Навіщо і як робити Професорську пішохідною. Схеми реорганізації руху

5348 1
Керівник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Роман Зубачик про ідею створення пішохідної зони на вулиці Професорській, біля Львівської політехніки.
фото: IGotoWorld

фото: IGotoWorld

На засіданні міської комісії з безпеки дорожнього руху ухвалили рішення про часткові зміни в організації руху в районі вулиці Професорської. Останню залишили проїзною для транспорту.

Ідея створення пішохідної зони на вулиці Професорській з’явилася під час проведення одного з перших обговорень щодо реконструкції вулиці Бандери ще у 2015 році (проект «Вулиця для всіх»). Учасники, серед яких було багато мешканців вулиці, пропонували «оживити» площу біля Органного залу та створити нові громадські простори на кшталт вулиці Леся Курбаса.

Ще одна мета зробити Професорську пішохідною полягала в тому, щоб територію корпусів НУ «Львівська політехніка» об’єднати в єдиний ареал університетського містечка. Зараз Професорська розділяє цей ареал на дві частини (див. рис. 1).

Створення таких кампусів є не тільки європейською, але й світовою практикою. Навіть більше, одним із основних місць таких середовищ є саме наукові бібліотеки. Тому створення пішохідної зони на Професорській стало би першим кроком до того, щоб розпочати довгий і тривалий процес над оновленням (ребрендингом) цієї бібліотеки і дав би можливість вдихнути у неї нове життя.

Читайте також: Кінець «Вулиці для всіх». Як бруківка на Бандери перемогла урбаністів

Рис. 1. Територія університетського містечка НУ «Львівська політехніка»

Обґрунтування доцільності зміни організації руху

Рух автомобілів через Професорську на 95% є транзитним. Тут їздять транспортні засоби, що виконують поворот праворуч та ліворуч з вулиці Бандери. Пропонувалось поворот ліворуч перенести на перехрестя вулиці Бандери із площею Шашкевича, а поворот праворуч – на перехрестя Дорошенка – Бібліотечна (див. рис. 2).

Окрім цього, пропонувалось запровадити односторонній рух на пл. Шашкевича (від Бандери до Дорошенка), вулицях Матейка (від Технічної до Рилєєва), Рилєєва (від Матейка до Устияновича) та двосторонній рух на Бібліотечній.

Зміна напрямку руху на вул. Матейка на ділянці від Технічної до Рилєєва (раніше було навпаки) та запровадження одностороннього руху на Рилєєва дозволяє організувати рух за квазікільцем (див. рис. 3). Таке кільце дало би змогу впорядкувати рух на вул. Рилєєва, де зараз є дві смуги, одна з яких регулярно запаркована автомобілями. Як наслідок, водії часто не розуміють, хто кого повинен першим пропускати на одній смузі руху.

Рис. 2. Пропозиція щодо змін руху транспорту (синім кольором позначено наявні, а червоним – пропоновані шляхи руху транспорту): а) перенесення повороту праворуч; б) перенесення повороту ліворуч.

Рис. 3. Порівняння наявної та пропонованої схеми руху

Які переваги запропонованої схеми руху

– зменшення перепробігу автомобілів на 60%. Авто, які рухаються з вул. Дорошенка відразу будуть здійснювати поворот праворуч на вул. Бібліотечну, не заїжджаючи на Бандери. Те ж саме стосується і тих автомобілів, які рухаються з Коперника на Бандери: поворот праворуч з Бандери на Шашкевича, а далі на Бібліотечну;

– ліквідація незручного для водіїв поворот праворуч з Бандери на Професорську (див. рис. 4), який потребує розвороту автомобіля на 180 градусів в умовах інтенсивного пішохідного руху через пішохідний перехід на Бандери та Професорській. Перенесення цього повороту автоматично зменшує конфліктні точки між транспортом та пішоходами на цій ділянці;

– розвантаження вул. Бандери на ділянці від Чупринки до Політехнічної (в обох напрямках). Завантаженість ділянки зараз становить 83%, а може зменшитися до 75%;

– скерування транспорту на вул. Бібіліотечну, яка має хороші показники пропускної здатності. Також уздовж цієї вулиці немає об’єктів притягання, які би зумовлювали поперечний рух пішоходів. На вулиці Професорській, наприклад, присутній як поперечний, так і поздовжній інтенсивний рух пішоходів (див. рис. 5);

– перенесення повороту ліворуч на ділянку вул. Бандери (перехрестя Бандери – Шашкевича), яка є менш завантажена транспортом, аніж наявна ділянка (див. рис. 6);

– скерування транспортних засобів на Шашкевича, геометричні параметри якої дають змогу «заспокоїти» їх переміщення та унеможливити рух з високими швидкостями (на Професорській через її прямолінійність така можливість існує);

– ліквідація конфліктної точки між транспортом та пішоходами, що існує в зоні примикання вулиці Професорської до Бандери;

– підвищення рівномірності руху транспортного потоку на вул. Бандери через зменшення затримок автомобілів при виконанні маневрів праворуч та ліворуч на вул. Професорську.

Недоліки запропонованої схеми руху

– збільшення перепробігу на 23% для тих автомобілів, які раніше виконували поворот ліворуч з вул. Бандери на вул. Професорську;
– утворення перетину транспортних потоків на перехресті Дорошенка – Шашкевича – Бібліотечна.

Рис. 4. Виконання автомобілів повороту праворуч з вул. Бандери на вул. Професорську

Рис. 5. Інтенсивність пішохідного руху в обідній пік, піш./год.
(стрілками показано основні напрямки руху пішоходів)

 

Рис. 6. Завантаженість вулиць рухом (наявний стан)

Яке рішення прийняли на комісії

Професорську вирішили залишити проїзною для тих автомобілів, які виконують лівий поворот з вул. Бандери. Водночас, на трьох вулицях поблизу та на площі Шашкевича рух реорганізують. Тобто прийнята схема буде мати такий вигляд: див. рис. 7. Запровадити та випробувати її зможуть навесні цього року.

 

Рис. 7. Схема, прийнята на комісії з безпеки дорожнього руху

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
19 Січня, 2018 18:31
Петро Бред політех грошей немає на опалення студіків навчає дистанційно хто там ходити буде?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!