Київ

За часів Януковича московське керівництво Києво-Печерської Лаври отримало 85 млн грн з бюджету

840 0
Заяви УПЦ МП про те, що вони нібито вкладали у Лавру свої кошти, не відповідають дійсності
Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Спеціальна комісія МКІП у межах перевірки Києво-Печерської лаври з'ясувала, що протягом 2007-2013 років на різні роботи в монастирі з державного бюджету було скеровано близько 85 млн грн.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи питання щодо закінчення перевірки спеціальною комісією МКІП останніх двох корпусів Києво-Печерської лаври, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Їм потрібно завершити. Там є ще новобудови, які потрібно перевірити і зрозуміти, що з ними в подальшому робити. Певні висновки є, будемо говорити про них окремо, коли прийде час – незабаром. Але під час перевірки відкрилися цікаві факти. З 2007-го по 2013 роки, коли представники однієї з релігійних організацій (яка, власне, знаходилась чи ще знаходиться на території Нижньої Лаври), казали, що вони збирали кошти, що це давали благодійники і віряни. Але це не так, з 2007-го по 2013 роки 85 мільйонів гривень від держави (це й за часів Януковича) було передано на всілякі роботи. Ми зараз з'ясовуємо на які саме: на будівництво нових будинків чи дійсно на збереження спадщини», - розповів Ткаченко.

Він нагадав, що за тодішнім курсом долара – це понад $10 мільйонів, які від держави пішли в бюджет монастиря.

«Тому всі ці розмови, мовляв, ми самі власним коштом це зробили, не відповідають дійсності»– наголосив міністр.

Нагадаємо, у квітні комісія Мінкульту виявила, що стародавні двері XVIII століття в одному з приміщень Лаври використовувалися як мішень для кидання ножів. Також комісія здійснила огляд 3-х пам’яток (2 національного, 1 місцевого значення). А саме - майна корпусу  37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер. Там співробітники міністерства побачили безладно звалені у купу коробки, пакети, мішки та предмети. При цьому ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано.

Додамо, що комісія Мінкульту потрапила у Києву-Печерську Лавру 12 квітня після кількох днів блокування святині прихильниками УПЦ МП. Як з’ясувалося, там зруйнували кімнати корпусу № 112, де розташовувався Книжковий склад, збудований у ІІ половині ХІХ століття. Комісія склала заяву про злочин за статтею про пошкодження об’єктів культурної спадщини. За фактом незаконного руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври слідчі розпочали кримінальне провадження. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

 

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!