З глини та очерету. На Львівщині відтворили слов’янську хату десятого століття. Фото

1897 0
Слов’янське житло стане частиною майбутнього музею під відкритим небом.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

На території історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», що у селі Підгірці, відтворили житло Х століття, керуючись археологічними дослідженнями, повідомляє Суспільне. 

«Упродовж цієї весни-літа ми спільно працювали, щоб ви змогли побачити та відчути дух слов'янського часу на Пліснеську не лише під час археологічних розкопок, але й побачити результати досліджень, відтворені в макеті слов'янського житла Х століття», – зазначили в заповіднику. 

Зводити хату почали на початку червня, зараз у ній пробує жити сім’я реконструкторів Марія та Ярема Іванціви та їх четверо дітей. У сім’ї кажуть, що хочуть відчути побут слов’ян, які жили колись в таких умовах. 

У хаті все практично й дуже екологічно, адже її будували з дерева, очерету і глини. Крім того, вона має заглиблення близько на 1 метр і 20 сантиметрів, щоб її не провівав вітер. 

«Закладалися колоди, вони всі є криві, адже це — підручний матеріал. Складав все, що ти мав, а за колодами забивав глиною і робив гідроізоляцію. По даху кладуться крокви і як варіант – це плетений такий дах. А на нього покладений перев'язаний очерет», — розповів про будівництво хати Ярема Іванців.

Читайте також: На Львівщині облаштували міст до могили князя Святослава

Всередині хати також є піч, яка зроблена з каменю та без зв’язуючого матеріалу як глина. У сім’ї кажуть, що вона міцна, добре тримає тепло і швидко нагрівається. 

У заповіднику кажуть, що реалізований експеримент стане підосновою для зведення "фундаменту" "Пліснеського археологічного скансену", ідею якого плекав багаторічний дослідник Пліснеська Михайло Филипчук. 

«Ми відзачаємо 5-ту річницю від його смерті і цей проєкт також є даниною та пошаною цьому великому досліднику, який з 1990 року і аж до останнього подиху 31 липня 2016 року працював у Пліснеську», – зазначили вони.

При будівництві хати керувалися дослідженнями, які археологи отримали під час розкопок. Йдеться про розмір житла та матеріал, з якого воно зроблене. Слов’янське житло стане частиною майбутнього музею під відритим небом, аби його могли розглядати відвідувачі заповідника.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!