Проблема із розкраданням гуманітарки існує досі, бо нікого не покарали

8531 0
Гуманітарну допомогу досі перепродують в магазинах, на ринках, виставляють на ОLХ.
Фото:eurosolidarity.org

Фото:eurosolidarity.org

З 2014-го року ми почали активно працювати з гуманітарною допомогою. Від початку повномасштабного вторгнення львівська прокуратура почала розслідування у 16-ти справах, пов’язаних із зловживаннями чи розкраданнями гумдопомоги. Чому це досі можливо, які процеси варто налагодити краще, аби не підривати довіру тих, хто підтримує Україну грошима, технікою та речами першої необхідності, розповідає керівниця громадської ради «Право на вибір», адвокатка та правозахисниця Галина Янко.

Проблема виникла вже давно і вона досі актуальна тому, що за ці роки нікого не покарали. Раніше я входила в комісію по гуманітарних вантажах при Львівській ОДА. Вже тоді ми побачили, як під виглядом гуманітарки возили бренди, розмитнювали авто. Є чимало справ, по яких ніхто не поніс покарання.

Читайте також: На Львівщині розслідують 16 справ, пов'язаних з гуманітарною допомогою

Із чим найчастіше пов’язані шахраювання з гуманітаркою?

Наприклад, у Тернополі викрили благодійну організацію, яка існує три роки. За три роки вони отримували чимало коштів, і навіть давали людям звіти про те, що вони щось закупляли. Вони справді щось купували, але далеко не за усі кошти, які отримували. Умовно, отримали мільйон на картку, а витрачали на потреби ЗСУ 100 тисяч, за решту купували автівки, коштовності. Такого є багато. Із цією проблемою мала б проводитись системна робота, а її ніхто не робив.

Більшість шахраювань з гуманітаркою – це перевезення брендових речей під виглядом гуманітарки, йдеться про мільйонні оборудки. Нещодавно навіть викрили львівський фонд, який вочевидь підробляв документи, провозив, як гуманітарку, нові речі.

Ще одна доволі поширена проблема – це збирання коштів на приватні картки чи на рахунки ненадійних, незареєстрованих Фондів, які не звітують і не використовують їх за призначенням.

Надсилати гроші варто фонду чи громадській організації, які є офіційно зареєстровані, а їх звітність є прозорою.

Якщо йдеться про приватну особу, яка вирішила збирати кошти, то це також можливо, але зрозуміло, що в цієї людини повинна бути окрема від власних потреб картка. Якщо людина – волонтер, то вона повинна зареєструватися в податковій, тоді їй не потрібно буде платити 18% від надходжень. Так, якщо кошти від чужих людей надходять на ваш власний рахунок, ви з цього повинні сплатити податок, і це є законно.

Якщо людина – волонтер, тоді під час звітності податкова служба бачить, що кошти потрачені не на власні потреби, а на волонтерство.

Читайте також: Амуніція на мільйони гривень. Деталі затримання підприємця зі Львова, причетного до розкрадання гуманітарки для ЗСУ

Із погляду законодавства сьогодні досить складно довести продаж гуманітарної допомоги, складно документувати і доводити ці злочини, але можливо. Спочатку треба довести факт, що цей товар перетнув митницю як гуманітарний вантаж, і що він, відповідно, не підлягає продажу. По-друге, має бути доведено, що цей вантаж, який був ввезений як гуманітарний, продавався. В цілому це має скласти картинку для кримінального злочину.

Були випадки, що люди перепродували гуманітарку в магазинах, на ринках, виставляли на ОLХ. Утім доволі складно довести, що ці речі ввезли в Україну як гумдопомогу. Для збору доказів потрібно залучити величезну кількість людей, а сьогодні чимало правоохоронців у зоні бойових дій. Так, є 16 відкритих проваджень, але їх може бути більше, просто на це не вистачає рук.

Шахраюють і приватні особи, і організації, бачимо це з повідомлень від прокуратури.

Як врегулювати ситуацію з гуманітарною допомогою?

Кабінет Міністрів вже кілька разів змінював правила ввезення вантажів через митницю з 24 лютого. Треба зібрати усіх причетних до справ з гуманітаркою – митників, прикордонників, і напрацювати рішення. Люди губляться, волонтери губляться, всі ті, хто насправді хоче зробити добру справу не знають, як робити це законно. Утім, справді, зараз все вже значно простіше, аніж було на початку, але немає посиленого контролю за цим. Хіба поліція в час війни має займатися гуманітаркою чи радше нашою безпекою? Також має бути громадський контроль, але він має бути дієвий.

Читайте також: (Не) їдуть без екіпіровки. Чи забезпечує держава військового всім необхідним

Як і кому перерахувати гроші на допомогу?

Якщо є конкретна людина, яка хоче перерахувати конкретну суму, я би порадила цій людині вибрати конкретну структуру і придбати те, що потрібно цій структурі. Про потреби можна довідатись у військовій адміністрації, їм щодень приходять сотні листів з потребами, і цільово допомагати без посередників. Сьогодні в нас є потреби в лікарнях, в армії. Не варто віддавати кошт бозна-кому і бозна-куди.

Благодійні фонди мають звітувати за законом, там це прописано, але чи є належний контроль над цим. Якщо 10% йде на роботу фонду, то можна ще 0,5% взяти на контроль і паперову роботу. Тоді до фонду не прийдуть з питаннями правоохоронці.

Читайте також: Підозрюваного у розкраданні гуманітарки Романа Матиса випустили з СІЗО

Наприклад, в мене багато друзів зі США допомагають Україні, і я ніколи не запитувала, який там контроль, але я точно знаю, що вони найбільше бояться бути десь заляпаними хоча б одним словом, тому що вони знають, що за ними прийдуть правоохоронці. І це навіть тоді, коли американська організація допомагає в інші країни, їм важливо мати незаплямоване ім’я.

Тому, бачте, має бути контроль, але не тільки громадський, бо він нічого не вирішить, а й державний. Також має бути якась моральна відповідальність. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!