Керівники львівських лікарень вимагають ввести у місті повний локдаун

12989 0
Медики кажуть, що за 10 днів у львівських лікарнях можуть закінчитись місця для госпіталізації хворих.
фото: пресслужба лмр

фото: пресслужба лмр

Близько половини ліжок у ковідних відділеннях львівських лікарень заповнені хворими. Більшість з них у важких і вкрай важких станах. 70% апаратів ШВЛ уже задіяні для хворих. Якщо динаміка захворюваності й надалі стрімко зростатиме, вже за 10 днів може скластися ситуація, що хворих не буде куди класти. Про це сьогодні на брифінгу повідомила начальниця управління охорони здоров’я Львова Леся Кобецька.

Читайте також: Із 30 жовтня Львівщина переходить в червону зону. Що зміниться

Через ситуацію, що склалася, лікарі головних львівських ковід-лікарень просять посилити карантинні обмеження у місті.

«У нас склалася критична ситуація. Лікарі на межі виснаження, щодня у медзакладах збільшується завантаженість ліжок. Більшість реанімаційних ліжок заповнені. У лікарнях є 98 апаратів ШВЛ і 70% задіяні. Вже через 10 днів можемо мати ситуацію, що не будемо мати де класти пацієнтів», – каже Леся Кобецька.

За її словами, проблем чи критичної ситуації із киснем у лікарнях немає. Ситуація регульована. Крім того, у достатній кількості є й кисневих концентраторів.

Керівники закладів охорони здоров’я звернулися з листами до міської та регіональної комісії ТЕБ і НС з проханням ввести жорсткіші карантинні обмеження та заходи.

Як зазначив медичний директор з анестезіологічної роботи Львівської лікарні швидкої допомоги Іван Міськів, зараз у лікарні перебувають 427 пацієнтів з ковідом. З них 44 перебувають у реанімації. Усі – важкі, 40 підключені до апаратів ШВЛ.

Читайте також: Щоб зупинити Covid-19 на Львівщині, потрібно щодня вакцинувати 25 тисяч людей

«Темпи захворюваності зростають. Ще місяць тому у нас було на 170 хворих менше. Зараз госпіталізують чимало пацієнтів і більшість не вакциновані. А якщо і мають щеплення, то лише одну дозу. Серед тих, хто помер, лише один вакцинований. Пацієнту було 60 років і він мав важку супутню патологію. Багато з числа хворих потрапляють у реанімацію. Добре те, що після виписки з лікарень змінюють думку і таки хочуть вакцинуватись», – каже Іван Міськів.

Перебоїв із киснем у лікарні швидкої допомоги немає. У медзакладі є дві кисневі станції, які щохвилини виробляють більше тисячі літрів кисню. Газифікатори мають потужність 3 та 8 тонн.

«Ми пережили дві попередні хвилі коронавірусу, але зараз ця наймасштабніша: темпи поширення більші, прогресування швидше, колективного імунітету у людей не має», – додав анестезіолог.

У 8-й міській лікарні зараз на лікуванні перебуває 210 пацієнтів. 11 з них – на апаратах ШВЛ.

«Щодня купуємо по 3,5 тонни кисню. Кисень у лікарню нам доставляють по 5 разів на день. Хворих багато, в останні дні виписуємо менше пацієнтів, аніж кладемо. Лікарня завантажена, але маємо ще працювати з хворими, в яких хірургічна патологія, нейро чи політравми. Місто має ввести жорсткий локдаун», – каже генеральний директор 8-ї лікарні Василь Трунквальтер.

Читайте також: Чому у Львові дітям початкових класів не дозволяють повернутися за парти. Пояснення

Генеральний директор 5-ї міської лікарні Андрій Миськів зазначає, що медзаклад не так давно почав приймати хворих на коронавірус, а уже за два тижні було 200 хворих. Більше 100 пацієнтів лікують від ковіду досі.

«Важкість перебігу, у порівнянні з весняним періодом, стрімкіший і важчий. Якщо раніше пацієнти, які зверталися за допомогою чи лікуванням, робили томографією і відсоток ураження був не значний, то вже зараз швидкі привозять людей з суттєвим ураженням легень. За кілька годин хворий стає вкрай важкий. Реанімація у нас не велика, 6 ліжок, але всі вони зайняті. Апарати ШВЛ також. Вже через 10 днів ми просто не матимемо де класти хворих», – каже Андрій Миськів.

Нагадаємо, станом на ранок 27 жовтня у Львові та на Львівщині підтвердили 175 890 випадків інфікування коронавірусом, з яких 4 446 – летальні. 144 865 пацієнтів одужало. За минулу добу лабораторні центри провели 5 449 ПЛР-тестів, де 1 426 виявилися позитивними. 

З 18 жовтня у Львові посилили карантинні правила. Окрім цього, із 21 жовтня для подорожей між областями пасажирам теж потрібно мати негативний ПЛР-тест або сертифікат про щеплення від коронавірусу. Про те, що може змінитися при запровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки читайте тутТакож із понеділка, 1 листопада, львівські школярі після двотижневих канікул перейдуть на дистанційне навчання.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!