Знахідки лишились у землі. Реконструкцію площі Галицької знову почали без археологів

4111 0
На площі, де мають облаштувати сухий фонтан, уже залили фундамент – на частині ділянки, яку ще не дослідили.
Фото: Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба»

Фото: Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба»

Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба» обурений тим, що попри домовленості на місці фонтану «Кульбаба» у Львові розпочали будівельні роботи без археологів.

Читайте також: Як зміниться площа Галицька у Львові та що буде на місці фонтану «Кульбаба»

У 2019 році археологічна служба за кошти Галицької районної адміністрації провела рятівні археологічні розкопки на місці проєктованого фонтану. Відкрили і дослідили лише невелику площу і знайшли цінні знахідки – рештки давного муру та людські останки.  

За словами НДЦ, ще багато цікаво, що може розповісти про історію Львова, залишилось у землі.

Раніше замовники, проєктанти, генпідрядник та археологи домовилися, що усі подальші зміни у проєкті та земляні роботи узгоджуватимуться і виконуватимуться за участі науковців. Натомість будівельники ТОВ «Патронат-Плюс» уже залили частину основи фундаменту гідротехнічної споруди без археологів, наголошують в археологічній службі.

«За словами нашого колеги Василя Петрика, який був вчора біля місця торішніх розкопок, бетонна основа облаштована частково на території, яка не досліджувалась. Тобто, генпідрядником було знову знищено ділянку давнього культурного шару на площі щонайменше 6 на 2 м. Власне для таких випадків і мав бути присутній археолог», – наголосили у Рятівній археологічній службі.

Археологи звернулися за роз’ясненнями, хто погодив початок робіт і чому проігнорували пам’яткоохоронну частину, а також чи має виконавець дозвіл Мінкультури на виконання земляних робіт в історичному ареалі міста.

Читайте також: Під «Верніажем» віднайшли мури замку князя Лева. Фото

Нагадаємо, торік на місці фонтану «Кульбаба», що на площі Галицькій у Львові, археологи дослідили рештки фундаментів костелу Воздвиження Чесного Хреста 1530-х років. Найдавніші артефакти, які вдалось виявити на ділянці, – уламки кераміки, що датуються VII-VI ст до н. е. Окрім цього в межах території костелу, знайшли рештки більше 10 осіб. Частина поховань була у правильному анатомічному положенні, в дерев’яних трунах.

Сам фонтан «Кульбаба», що раніше був розташований на площі Галицькій, передали у музей «Територія терору» як елемент радянської спадщини. «Кульбабу» створив у 1970 році львівський художник Олег Микита. У музеї фонтан отримає нове значення та стане своєрідним оповідачем про сучасні інтерпретації радянського минулого у Львові.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!