Політична реклама

З 1 січня маршрутки у Львові їздитимуть за новими маршрутами та з новими номерами

3851 21
З першого січня наступного року у Львові змінюється система руху громадського транспорту – будуть нові маршрути та нова нумерація. Іншим буде і розташування кінцевих зупинок. Окрім того міська влада планує підвищити ціну за проїзд у громадському транспорті та за парковку в центрі міста, до квітня 2012 року впровадити електронні квитки, а до 2017 року - повністю оновити автобусний парк у місті.

Година Х…

Микола Жук, начальник міського управління транспорту та зв’язку, впевнений, що до кінця 2011-го всі підготовчі роботи буде завершено. 15 листопада оголосять конкурс для перевізників, результати якого стануть відомі рівно за місяць – 15 грудня.

– Із вимогами конкурсу всі охочі можуть ознайомитися вже зараз, – каже пан Жук. – Із основних – ми не допускатимемо на тендер автобусів, нижчих класом і пасажиромісткістю, ніж «Богдан» чи «Еталон». Братимемо до уваги наявність у штаті фірми-перевізника лікаря, а також те, чи влаштовані водії й інший персонал на роботу офіційно. З умов, які підвищать шанси на перемогу, – наявність на маршруті щонайменше одного автобуса, пристосованого для перевезення людей із обмеженими фізичними можливостями.

Тендерна комісія розробила систему балів, яка дасть змогу прозоро та швидко визначити переможця. «Це не сподобається багатьом перевізникам, – каже пан Жук, – але на даному етапі вони вже як риби: тільки відкривають роти». Виглядає на те, що якщо і були якісь непорозуміння, то їх уже залагоджено. Принаймні Роман Лобода, член правління Всеукраїнської асоціації автомобільного транспорту, запевнив «Інформатор», що вони підтримують новацію мерії й готові виконувати вимоги щодо оновлення автопарків.

– Запропоновану шкалу оцінювання я назвав би доволі прогресивною, – каже пан Лобода. –Це правильно, що в конкурсі фактично зможуть взяти участь лише великі підприємства. Вважаю цей бізнес доволі специфічним – тут, крім амбіцій, треба мати ще й «амуніцію». Але малі підприємці також не пропадуть. І для них знайдеться робота – свої автотранспортні засоби вони зможуть здавати в оренду або в лізинг великим транспортним компаніям.

Менше, але краще

Із введенням нової транспортної схеми у Львові зменшиться кількість і маршрутів, і маршруток. Але, як переконує Андрій Білоус, заступник начальника управління міського транспорту та зв’язку, львів’яни не відчують незручностей.

– За документами, на сьогодні у Львові щодня на маршрути виїжджає 840 транспортних засобів, – пояснює пан Білоус. – Реально ж їх кількість – 600-650. Із нового року містом курсуватиме лише 500 автобусів класу «Богдан» та «Еталон» і трохи більше 100 автобусів великої місткості. Через п’ять років «Богдани» повинні зникнути з наших вулиць, оскільки договором буде передбачено, що щороку перевізники на 20% оновлюватимуть парк за рахунок автобусів із так званою низькою підлогою і місткістю не менш ніж 50 місць.

Нововведення стосуватимуться і маршрутів. Із наявних 73-х залишиться лише 46. Сьогодні працюють уже шість із них. Усіх їх обслуговують великогабаритні автобуси, всі вони є радіальними, тобто рухаються шістьма основними магістралями до центру міста. А саме: вулиця Городоцька – Центр; Рясне-2 (по вул. Шевченка) – Центр; «Галицьке Перехрестя» (по вул. Липневій) – Центр; Винники (по вул. Личаківській) – Центр; Сихів (по вул. Зеленій) – Центр та ТЦ «Кінг-Крос Леополіс» (по вул. Стрийській) – Центр.

