Зеленський пропонує відправляти наркоторговців під варту без застави

1490 0
Таким чином суддя отримає право не визначати розмір застави під час відправляння підозрюваного під варту у справах про незаконне виробництво та збут наркотиків.
фото: radiotrek.rv.ua

фото: radiotrek.rv.ua

Президент Володимир Зеленський пропонує внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та дозволити суду не визначати розмір застави у кримінальному провадженні щодо наркоторговців. Відповідний законопроєкт №3915 зареєстрували у Верховній Раді 21 липня, але текст проєкту опублікували 24 липня, – передає Громадське.

Пропонують доповнити статтю 183 Кримінального процесуального кодексу новим пунктом 5. Таким чином суддя отримає право не визначати розмір застави під час відправляння підозрюваного під варту у справах про незаконне виробництво, виготовлення, зберігання та збут наркотиків.

Читайте також: Нарколог: львівські підлітки починають не з алкоголю, а зі психостимуляторів

Згідно з Кримінальним кодексом, незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, збут наркотиків може каратися від 4 до 8 років позбавлення волі.

Водночас у пояснювальній записці йдеться про те, що ухвалення змін не призведе до збільшення кількості людей під вартою. Адже тримання під вартою обирають, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м'яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам.

Наразі суддя може призначати тримання під вартою без застави у чотирьох випадках:

- щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування,

- щодо злочину, який спричинив загибель людини,

- щодо людини, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею,

- щодо злочину про створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!