Львівський лицар запускає проєкт «Журналісти – воїнам», щоб закупити обладнання для військових

2545 0
Частину накладу книги передадуть військовим на схід, а основну частину продадуть благодійникам. Виручені кошти підуть на закупівлю приладів.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

Волонтери «Львівського Лицаря», які збирають допомогу українським воїнам на схід, ініціювали проєкт «Журналісти – воїнам». За виручені кошти із продажу книги для військових закуплять необхідне обладнання. Журналістів закликають долучитися до ініціативи.

Читайте також: Пригости військового. У Львові можна придбати «підвісні» піци для ветеранів у госпіталі

За словами одного зі засновників «Львівського лицаря» Андрія Салюка, військовим передають, зокрема, перископи, які дають можливість бійцям безпечно вести спостереження, не висуваючи голови з окопу чи бійниці бліндажа.

Волонтери виготовили уже понад тисячу таких перископів, і вони уже врятували життя щонайменше трьох військових.

Так виглядають перископи, які рятують військовим життя

«Це прості речі, але вони потребують серйозних вкладень. Собівартість одного перископа близько 150 гривень, а ми таких виготовили уже понад тисячу. Тому виникла ідея, щоб журналісти могли долучитися до допомоги у свій творчий спосіб. Хочемо зібрати поезію, есе, художні репортажі в одну книгу і через продаж книжки та її поширення зібрати кошти на виготовлення і закупівлю тих речей, які потрібні на фронті», – розповів Андрій Салюк.

Частину тиражу книги передадуть військовим на фронт. Адже, за словами Андрія Салюка, бійці часто при лампі читають книжки, які їм передають у польові бібліотеки.

Військові кажуть, що багато бійців загинули на війні власне внаслідок банальної необрежності, а перископи, які їм передає «Львівський Лицар», дозволяють безпечно спостерігати та вести коригування артилерії.

Оскільки тема війни зникла з перших шпальт видань і головних сюжетів, то допомога військовим залишається особливо актуальною. Тож журналістів закликають долучитися до ініціативи. Співініціатором проєкту «Журналісти – воїнам» є львівський журналіст Роман Онишкевич.

Презентація проєкту відбулася 20 травня

Читайте також: «Ніхто не вірив». У Львові відкрили соціальне кафе для родин учасників АТО. Фоторепортаж

Зазначимо, що «Львівський Лицар» був створений у 2014 році, з початком російсько-української війни, і з того часу він займається волонтерською допомогою українським воїнам. Волонтери закуповують для військових прилади нічного бачення, тепловізори, рації, GPSнавігатори, генератори, біноклі, блоки живлення, приціли різних типів, далекоміри. Засновниками і координаторами ініціативи є Андрій Салюк та Іван Радковець. 

Символічна статуя Львівського Лицаря вирізьблена з суцільного стовбура липи у 1916 році скульптором Яном Юліушем Нальборчиком. Вона була призначена для збирання пожертв на військові цілі, розміщувалась на Гетьманських валах у спеціальному павільйоні, спроектованому Вітольдом Долинським.

Христина Гоголь

На головному фото шеврони усіх підрозділів, яким допоміг «Львівський Лицар»

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!