Чи зможуть львів’яни відмовитись від поліетиленових пакетів

6167 0
Відмова від поліетилену стане хорошим шансом для супермаркетів викорінити усталені звички покупців та продавців.
ілюстративне фото: lviv1256.com

ілюстративне фото: lviv1256.com

8 листопада виконавчий комітет Львівської міськради ухвалив рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів у торгових мережах міста. Координатор соціальної ініціативи «Хтось не зробить» та проекту «Екологічна ініціатива "Чисте місто"» Олег Котис вважає, що це перший крок до повної відомви від поліетилену, який сприятиме виробленю нової культури споживання у місті.

Перш за все, ми повинні зрозуміти, що у Львові не заборонили використання поліетиленових пакетів, а лише рекомендували обмежити їхнє вживання. Коли ми у ЗМІ читаємо, що десь у Європі заборонили пластик, поліетиленові пакети, то там це дійсно заборона, яка встановлена на загальнонаціональному рівні відповідним органом влади. В Україні ситуація дещо інша і тому, аби повністю відмовитись від поліетиленових пакетів, нам потрібне рішення законодавчого органу влади – Верховної ради України, яка б встановила не лише чітку заборону, а й, можливо, відповідальність.

Щодо рішення виконавчого комітету міста, то воно однозначно матиме позитивний вплив. Я маю інформацію, що вже зараз великі мережі супермаркетів, які працюють у Львові, готові впроваджувати екологічні ініціативи, наввипередки змагаючись між собою, хто швидше відмовиться від поліетилену.

Побільшає роботи і у маркетологів цих мереж супермаркетів, які тепер повинні придумати, як перехопити до себе людей, які вже відмовились від поліетилену, чи планують це зробити. Швидше за все, найближчим часом ми побачимо брендовані еко-торбинки та багаторазову тару, яку можна придбати у цих супермаркетах, чи отримати безкоштовно за програмами лояльності.

Читайте також: Чим можна замінити одноразові пакети. 4 альтернативи

Важливе питання, яке турбуватиме в першу чергу споживачів – чим саме ми можемо замінити поліетилен. Наша екоініціатива «Чисте місто» ще раніше пропонувала перейти на багаторазову тару, яку можна придбати індивідувально та використовувати у різних супермаркетах. Перед покупкою певного продукту – крупи чи м’яса, продавець зважує цю тару, кладе туди продукт, знову зважує та відмінусовує вагу тари. Таким чином, ми зможемо компенсувати відсутність поліетилену. Також зараз не є проблемою знайти різноманітні торбинки, сітки, «авоськи».

Інша проблема – поліетилен зараз здебільшого використовують через вироблену звичку. Погодьтесь, багато хто, беручи один лимон, бере до нього пакетик, хоча, щоб зважити один лимон пакет не потрібен. Або, наприклад, серед продавців поширена практика пропонувати людям перед чи після покупки пакетик. Така усталена практика сформована роками, яку можна викорінити лише змінивши культуру поведінки продавців та споживачів. Саме тому ця рекомендація мерії є добрим початком для важливої екологічної справи.

Читайте також: Активісти просять львівські супермаркети не пропонувати пакети на касі

Так само, допомогти викорінити цю звичку допоможе досить простий та ефективний крок: зробити поліетиленові пакети платними – по 1 гривні. Тоді б багато покупців замислювались перед тим, як взяти черговий поліетиленовий пакет.

Багатьох львів’ян також турбує фінансове питання відмови від поліетилену – чи станемо ми платити більше. Нині еко-торбинки та багаторазова тара коштують значно дорожче поліетиленових пакетів, однак у них є одна суттєва перевага – можливість багаторазового використання, а тому, з прицілом на майбутнє, їхнє використання обійдеться дешевше. Крім цього, в Україні є лише кілька підприємств, які відшивають еко-сумки. Якщо ця хвиля еко-ініціатив поглине й інші міста України, то побільшає підприємств, які виготовляють відповідну продукцію, а конкуренція сприятиме здешевленню цієї продукцію для кінцевого споживача.

Читайте також: 75 копійок замість 50. Як бізнес Львова зреагував на обмеження використання поліетилену

На мою думку, зараз найважливіше – це не впадати з крайнощів в крайнощі. Ми не повинні заради відмови від поліетилену, вирубати українські ліси, щоб задовольнити потребу супермаркетів в паперових еко-пакетах. Загалом, я є противником використання паперових пакетів та вважаю, що для природи краще, якщо ми будемо використовувати багаторазову тару.

Рішення, яке ухвалило місто, це лише перший крок до повної відмови від пластику у повсякденному житті. Хоча й носить рекомендаційний характер, воно сприятиме популяризації екологічного способу життя та впровадженню Zero Waste у місті.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!