В Україні змінилися вимоги до оформлення субсидій

2230 0
Відтепер під час оформлення заявки на субсидію громадяни зобов'язані подавати декларацію про доходи та витрати.
Фото: persha.kr.ua

Фото: persha.kr.ua

З початку травня призначення житлової субсидії, у тому числі на наступний піврічний період, відбуватиметься за новим порядком – лише після подання нової заяви про призначення і надання субсидії й декларації про доходи та витрати осіб, які хочуть одержати таку допомогу від держави. Про це йдеться у постанові Кабміну, який опублікували на Урядовому порталі.

Читайте також: Отримувачам пільг і субсидій спростили процедуру зміни постачальника газу

Крім зазначених змін, документ також розширює перелік джерел доходів, які враховуються для розрахунку середньомісячного сукупного доходу. Зокрема, тепер доходи від розміщення депозитів та дивіденди від цінних паперів враховуються під час призначення субсидій.

Отож, як уточнюють в Мінфіні, при призначенні субсидій з травня будуть враховувати:

  • Дохід від депозитів, дивіденди від цінних паперів;
  • Дорогі покупки – придбання валюти, товарів або послуг на суму понад 50 тис. грн;
  • Перебування за кордоном (житлова субсидія не призначатиметься, якщо претендент перебував за кордоном сукупно понад 60 днів. При цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включають дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами).
     

Згідно з постановою, подання заявок та супровідних документів можна здійснити поштою або в електронній формі на сайті Мінсоцполітики, а структурні підрозділи з питань соцзахисту населення районних держадміністрацій прийматимуть їх також у паперовому вигляді. На подачу заяв дається п’ять місяців.

Як йдеться у документі, житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні-вересні 2021 року, призначається, починаючи із травня 2021 року.
 

Читайте також: Газ, світло та опалення. Як зростуть для українців тарифи на «комуналку» у 2021 році

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, також вводяться деякі нові правила щодо тих, кому субсидія призначатися не буде. Якщо хтось має на депозитному рахунку в банку понад 100 тисяч гривень, купує нову автівку або валюту одноразово на суму понад 50 тисяч гривень – їм субсидію не призначать.

Нагадаємо, що Кабмін суттєво обмежив перелік домогосподарств, які могли претендувати на отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!