Зберегти, не можна втратити. Як фестиваль «БойЄ» в Уричі відроджує бойківську культуру

2410 0
Фестиваль «БойЄ» відбувся на території культурного центру «Хата у Глубокім».
Фото надали організатори

Фото надали організатори

На Львівщині 13 жовтня відбувся фестиваль бойківської культури «БойЄ», під час якого в інтерактивно-освітній формі презентували унікальні традиції серця Бойківщини: автентичні колективи відтворили весільні обряди та вечорниці.

Дослідниця Бойківщини Наталя Кляшторна розповіла і продемонструвала характерні головні убори, гості змогли відчути особливу мелодику бойківських співанок, дізнатися більше про локальну кухню, звичаї, музичні інструменти. Для глибшого ознайомлення з історією, світоглядом та менталітетом Бойківщини відвідувачі могли прослухати лекції науковців-етнографів Михайла Глушка, Володимира Галайчука, Романа Сілецького та Ігора Бойка.

Проєкт «Від спадщини Тустані до розвитку Урича», в межах якого і відбувся фестиваль, започаткували для популяризації маловідомої культури бойків та привернення уваги до села Урич, що разом з Тустанню творить цілісний історично-культурний комплекс. Адже Урич дотепер зберіг унікальну бойківську архітектуру та ландшафт. Тут зібрали багато матеріалів про етнографію, історію, побут бойків, записали спогади і топоніміку.

Крім цього, для розширення знань про бойків створили нові туристичні маршрути з відповідним маркуванням та підготували видання каталогу архітектурних елементів, характерних для Урича.

Фестиваль «БойЄ» відбувся на території культурного центру «Хата у Глубокім» за підтримки CBC Programme Poland‐Belarus‐Ukraine, програми Міністерства культури України «Малі міста  –  великі  враження» та за підтримки Українського культурного фонду.

Організатори впевнені: це вдалий старт, який сприятиме збереженню місцевої спадщини Урича і з кожним роком приваблюватиме все більше туристів. А це, як наслідок, допоможе захистити місцевий ландшафт та унікальний колорит від зникнення і забуття. 

Партнерська публікація

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!