Київ

За згодою громади: У ВР внесли законопроєкт про зміну правил розміщення МАФів

906 0
Також право на розміщення МАФу пропонують надавати за результатами аукціону
Фото умовне/з відкритих джерел

Фото умовне/з відкритих джерел

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який передбачає, що розміщення МАФів  та паркінгів підлягають обов'язковому громадському обговоренню. Про це розказала голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

«Причина такої пропозиції проста — вгамувати хаос та запровадити розміщення тимчасових споруд для ведення бізнесу винятково за результатами проведення електронного аукціону. Це дозволить розміщувати МАФи на конкурсних засадах чесно та прозоро. Тобто, бізнес отримуватиме право на розміщення, запропонувавши найвищу ціну, а місцеві бюджети — додаткові надходження», - зазначила Шуляк.

Законопроєкт №9233 пропонує внести зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та визначити, що вважається тимчасовою спорудою для здійснення підприємницької діяльності, а також передбачити, що проєкти комплексних схем розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності підлягають обов'язковому громадському обговоренню, а органи місцевого самоврядування зобов'язані оприлюднювати інформацію про розроблення комплексної схеми розміщення тимчасових споруд та результати громадського обговорення.

Також проєктом Закону врегульовується процедура розроблення схеми розміщення тимчасових споруд з урахуванням вимог містобудівної документації та будівельних норм. Проєкт Закону надає право суб'єкту господарювання, що має відповідний кваліфікаційний сертифікат, на розроблення схеми розміщення тимчасової споруди для здійснення
підприємницької діяльності, а також покладає на суб'єкт господарювання обов'язок вносити її до містобудівного кадастру.

Крім того, проєктом Закону визначаються вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд. Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюватиметься за результатами проведення електронного аукціону з надання права на розміщення тимчасової споруди через електронну торгову систему, що вже застосовується у сфері оренди державного і комунального майна.

Проєкт також визначає підстави припинення права на розміщення тимчасових споруд. Згідно з проєктом тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, які розміщено самовільно, підлягають демонтажу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, проєктом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про благоустрій населених пунктів»: встановити механізм визначення операторів майданчиків для паркування, відповідно до якого такі оператори визначаються за результатами електронного аукціону або за рішенням представницького органу місцевого самоврядування без проведення електронного аукціону (для операторів, якими є державні або комунальні підприємства, установи, організації).

Нагадаємо, в КМДА запевнили, що МАФи, які перегороджують підходи до підземного переходу до станції метро «Житомирська», встановлені законно. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!