За борги за тепло у Львові забиратимуть квартири

3862 1
У львів'ян, які по кілька місяців не платитимуть за тепло, відбиратимуть квартири. Без помешкання можуть залишитися ті люди, в яких сума заборгованості становить понад 10 мінімальних зарплат.
фото: 24daily.net; typical.if.ua; joinfo.ua

фото: 24daily.net; typical.if.ua; joinfo.ua

Про це повідомили в ефірі радіо «Львівська хвиля».

«Тарифи підвищили, тому зараз, щоб заборгувати суму у розмірі 10 мінімальних зарплат (12 180 грн), треба не платити за послуги чотири-п'ять місяців», - розповів начальник юридично-претензійного відділу «Львівтеплоенерго» Олег Іващук. Підприємство може накладати арешт на помешкання та продавати його на аукціоні.

За його словами, через борги 10 львівських родин вже залишилися без помешкань. Загалом львів'яни заборгували тепловикам вже 134 мільйони гривень. Частина боргів тягнеться із минулих років. 

Як повідомили в прес-службі Львівської міськради із посиланням на начальника юридично-претензійного відділу ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олега Іващука, з 1 липня 2014 року теплопостачальні підприємства стали виконавцями послуг з подачі тепла і гарячої води. Тобто зник посередник в особі ЛКП, ОСББ і нарахування за теплопостачання виставляється напряму мешканцям. Тому, якщо мешканець заборгував більше 2 тис. грн, без врахування нарахувань за поточний місяць, даний споживач потрапляє в «зону ризику».

«Найперше при роботі з такими боржниками ми надсилатимемо попередження про заборгованість з проханням оплатити борг впродовж 10 днів. Якщо не буде жодної реакції на наше попередження, далі надсилаємо лист-претензію. У цьому листі буде повторна вимога оплатити борг, також буде вказано, що на даного боржника буде подано в суд і нараховано штрафні санкцію в розмірі 3%», – розповів Олег Іващук.

За словами тепловиків, до кожного божника застосовуватиметься індивідуальний підхід, адже є різні обставини, які можуть бути причиною заборгованості. Боржників категорії населення умовно ділять на три групи. Перша – мешканці, які не мають змоги платити за теплопостачання і їм, відповідно, призначено субсидію. Друга – мешканці, які не мають субсидії, однак з об’єктивних причин в них виник борг. Третя – мешканці, які мають можливість платити за теплопостачання, однак цього не роблять.

«Розуміємо, що є різні причини виникнення заборгованості. Тому відкриті до діалогу з мешканцями. Якщо споживач, отримавши попередження про борг, звернеться до нас і пояснить причину боргу, і якщо він дійсно не мав змоги оплатити, ми не будемо звертатися в суд, а розтерміновуватимемо борг», - розповіла Галина Пакулець, начальник служби обліку і збуту теплової енергії ЛМКП «Львівтеплоенерго».

Щодо роботи з боржниками-юридичними особами, то їх теж подаватимуть в суд з нарахуванням пені і штрафів.

Опублікувала Олена Марченко


Читайте також:
20 Квітня, 2015 16:44
Ліна Ось опалення за 1 місяць вартує 2 мінімальних зарплати. Відмовитись від центрального опалення неможна. Ще й квартиру заберуть. То як?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!