Завжди треба уважно слухати. Як мешканка Львівщини написала радіодиктант з однією помилкою

1719 0
Надія Палій не пропустила жодного радіодиктанту.

Вчителька Надія Палій зі села Добросин на Львівщині посіла друге місце у цьогорічному ХХІ радіодиктанті єдності. Від перемоги її відділила лише одна помилка, яку зробила вже в кінці написання. А результати стали насправді великою приємною несподіванкою, оскільки вже й забула, що надсилала на конкурс диктант. Про це Надія Палій повідомила у коментарі Tvoemisto.tv

Читайте також: Тренуйтеся писати грамотно. Поради від переможниці ХХ радіодиктанту Христини Гоянюк

Участь бере щороку й не пропустила ще жодного диктанту. Сам процес для неї – велике особисте свято. Хоча результати надсилає не завжди.

«Цьогоріч диктант досить швидко читали, були й авторські прочитання. Мене виручало те, що вмію швидко писати. Я не переслуховувала кілька разів, хоча була така можливість. А помилку зробила в останній момент, як правило, люди під кінець щось зроблять не так. Помилилася в означенні, яке я виділила комами як відокремлене, а потім дізналася, що воно не може відокремлюватися», – розповідає пані Надія.

Вона працює вчителькою української мови та літератури і зарубіжної літератури у школі в Добросині. Каже, що завжди їй вдавалося добре писати диктанти, навіть коли ще була школяркою і не всі правила знала. Усе тому, що з дитинства дуже любить читати.

«Якщо я не читала, то почувалася недобре, якоюсь ослабленою. Читання завжди мене рятує, і дітям, учням своїм постійно кажу, що читання допомагає написати диктант грамотно. Людина, яка багато читає, вміє висловити свою думку», – зауважує пані Надія.

Радіодиктант пише зі своїми учнями. Попри те, що не завжди надсилають результати, мають добру традицію – є українцями та бережуть своє.

Цьогорічний диктант єдності вона не можна назвати одним з найскладніших. Раніше були важчі тексти, зі складною пунктуацією. У неї вже теж були диктанти з однією помилкою, але вона їх просто зберігала в окремій папці як маленьку своєрідну історію. Цього разу дискомфортно було через те, що швидко читали, тому пані Надія швидко писала, часом пропускала одне-два слова, а потім дописувала їх.

«Завжди треба уважно слухати. Якщо читає досвідчений читець, то треба дуже добре вслухатися в інтонацію, бо він знає, де треба зробити паузу, щоб зрозуміло написати. Якщо ж людина читає просто як власний твір, то потрібно добре знати правила. Знову ж таки, варто читати художні твори, також мати бути внутрішнє відчуття, і знання мови ще ніхто не скасовував», – рекомендує вчителька тим, хто хоче вдало написати радіодиктант.

Нагадаємо, 9 грудня оголосили переможців щорічного ХХІ радіодиктанту єдності. Вчителька зі Львівщини Надія Палій посіла друге місце, допустивши лише одну помилку.

Торік абсолютною переможницею ювілейного ХХ радіодиктанту стала 74-річна львів'янка Христина Гоянюк. Жінка тоді написала радіодиктант удвадцяте, а перемогу отримувала понад 10 разів. Детальніше про те, як вона готується до написання диктантів, читайте в інтерв'ю для Тvoemisto.tv.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!