«Dzidzio Контрабас»: повна зала, якісна робота, туалетний гумор

39628 0
Чи варто дивитись нову українську прокатну кінокомедію з віковим обмеженням 0+.
Фото: popkorn.com.ua

Фото: popkorn.com.ua

У кінотеатрах зараз справжній парад українських фільмів. Минулого тижня презентували стрічку «Червоний» Зази Буадзе, а 31 серпня – «народний блокбастер» «Dzidzio Контрабас» Олега Борщевського. У цей самий день у львівському кінотеатрі вперше показали «Рівень чорного» Валентина Васяновича – стрічку, яка номінована на «Оскар» від України. Щоправда, в залі було лише троє глядачів.

Інша справа – «Контрабас». Дзідзьо легко збирає стадіони («Арену Львів» щонайменше), тому прес-конференція творців фільму та допрем’єрний показ викликали ажіотаж – особливо серед молоді. Комедія має позначку вікового обмеження 0+, і дітей, зачарованих Дзідзьом, на сеанси збирається багато, як на мультфільм. Кількість допрем’єрних показів стрічки збільшили з двох до шести, й зала на всіх були майже повністю заповнена.

Михайло Хома, більше відомий під сценічним псевдонімом Дзідзьо, був співпродюсером стрічки. Це не перший його досвід у кіновиробництві, але всі попередні («Дзідзьо краде ялинку», «Марсік», «Лист до Миколая») були короткометражками. Натомість, тривалість народного блокбастера – година двадцять.

Про сюжет стрічки, сценарій якої писали разом учасники проекту DZIDZIO – Михайло Хома, Назар «Юлік» Гук і Орест Галицький, – можна здогадатись, подивившись трейлер:

Троє друзів, що потребують грошей, перевозять контрабанду через кордон, перебрані у священиків. Стосунки Дзідзя з Боженькою на небі – окрема комедійна лінія фільму.

Як і попередні, короткометражні роботи Дзідзя, знято стрічку якісно – чергування великих, середніх і загальних планів, зав’язка-кульмінація-розв’язка (хоч зав’язка була найдрайвовішою, а потім фільм трохи затягнувся і сповільнився). Михайло Хома у фільмі органічний, як то кажуть, як пес – наче грав самого себе. Втім, окрім співака, у фільмі знялися професійні українські актори: Римма Зюбіна, Володимир Горянський, Олексій Вертинський. Телеведучий Ігор Кондратюк зіграв священика.

Читайте також: Фільм «Червоний» про командира УПА б’є рекорди переглядів: чому варто подивитися

Є в цьому сузір’ї ще одна київська актриса – Олена Лавренюк, дружина головного продюсера стрічки Сергія Лавренюка. Саме її героїня Альона заважає, а коли потрібно – допомагає героям здійснити їхній план. Цей персонаж викликав нарікання україномовних глядачів, адже Альона єдина у стрічці говорить російською. Судячи з коментарів у соціальних мережах, аудиторії – і російськомовній у тому числі – це не до серця. До того ж, професійна акторка виглядає, здається, занадто гарно в цій комедії. Її ретельно пропрацьований образ та вивчений текст дисонують з імпровізаціями Хоми-Дзідзя. Про те, що йому було важко вивчити текст, тому на зйомках він багато імпровізував, Михайло зізнався на прес-конференції.

Не знаю, які жарти були зімпровізовані, а які продумані наперед, але реготали в залі майже всі. Окрім, хіба що, тих, хто соромився прилюдно сміятись із такого «плаского» гумору. Адже пласких жартів «нижче поясу» в фільми справді багато – напевно, в жодній українській кінокомедії такої кількості туалетного гумору ще не було. Втім, творці фільму чесно попередили перед прем’єрою: «Не шукайте там чогось, просто розслабтесь і посмійтесь».

Охочих розслабитись, принаймні, у Львові не бракує. Квитки продані на кілька днів наперед – схоже, фільмом зацікавились не лише віддані слухачі гурту Dzidzio. У кінотеатрах фільм показують по десять разів на день – як голлівудські блокбастери. Натомість, на «Рівень чорного», який хвалять кінознавці, у «Планеті кіно», де його показують раз на день, продано лише кілька квитків. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!