Чим харчуватись, аби протистояти вірусам. Рекомендації головного санітарного лікаря України

1797 0
Віктор Ляшко, рекомендує харчуватись збалансовано, більше рухатись та зменшити споживання солі і цукру.
Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

Щоб підтримати організм у час епідсезону грипу та ГРВІ слід дотримуватися принципів здорового харчування, про них написав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко у Фейсбуці.

«Звичайно, що секретних харчових продуктів проти грипоподібних вірусних інфекцій чи SARS-CoV-2 не існує. Однак для збільшення опірності організму до розвитку хвороб потрібно дотримуватись принципів здорового харчування та намагатися формувати свою здорову тарілку», - написав Віктор Ляшко.

Читайте також: Перевір себе. Як відрізнити грип, ГРВІ і коронавірусну інфекцію

Передусім, харчуватись потрібно збалансовано. Слід споживати три порції овочів і зелені, дві порції фруктів та ягід щодня, різнокольорових, свіжих, а також заморожених чи консервованих без додавання солі та цукру, каже він. Крім того, необхідно вживати достатню кількість білків у складі злакових чи бобових продуктів, горіхів та насіння, яєць, нежирного м’яса або риби, а також забезпечувати організм достатньою кількістю рідини, переважно за рахунок чистої питної води.

Віктор Ляшко також рекомендує більше рухатись, бо кількість спожитих калорій має відповідати витратам енергії.

Не варто зловживати сіллю – добова кількість солі не має перевищувати 5 грамів, адже надмірне споживання зумовлює підвищення кров’яного тиску і ризик виникнення небезпечних ускладнень – інфарктів та інсультів.

При цьому добову кількість цукру доцільно обмежити до 25 г.

За його словами, деякі дослідження доводять, що певні харчові речовини здатні підвищити опір імунної системи до проникнення вірусів.

Читайте також: Коронавірус впливає на серце. Кардіолог розповів про тривожні симптоми

Віктор Ляшко радить регулярно включати у дієту натуральні продукти, які є джерелом вітамінів та мінералів. Зокрема, вітамін А містять яловича печінка, печінка тріски, морква, бобові, шпинат, броколі; вітамін С є у складі овочів, фруктів та ягід (болгарський перець, броколі, томати, цитрусові, ківі, полуниця). Вітамін D утворюється у шкірі людини під дією ультрафіолетових променів, він є також у морській рибі та морепродуктах, жовтках яєць. Вітамін Е надходить в організм при споживанні насіння соняшника, горіхів, авокадо, шпинату, гарбуза, оливкової олії, форелі, креветок.

Водночас цинк міститься у значній кількості у злакових, бобових, яловичині, яйцях, сирі, морепродуктах, горіхах та насінні, селен - у різноманітних злакових, яйцях, домашньому сирі, насінні соняшника, часнику, білому м'ясі птиці, морській рибіа та морепродуктів, додав заступник міністра.

«Перелік, звісно, не повний, але дотримуючись навіть цих правил здорового харчування, можна значно допомогти імунітету протидіяти біологічним загрозам. І звісно, не відмовляйте собі поласувати салом, але не зловживайте», – написав Віктор Ляшко.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!