Політична реклама

З Нового року спростили реєстрацію автівок на вторинному ринку

1485 0
В Україні, від учора 1 січня 2013 р. набув чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів (5413-VI), яким спрощується процедура реєстрації транспортних засобів на вторинному ринку.

Згідно з законом до Податкового кодексу вносяться зміни щодо механізму визначення вартості автомобілів для цілей оподаткування операцій з їх продажу податком на доходи фізичних осіб, - "zaxid.net".

Передбачено, що платник сам зможе вибирати метод, за яким буде визначатися дохід від продажу автомобіля – не нижче оціночної вартості, як зараз, або не менше середньоринкової ціни транспортного засобу. Середню вартість по ринку будуть щоквартально визначати в Мінекономрозвитку з урахуванням року випуску, пробігу та аналізу фактичних цін продажу відповідного рухомого майна. Ці дані в обов'язковому порядку будуть публікуватися на сайті міністерства. Ставка ПДФО залишиться діючою –1% при продажу не частіше одного разу на рік і 5% при реалізації другого і подальших об'єктів майна.

Крім того, відповідно до закону, скасовується необхідність сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при другій та наступних реєстраціях транспортних засобів. Збір до Пенсійного фонду буде стягуватися тільки при первинній реєстрації, крім того, його ставка буде диференційованою – 3% за автомобіль вартістю до 165 прожиткових мінімумів (81,83 тис. грн), 4% – до 290 прожиткових мінімумів (319,58 тис. грн) і 5% – понад 290 прожиткових мінімумів. Це дозволить фізичним особам укладати угоди купівлі-продажу автомобілів у встановленому законом порядку.

Також законом передбачено зменшення розміру державного мита за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів. При нотаріальному завіренні договорів відчуження рухомого майна на користь дітей, одного з подружжя, батьків з 1% від суми договору (не нижче дійсної вартості транспортного засобу) до одного неоподатковуваного мінімуму (17 грн) і з 5% до 5 неоподатковуваних мінімумів (85 грн) для інших осіб.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!