З наступного тижня запрацюють штрафи за порушення мовного закону

6431 0
Голів ОВА та міських очільників, які порушують мовний закон, штрафуватимуть.
Фото: Цензор.нет

Фото: Цензор.нет

З 16 липня 2022 року за порушення мовного закону в Україні штрафуватимуть не лише заклади, а й конкретних людей – суддів, офіціантів, держслужбовців, зокрема, голів ОВА та міських очільників. Про це йдеться на сайті Уповноваженого із захисту державної мови.

Читайте також: «Не хочу говорити однією мовою з окупантами». Історії переселенців, які перейшли на українську

Саме із середини липня набувають чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких Уповноважений має право накладати штрафи на всіх, хто порушує мовний закон. Йдеться про посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, установ та організацій всіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть закон.

За словами уповноваженого, місцева влада зможе отримувати кошти за ці штрафи до своїх місцевих бюджетів:

«Якщо міські голови окремих міст не знають, як наповнити свій бюджет, вони можуть і далі порушувати мовний Закон та поповнювати місцеву скарбничку. Процедура дуже проста: фіксується факт, складається протокол, надсилається повідомлення та ухвалюється постанова. Так само як сплачується штраф, скажімо, за правопорушення на дорогах, так само буде накладатися «мовний» штраф, який можна буде оскаржити у судовому порядку», – каже уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Читайте також: Скільки переселенців на Львівщині спілкуються українською. Опитування

Розмір штрафу становитиме від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення вчинено вперше, за повторне порушення – від 8 500 до 11 900 гривень.

Також із 16 липня запрацюють чергові правила мовного закону. Зокрема, усі сайти в українському інтернеті повинні мати українську версію за замовчуванням. Крім цього, будь-які електронні пристрої, які продаються в Україні, повинні мати українськомовний інтерфейс.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!