З наступного року мерія планує фінансувати реставрацію під'їздів

1955 0
Співпрацюватимуть лише із ОСББ.
Фото: Катя Москалюк

Фото: Катя Москалюк

У Львові планують розширити програму співфінансування реставрації в історичному центрі міста. Уже з наступного року за співфінансування Львівської міської ради містяни зможуть відновити не лише історичні брами та вікна, а й сходові клітки, ліхтарі, холи, вітражі та декоративні елементи на головних фасадах житлових будинків, повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: У Львові відновили 100 брам в історичних будівлях. Планують ремонти у дворах

Місто повертатиме 90% від всіх виконаних робіт і лише 10% становитиме доплата мешканців. Взяти участь у новій програмі зможуть виключно представники ОСББ, вони спершу оплачуватимуть послуги, а місто згодом повертатиме кошти. Прийняття заявок розпочнеться після затвердження програми на сесії Львівської міської ради.

«Ми зрозуміли, що у таких програмах із ОСББ набагато легше співпрацювати, адже ми матимемо не багато квартир, а одного партнера, який усі проблеми узгоджує з мешканцями», – пояснює начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Програма діятиме на території історичного ареалу Львова і від попередніх відрізнятиметься тим, що у її межах можна буде відреставрувати і цінні елементи фасадів тих будинків, які не є пам’ятками архітектури. Йдеться про елементи житлових будинків, старших за 80 років.

Читайте також: У нещодавно відреставрованій історичній брамі на площі Ринок вибили вікно. Фото

Заявку на участь подає ОСББ на ім’я начальника управління охорони історичного середовища через Центр надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, зараз у Львові працюють три програми співфінансування реконструкції історичних брам, вікон та балконів. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачують із міського бюджету, 30% – мешканці, при реставрації вікон – 60% із бюджету та 40% – мешканці, а при заміні пластикових вікон на дерев’яні фінансування становитиме 50% на 50%. При реставрації балконів на фасадах пам’яток архітектури власники платять 10 тис. грн, а решту вартості оплачує місто.

Додамо, у Львові у співфінансуванні із мешканцями за два роки відновили 100 брам і 79 вікон у будівлях в історичному ареалі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!