Звернулося понад 100 тисяч осіб. Скільки дозволів на виїзд видали на Львівщині через систему «Шлях»

2906 0
Минулого року щодня понад 100 громадських організацій зверталися за дозволами на виїзд через систему «Шлях».
Умовне фото

Умовне фото

Від початку повномасштабного вторгення росії в Україну до Львівської обласної військової адміністрації звернулося понад 100 тисяч осіб за дозволами на виїзд за кордон через систему «Шлях». Із них – понад 40 тисяч отримали дозвіл для здійснення гуманітарних місій. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця апарату ЛОВА Ірина Шурпяк.

«Люди, які звертались до Львівської ОВА, вносились в систему «Шлях» на один місяць. Однак із 40 тисяч осіб, які отримали дозвіл, одна людина могла входити в систему кілька разів. Наприклад, громадська організація, котра постійно займається перевезенням автомобілів на фронт, зокрема їхній водій міг шість разів отримати погодження на систему «Шлях». З тих 40 тисяч – оригінальних осіб, які отримали дозвіл, буде в два рази менше – до 20 тисяч», – сказала вона. 

Читайте також: Львівська ОВА відкрита до співпраці з правоохоронцями щодо системи «Шлях», – Козицький

За її словами, минулого року щодня 100-120 громадських організацій зверталися за дозволами на виїзд через систему «Шлях», а бувало і 300-500 осіб. Зараз значно менше – 30-40, адже зменшилась кількість гуманітарної допомоги. Також у Львівській ОВА сформували до Кабінету міністрів перелік недобросовісних юридичних осіб для запобігання внесення їх у систему «Шлях», а від волонтерів почали просити додаткові документи, завдяки яким можна було відрізнити підробки. 

«Ми сформулювали перелік документів, які допомогли відрізнити добросовісні та недобросовісні організації. Ці переліки документів увійшли до декларацій, що водії дійсно перетнули кордон і завезли гумдопомогу. Потім – акт передачі, кому і що передали, лист від донора або ж від отримувача. Наприклад, запит від військової частини», – зауважила вона.

Читайте також: Сімох перевізників відключили від системи «Шлях» за незаконне переправляння ухилянтів за кордон

Ірина Шурпяк додала, що після того, як увели перелік необхідних документів, чимала кількість організацій не хотіли вести чи показувати документацію. З листопада подавали велику кількість підроблених листів, тож інколи комісії їх було важко відрізнити. Через це у Львівській ОВА з 1 квітня запровадили застосування електронного цифрового підпису під час подання звернень щодо перетину кордону для водіїв, які перевозять гуманітарні вантажі через державний кордон України. Цей підпис звіряють з реєстром юридичних осіб, а також його підкріплюють до пакету документів, як гарантію достовірності документів. Якщо ж виявляють підроблені документи, то звертаються до правоохоронних органів. 

Раніше у ЗМІ повідомляли, що Львівщина у лідерах серед областей, де військовозобов'язані виїхали за кордон за допомогою системи «Шлях». У період з 24 лютого до 31 грудня 2022 року 31558 призовників перетинули кордон через систему «Шлях», з них – 1036 не повернулося. Загалом за рік чоловікам призовного віку в Україні видали понад 1,27 млн дозволів на виїзд за кордон через систему «Шлях». Їхня переважна більшість стосувалася поїздок у бізнес-справах – близько 1,1 млн. І лише 170 тисяч дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій. Оновлений зразок звернення щодо отримання дозволу на виїзд за межі України через «Шлях» доступний за посиланням.

Нагадаємо, виїзд за кордон регулює постанова Кабміну № 69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України». Відповідно до постанови, Львівська ОВА змінила форму звернення щодо отримання дозволу на виїзд за межі України з гуманітарною метою. Система «Шлях», з допомогою якої водії призовного віку можуть перетинати кордон, якщо вони перевозять гуманітарну допомогу або медичні вантажі, запрацювала в Україні 17 березня цього року. Як вона працює і з чим пов'язані проблеми із перетином кордону для волонтерів, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!