Решта маршрутів будуть хордовими, тобто не перетинатимуть центральної частини міста. Їх кінцеві зупинки розмістять на прилеглих вулицях і площах. Наприклад, на вулицях Підвальній, Коперника, Вітовського, Зерновій, площах Галицькій, Петрушевича, а також біля університету та ринку «Добробут».

– Ми вважаємо це оптимальним варіантом, – каже Микола Жук. – Адже лише 20% пасажирів їде щоденно до центру міста. Решта 80% тільки перетинають його.

«Зелена хвиля»

Нова транспортна схема обіцяє також максимально покращити життя водіям приватного транспорту. В мерії запевняють, що у центрі не лише поменшає автобусів, а й зміниться налаштування світлофорів. За словами чиновників, вони працюватимуть за принципом так званої «зеленої хвилі». Тобто якщо водій рушить на зелене світло на вулиці Князя Романа, то його наступна зупинка на світлофорі буде вже за Оперним театром.

Хочуть також зменшити кількість автомобілів, які залишають на стоянках у центрі міста. Чиновники наразі бачать лише єдиний, проте дієвий спосіб – введення дуже високих цін на паркування.

– Заплановано, що центральною частиною міста опікуватиметься єдиний оператор паркування, – пояснив начальник міського управління транспорту. – Ціни будуть однаковими для всіх. Понад те, жодних винятків не робитимуть і для мешканців центральної частини міста. Усі повинні зрозуміти, що це дорога зона. І якщо людина не хоче платити за паркування, то своє авто вона буде змушена вивести з цієї зони.

Електронний квиток

Оплачуватимуть проїзд також по-новому – пластиковими електронними квитками. Щоправда, це нововведення очікує львів’ян не з січня, а з квітня. Підприємство, яке впроваджуватиме нову систему, у Львові вже визначили, – це латвійська фірма «Rigas karte». Її «домашній» проект електронного квитка визнано найуспішнішим у Східній Європі.

Принцип роботи такого квитка простий – у кожному транспортному засобі буде спеціальний пристрій-валідатор, який зчитуватиме інформацію щодо наявності коштів. Поповнювати цей квиток грошима можна буде в мережі кіосків і в супермаркетах, а за якийсь час це можна буде зробити і через ай-бокси та Інтернет. Планують, що буде розроблено систему бонусів і гнучких тарифів. Тобто якщо поповнювати квиток на тиждень наперед, то ціна поїздки одна, якщо на місяць – то нижча. Але наразі розповідати про це детальніше чиновники не готові. Зрозуміло лише одне – вартість проїзду зросте. Причім у всіх видах транспорту.

– Це несильно вдарить по кишенях пасажирів, – заспокоює Андрій Білоус, – бо система буде доволі гнучкою. Наприклад, якщо людина заплатила за проїзд в одному автобусі, а менш ніж за годину пересіла на інший, то за другий маршрут із неї не стягатимуть коштів. Саме в цьому перевага електронної системи – валідації. Також можна буде придбати разовий квиток просто в салоні у спеціальному боксі.

Спочатку електронний квиток запроваджуватимуть лише на комунальних маршрутах. Але, за словами чиновника, велика кількість перевізників уже готові надати листи-підтвердження про те, що вони хочуть обладнати такими пристроями свої транспортні засоби. Кажуть, що інакше випадуть із конкурентного середовища. Адже людина, яка матиме електронний квиток, чекатиме того транспортного засобу, в якому зможе ним розрахуватися. Крім того, перевізники в електронному розрахунку вбачають спосіб полегшити життя водіям – вони не матимуть справи з готівкою і не відволікатимуться.

До речі, планують, що електронними квитками користуватимуться і люди, які щодня їздять до Львова на роботу приватним автомобілем або приміською електричкою. В ідеалі, вони мали б, доїхавши до місця паркування за межами центру, розрахуватися електронним квитком і за паркінг, і за проїзд до місця роботи міським транспортом. Те ж стосується і приміських електричок – для них також мали б запровадити єдиний квиток-валідатор.

