За дві доби на Львівщині на Covid-19 захворіли ще 40 медиків. У чому причина

17571 0
Багато з них – із лікарень, які не приймають хворих на коронавірус.
фото: Богдан Ємець

фото: Богдан Ємець

Станом на 22 травня на Львівщині на коронавірус захворіли 245 медиків, повідомив під час брифінгу директор департаменту охорони здоров'я ЛОДА Орест Чемерис.

Додамо, що 20 травня на Львівщині, як розповів у коментарі Tvoemisto.tv директор лабораторного центру МОЗ у Львівській області Роман Павлів, було 205 хворих медиків.

Читайте також: Чому Україна ігнорує досвід Тайваню у боротьбі з коронавірусом

Серед хворих – не лише медики із лікарень, які визначені для прийому інфікованих коронавірусом пацієнтів, половина, а то й більше – працюють в інших медзакладах. Так, у львівській лікарні швидкої допомоги станом на 22 травня є 77 хворих медиків, з яких 36 – лікарі, 30 – медсестри і 11 санітарок, повідомили Tvoemisto.tv у лікарні. Як нам стало відомо із власних джерел, на самоізоляції вдома перебувають також кілька людей із обслуговуючого персоналу лікарні.

Орест Чемерис під час брифінгу зазначив, що ще 35 хворих медиків є у Львівській обласній клінічній лікарні, що також не є профільною для хворих на Covid-19.

Окрім того, як стало відомо Tvoemisto.tv із власних джерел, хворі медики є, імовірно, і у Львівському обласному кардіоцентрі. Працівники кажуть, що не мають засобів індивідуального захисту: за їх словами, на весь заклад є менше 10 костюмів біозахисту, а маски видають по одній на зміну.

Заступник директора департаменту охорони здоров'я ЛОДА Андрій Васько у коментарі Tvoemisto.tv не спростовує інформацію про хворих медиків у кардіоцентрі, хоча й прямо не підтверджує.

«Спалахи коронавірусу серед персоналу або пацієнтів інших стаціонарів, які не визначені «ковідівськими», можливі завжди, тому що у нас пандемія», – говорить Андрій Васько.

На пряме запитання про те, чи справді хворий завідувач одного із відділень кардіоцентру, Андрій Васько відповів, що не може називати хворих поіменно.

«Всі необхідні заходи вживаються. Працівники з підтвердженим діагнозом (якщо такі є) лікуються вдома або в опорних лікарнях. Поіменного списку надати не маю права», – сказав він.

Читайте також: «Не маємо права захворіти», – медик швидкої допомоги розповіла про виїзди на Covid-19

Андрій Васько додає, що кожна лікарня має свій протокол прийому і лікування, відсіювання пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

«Досить часто стається, що такі пацієнти бувають з інсультом, з політравмою. Засоби індивідуального захисту для первинної зустрічі з пацієнтом у нас є, після встановлення підозри або верифікації діагнозу такі пацієнти переводяться в коронавірусні стаціонари», – каже чиновник.

Водночас директор Львівського обласного кардіоцентру Степан Павлик телефоном не захотів розповісти про алгоритм роботи Центру у час пандемії та сказати, як медзаклад забезпечений засобами індивідуального захисту.

«Будь-де можуть бути хворі», – відповів він на запитання про хворих медиків.

Читайте також: Як у Львові роблять тести на Covid-19 і чому послаблювати карантин зарано

Директор Лабораторного центру МОЗ Роман Павлів сказав Tvoemisto.tv, що у різних медзакладах є випадки захворювання медиків на коронавірус, та найбільше – у лікарні швидкої допомоги та в обласній лікарні, тому ситуацію у них відстежують найретельніше.

Також нам стало відомо, що четверо медиків дитячого поліклінічного відділення 5-ї міської клінічної лікарні Львова теж захворіли на коронавірус. Імовірно, після контакту із колегами з лікарні швидкої допомоги.

Заступник головного лікаря Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Ігор Берник каже, що станом на 22 травня в інфекційному стаціонарі перебувають 34 медики з різних медзакладів. Також про те, що лікують медиків з різних медзакладів у своєму стаціонарі Tvoemisto.tv розповіли у Центрі легеневого здоров'я. Додамо, що серед персоналу ЦЛЗ за весь час було 18 хворих медиків.

Сьогодні під час брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий також зазначив, що хворіють медики різних медзакладів, адже приймають пацієнтів у стані, що потребує невідкладної допомоги, і не можуть людину з, наприклад, інсультом і коронавірусом лікувати в інфекційній лікарні, що не призначена для кардіохворих. У Львові, каже Андрій Садовий, 124 хворих на коронавірус медики.

Читайте також: Запам'ятайте це, якщо вже зібрались на шашлик, у спортзал чи Карпати

Раніше Tvoemisto.tv провело дискусію на тему захисту лікарів, які працюють у медзакладах, де приймають хворих на коронавірус. Тепер постало питання про захист медиків інших лікарень та поліклінік, адже останні незабаром мають відновити роботу повноцінно, тож потік пацієнтів суттєво збільшиться, а інфекція може стрімко поширитись. Уже тиждень Львівська область і Львів входять у четвірку лідерів за кількістю виявлених хворих на Covid-19.

Аби вийти з цього антирейтингу і забезпечити усім, а не лише хворим на коронавірус, пацієнтам право на отримання медичної допомоги, необхідно винести на порядок денний питання про захист медиків усіх лікарень, а не лише визначених МОЗ та НСЗУ.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!