У Львові активно проектують офісні приміщення, – дослідження

1369 0
Львів розташований далеко від зони бойових дій. Завдяки цьому багато компаній перевезли свої офіси саме сюди.
фото: візуалізація з виконкому лмр

фото: візуалізація з виконкому лмр

У 2022 році ринок київської офісної нерухомості увійшов у кризовий цикл, водночас у Львові продовжується активне будівництво нових офісних приміщень, про це йдеться в дослідженні Colliers Ukraine, яке є в розпорядженні Forbes.

Зазначається, що ринок київської офісної нерухомості знаходиться в кризовому стані. У 2022 році у Києві в експлуатацію було введено 52 000 кв. м – друга черга бізнес-центру «Градієнт» і корпус B6 у Unit.City. У 2021 році було введено 155 000 кв. м офісних приміщень.

Під час війни в Києві у попиті – якісні офісні приміщення з ремонтом та можливістю змінювати терміни й вартість оренди. Важливі для орендарів фактори – наявність облаштованого укриття, безперебійний інтернет та енергозабезпечення, зазначається в дослідженні.

Орендні ставки знизилися на 10–15% у порівнянні з початком 2022 року. Але реальні ставки як зазначається в дослідженні, ще нижчі, через знижки та інші пільгові умови, що надаються власниками бізнес-центрів орендарям.

Щодо Львова, то тут протягом 2022 року не ввели в експлуатацію жодного бізнес-центру, однак будівництво не припинялося. Близько 90 000 кв. м офісних приміщень перебувають на стадії будівництва з перспективою введення в експлуатацію протягом найближчих кількох років. Водночас проєктують 140 000 кв. м офісних приміщень.

Львів розташований далеко від зони бойових дій. Завдяки цьому багато компаній перевезли свої офіси саме сюди. Зокрема, Yalantis, Genesis, Ciklum. Це вплинуло на місцевий офісний ринок.

За даними експертів Colliers Ukraine , у порівнянні з 2020 роком рівень заявлених орендних ставок у Львові знизився на 10–15% і наприкінці 2022 року склав $13–17 за кв. м на місяць.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!