Мінкульт має вирішити долю вілли на вулиці Коновальця у Львові

3621 0
Споруду мають внести до переліку пам’яток архітектури.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

Питання про реконструкцію вілли на вулиці Коновальця, 21 зняли з розгляду виконкому Львівської міської ради. Долю будівлі мали вирішувати 14 травня. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА.  

«Завдяки розголосу вдалося попередити знищення ще одного історичного будинку у Львові. Просимо бути пильними журналістів та громадськість», – каже начальник управління об'єктів історико-культурної спадщини департаменту архітектури то розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик.

Читайте також: Біля Парку Франка у Львові збудують 4-поверхівку з мансардою. Візуалізація

За словами керівника департаменту, у Міністерстві культурі вже попереджені про загрозу пам’ятці. Від 2020 року в Міністерстві культури та інформаційної політики України перебувають документи про внесення вілли по вулиці Коновальця, 21 у Львові до Державного реєстру пам'яток.

Читайте також: Приміщення в кам’яниці на вулиці Бандери продали з аукціону за 3 млн грн

У 2012 році Львівська міська рада намагалася передати ділянку на вулиці Коновальця, 21 в постійне користування Національному університету «Львівська політехніка» під будівництво багатоквартирного будинку. 2013 року вілла перейшла у власність територіальної громади Львова, а господарські будівлі та споруду молокозаводу, на превеликий жаль, розібрали і у 2010-х роках на ділянці з боку Єфремова, 30 збудували багатоквартирний будинок.

Історико-архітектурним опорним планом, розробленим у 2019 році, віллу на Коновальця, 21 визначили, як об’єкт, пропонований до внесення у список пам’яток культурної спадщини. У березні 2019 року Управління охорони історичного середовища виготовило документацію на щойно виявлену пам'ятку. Вілла отримала статус щойно виявленої пам'ятки архітектури.

Нагадаємо, раніше на місці вілли Яна на вул. Коновальця, 21 планували збудувати багатоповерхівку.

Вілла Йоанни Лоренц, яку проєктував архітектор Владислав Рауш, збудована у 1898-1899 роках у стилі, характерному для архітектури пізнього історизму, з застосуванням маньєристично-барокових елементів. Владислав Рауш також проєктував необароковий міський палац Дуніковських на вулиці Драгоманова, 42 у Львові, у якому пізніше митрополит Андрей Шептицький організував Національний музей.

Фото: Центр міської історії

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!