Мар’яна Дрогобицька,
газета «Інформатор»

5 Січня, 2012 21:44
!!!!!!!!!!!!! ідіоти!
як тепер з зеленої добиратись в центр???!
раніше їздили майже всі маршрутка...і можна було заїхати в центр за 15 хв....бо їхала маршрутка по прямій!А тепер по перше майже нічого з зеленої в центр не їде,по друге їде одна маршрутка яка їде що найменше 40 хв в центр....бо обїжає франка привокзальну а потім аж в центр.......це нормально????!!!!я просто в ауті!!!!!і взагалі маршрутки за пів години 3 проїхало тільки поки я чекала.....а колись за пів години 10 маршруток проїжало і всі їхали через центр по прямій не обїжаючи всі вулиці ЛЬВОВА!!!!!!
САДОВОМУ СПАСИБІ!
панятно йому тепер без маршруток зручніше на машині їздити і бензину не витрачати на заторах!зробив собі краще но не нам..
2 Січня, 2012 23:30
Голосувала за Садового Людина з людьми так поступити не може.Як можна забрати маршрутки яка їздять в темні закаулки.Наприклад Золота(колись їздила одна 71 маршрутка)А тепер мені потрібно виходити на Яцкова і йти темною вулицею до дому,або від ц.Анни через гору де часто є "зайчики".Коли купляла квартиру на Золотій мала надію ,що з часом пустять ще якийсь маршрут по Золотій,ми ж йдем в перед, 21 століття всетаки.Але це тільки мрії які не здійснилися!
2 Січня, 2012 23:16
Голосувала за Садового Не можу сказати ,що Садовий поганий,але у цьому випадку допустився великої помилки!Тепер вже точно не пройде на наступний термін!
25 Грудня, 2011 19:21
пасажир Весь европейський транспорт iздитьза електронною схемою але льв1вськ1 рагул1 проти !!! т1льки в венесуельских селах вод11 автобус1в ра[***]ть грош1 але ми теж себе покажем в1вцями !геть нововведення,слава рагулям!
22 Грудня, 2011 22:35
ольга Так правильно цілком підтримую Ірина ВИБАЧТЕ ЗА СЛОВО ВСРАТИСЯ ЇМ НА ГОЛОВУ З ЇХНІМ ЄВРО2012...цЕ УКРАЇНСЬКЕ БИДЛО ІНАКШЕ НЕ НАЗВЕШ ХАЙ ПОДИВЛЯТЬСЯ ЯК СВІТ ЖИВЕ А З ДУРНИХ КРАЇНЦІВ НАСМІХАЮТЬСЯ , ТОМУ ЩО В НАС НЕМА ЧИНОВНИКІВ, ВОНИ НЕ ВМІЮТЬ КИРУВАТИ А ДУМАЮТЬ ЯК СОБІ КИШЕНІ НАБИТИ.....!!
22 Грудня, 2011 21:58
Ірина Нашим чиновникам немає чого вчепитися , вони незнають до чого з дуру причепитися ...вони краще б вирішували важливіші питання а не чіплялися до всякої фігні.....скільки років їздить транспорт по Львову і було нормально....звичайно кишені нагребли і нема шо робити вони за людей не думають як краще зробити а лише придушують народ!!!добре що самі їздять на іномарках а для людей встановлюють навіть закони на маршруткаї ЦИХ РАГУЛІВ ПОСТРІЛЯТИ !!!!!!!
17 Грудня, 2011 20:23
Володимир треба нашим мужновладцям дати можливість в час пік проїхатися в теперішніх маршрутках щоб вони всигли вчасно на робочі місця тоді якщо не подіє всім без виключення поставити клізму таких розмірів щоб вся кака з голови вимилая тоді може почнуть ліпше думати
17 Грудня, 2011 12:44
Львів'янин Може у Львові стане краще якщо не допустити цього придурка Садового на роботу до його кормушки- міськради, щоб його поплічники біловусі навозні жуки не вирішували за нас як нам краще жити у Львові. Для цього необхідно блокувати міську раду і не допустити ніяких конкурсів перевізників 28 грудня. А взагалі пора вимагати відставки цього Садового і позачергових виборів міського голови. Пора почати себе поважати - ми також люди.
