Чому мені не потрібен у Львові велосипедний шолом

9296 8
Цього не вимагають правила. До того ж, немає доказів того, що шолом ефективно рятує життя.
фото: ЛАВ

фото: ЛАВ

Згідно з проведеним нещодавно у Львові дослідженням, майже три чверті велосипедистів і дві третини велосипедисток їздять містом без шолома. Один із них, співзасновник ГО «Кращий Сихів» Андрій Рущак, пояснює, чому.

У ті щасливі миті, коли я пересуваюся містом на ровері, я не одягаю шолом.

За результатами нещодавнього дослідження велосипедистів, таких, як я, у Львові переважна більшість. Не намагаючись когось у чомусь переконати, спробую пояснити свій вибір.

По-перше, це не є вимогою правил дорожнього руху. На щастя, Україна належить до тих чудових країн, де використання шолома при їзді на велосипеді не є обов’язковим. Як законослухняний учасник руху, я виконую правила, про які ми домовилися у цій державі. Так, я користуюся паском безпеки в автомобілі, а мої діти, коли в авто, сидять в автокріслах. Мій ровер справний, обладнаний світлоповертачами та джерелами світла тоді, коли це потрібно. Але шолом я залишаю вдома.

По-друге, використання шолома показує рух на ровері як позірно небезпечне заняття. Раніше, коли я катався містом у шоломі, щоразу переживав це відчуття: одягаючи шолом, ти наче готуєшся до стрибка з парашутом або виходиш на поле гри в американський футбол. Але це ж зовсім не так: я просто збираюся переміститися із точки А в точку Б у знайомому місті на швидкості, яка лише трохи більша за щвидкість пішохода. Навіщо мені мати такий вигляд, неначе я займаюся чимось небезпечним?

Читайте також: Больові точки велоЛьвова. Мапа проблем і способи їх вирішення

По-третє, я не знайшов переконливих доказів, що шоломи справді є ефективним захистом від ушкоджень. Тут я маю на увазі дані, зібрані в інших країнах, адже в нас таких досліджень не було. Так, у мене теж є знайомі, які кажуть, що наявність велошолома колись урятувала їм життя. Але на кожну таку історію є кілька інших, у яких люди без шолома катаються безжурно десятки років. Є навіть дослідження, які показують, що використання шолома веде до збільшення ймовірності потрапити в аварію.

По-четверте, я вірю те, що попередити аварію краще, ніж вийти з неї з меншими ушкодженнями. Тому я приділяю увагу ефективним проактивним заходам уникнення небезпечних ситуацій: помітності на дорозі, передбачуваності моїх дій, зоровому контакту з водіями тощо. Шолом тут ні до чого.

І останнє: з шоломом більше мороки, ніж без нього. Про нього треба пам’ятати, його можна загубити, він має пасувати до решти одягу врешті-решт.

Мені не треба відмовлятися від поїздки ровером по місту через те, що у мене немає при собі шолома: я просто сідаю і їду.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
20 Жовтня, 2017 11:51
Володимир Попередній мій пост не дає зноску відкрити. Наберіть в GOOGLE "У Львові на смерть розбився велосипедист Глинянський тракт". І висновки робіть самі. За останні 3-4 роки у Львові загинуло , як-що не помиляюся 3 ровериста без шоломів, при аналогічному падінні з ровера, без ДТП.
20 Жовтня, 2017 11:36
Володимир [***]s://[***]/u_lvovi_na_smert_rozbivsya_velosipedist_n1353206 Висновки робіть самі.
20 Жовтня, 2017 10:03
Ярослав [***]s://helmets.org/stats.htm
90% смертності в середньому по роках велосипедисти без шолома.
19 Жовтня, 2017 08:18
андрій коли у нас , будуть відповідні велодоріжки і розвязки .
коли буде повага водіїв інших транспортних засобів , один до одного.
коли буде безкоштовне лікування ...
і місця на кладовищі безкоштовно..
тоді, кожен зробить сам собі висновок і хто хоче буде їздити без шоломів. до першого ДТП.
рука нога підремонтується.
мозги ні.
19 Жовтня, 2017 03:12
Віталій Ходити теж небезпечно, тому без наколінників та бронежилету я з дому не виходжу. А шолом ніколи не знімаю, бо був випадок, йшов уночі до туалету і в темряві переселився через собаку котрий спав на порозі та й упав. Врятував мене шолом алейхем.)))
18 Жовтня, 2017 22:36
Ігор А є країни, де обов"язковий шолом? Багато де катався і ніде такої вимоги не зустрічав. В шоломах дуже мало їздять, хіба ті шо в ласінах і контактах
18 Жовтня, 2017 22:21
Сергій Їздити потрібно вшоломі,і рукавички придаються.Живу багато років у Варшаві і їжджу велосипедом по 2.500 км за літо.А місто все у велодоріжках,і бачив як травмуються без шолома на рівній стежці, з автором не має рації.
18 Жовтня, 2017 18:11
Андрій Дуже непереконливі аргументи. Так само багато людей говорить про пасок безпеки в машині, чуть не доводячи, що він більше шкодить нід захищає.
В багатьох розвинутих країнах це норма, а ми радіємо, що можемо їздити без шолома.
Звісно кожен вирішує, що йому важливіше, але я вважаю, має пропагуватися підвищення культури водіння взагалі і застосування засобів безпеки зокрема, в тому числі і шоломів, а не навпаки.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!