16 Грудня, 2011 23:03
м Ви подуріли. Одні придурки....Хай той хто то придумав пересадить свою дупу з іномарки і проїдеться зранку 7.30 -8.00. з Сихова в любу точку, але спочатку попробуйте сісти в якусь маршрутку на Сихові. [***]и... іншим словом не назвеш...
16 Грудня, 2011 22:53
яяяяяя тут цензурно не виразитись.
16 Грудня, 2011 16:33
Твоє місто Пропонуємо висловити усі Ваші зауваження та побаження у голосуванні "Як покращити нову транспортну мережу Львова?" на сторінці "Твого міста" у facebook:
[***]://[***].facebook.com/tvoyemisto
14 Грудня, 2011 19:53
Гість "Задового" за такі маршрути треба до берези підвести. Йому пофіг, від на машині проїде. А люди? Як жінці на 8 ранку доїхати з Княгині Ольги на Мазепи на роботу? Та ще й з 4-річною дитиною на руках?
Люди, перекрийте пару разів рух на магістралдьних вулицях, нехай Садова голова почухається !!!
13 Грудня, 2011 22:08
Марян Дибилізм.
12 Грудня, 2011 15:49
Дмитро Це просто жах. Живу на РЯШІВСЬКІЙ, через мою вулицю буде їхати тільки один маршрут який повинен проїзджати по новій дорозі на аеропорт і зразу на наукову. Скажіть мені, ЯК ВІН БУДЕ ЗДІЙСНЮВАТИСЬ ЯКЩО НОВУ ДОРОГУ ЩЕ НАВІТЬ НЕ ПОЧАЛИ БУДУВАТИ?!
12 Грудня, 2011 15:13
Людина Наші "Дупутати" їздять на іномарках а простим людям навіть маршрутки забирають. Ні до одної лікарні не їде автобус, а район "Північний" (вул. Щурата, Лінкольда) взагалі залишився без автобусного зв"язку. Треба від наших "дорогих слуг народу" відібрати автівки, які оплачуються за наш кошт і нехай їздять в загальному транспорті. Може хоч тоді голови запрацюють, а то таке враження, що вони не головами думають а головками.
10 Грудня, 2011 20:51
Ерік Де Олівейра Потрібно ввести ще один маршрут: від міської ради на вул. Кульпарківську спеціально для тієї людини, яка це придумала!
9 Грудня, 2011 09:28
Руслан Класно! )
28 Листопада, 2011 23:16
леся переглянула сьогодні нові маршрути.Нічого кращого немає.Добратися з Наукової до Політехніки - "трудно", до гол.вокзалу-це треба зробити круг! Який хорощий зараз №18! Де він? У нових схемах його немає. А добратися з Наукової в Рясне зранку буде і надалі неможливо.Лише один маршрут з Сихова в Рясне-2 через Наукову. Це прохідний і на Науковій він навіть не зупинеться, бо в час пік буде переповнений!А якщо транспорт і надалі дорожчатиме, то це взагалі знущання над простим народом!
22 Листопада, 2011 23:41
немає [***]ізм!!!
10 Листопада, 2011 11:45
І щоби їх дні були не дуже довгі :)
10 Листопада, 2011 11:40
Обуренню нема межі, як таке рішення можна було прийняти без народного обговорення? Видно, що нашу владу цікавить тільки матеріальна вигода, побільше здерти з людей грошей і нікого не цікавить скільки часу тепер прості люди будуть затрачати на дорогу і скільки нервів... нехай наші чиновники пересядуть з державних машин на нові маршрути і хоча би один місяць покатаються на них , а взагалі є така пропозиція, щоб вони до кінця днів своїх в нових маршрутках їздили!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!