Переваги та недоліки острівця безпеки на Личаківській

5155 2
Позитивних та негативних наслідків від втілення цієї ідеї майже порівну.
Фото: Зручне місто

Фото: Зручне місто

Голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян аналізує плюси та мінуси від створення острівця безпеки по Личаківській між вулицями Котика та Мучною. На його думку, спірних моментів можна було би уникнути, якби замовники та підрядники прислухалися до зауважень з боку громадськості.

На Личаківській у Львові завершують ремонт перехрестя з вулицями Котика та Мучною. На відрізку трохи нижче перехрестя ремонтники спорудили острівець безпеки. Громада міста, водії, а також мешканці вулиці висловили своє занепокоєння такою організацією руху. Ми ж вирішили розібратися детальніше із цим питанням.

Що випливає зі схеми та реального розташування елементів вулиці на місцевості? Конструктивно цей острівець звужує кількість смуг з 3 до 2 перед перехрестям. Одразу перед перехрестям облаштована зупинка громадського транспорту, водіям авто пропонують здійснювати об’їзд автобусів, що стоять на зупинці лівою смугою, а потім -- перелаштовуватись в праву смугу між зупинкою та острівцем. Місця для маневру не дуже багато та є ризик, що водій автобуса може розчавити авто об острівець, якщо хтось із водіїв вчасно не побачить маневр іншого. 
З іншого боку, вище від перехрестя з’являється повноцінна поворотна смуга для лівого повороту з Личаківської на Котика. Конструктивне регулювання руху важливе на вулицях, де неможливо домогтися цього за допомогою розмітки. Як приклад – масове ігнорування розмітки на перехресті Липинського-Промислова в бік від центру. І навіть якщо на цій вулиці нанесуть розмітку, протримається вона недовго, адже зазвичай на дорогах, вкритих бруківкою, фарба тримається не більше місяця.

Також треба звернути увагу на те, що для лівого повороту з Личаківської на Мучну тепер слід буде перелаштуватися спочатку в праву смугу, а одразу за острівцем – в ліву. При цьому між острівцем та самим поворотом фізично місце є лише для одного авто, яке може чекати на свою чергу, щоби повернути. Якщо ж на Мучну захоче повернути більш ніж одне авто, то воно вже буде перебуватиме між острівцем безпеки та бордюром та автоматично заблокує рух вгору по Личаківській.

Чи дійсно потрібен острівець? Давайте розглянемо перехрестя. Це регульоване перехрестя, де будуть два пішохідних переходи зі світлофорами через Личаківську: один перед перехрестям, один після нього. Проїжджа частина має три смуги для руху авто, тобто не є надто широкою.

Читайте також: Відрізані від Львова. Як ремонт Личаківської спричинив колапс у Винниках

Ми як представники громади всіляко підтримуємо різноманітні засоби заспокоєння руху, зниження швидкості в містах до 50 км/год та інші конструктивні засоби безпеки на вулицях де тільки можна і доцільно. Очевидно, що острівці безпеки необхідні на магістральних вулицях, на вулицях від 4 смуг руху, на нерегульованих переходах, тощо. Проте, в цьому випадку слід добре зважити всі можливі варіанти та пропрацювати схему організації дорожнього руху на цьому перехресті. Зокрема, вартує замислитись і над тим, щоби перенести зупинку автобусів трохи нижче. Незрозумілим залишається, чому з одного боку перехрестя на світлофорі є острівець і немає смуги для лівого повороту, а на протилежному ідентичному боці немає острівця, але є смуга. Схоже, так хотіли уникнути лобових зіткнень.

Остаточну відповідь щодо доцільності острівця має сказати комісія з фахівців в сфері організації дорожнього руху.

Отже, чи стане зручніше з острівцем?

Плюси:
– Острівець безпеки зменшує шанси наїзду на пішоходів.
– Повноцінна поворотна смуга для лівого повороту з Личаківської на Котика.

Мінуси:

 Кількість смуг перед перехрестям звужується з 3 до 2.
– Можливе зіткнення автобусів з авто, які перелаштовуються в праву смугу перед острівцем.
– Можливе блокування руху, якщо на Мучну повертатиме більше одного авто.

Що необхідно зробити?

Необхідно залучити фахівців з організації дорожнього руху, представників громадських організацій, мешканців району до оцінки правильності рішень проектантів.

Чого не зроблено?

Жодних консультацій з громадою проведено не було, зауваження та пропозиції, що надходили від громади міста ще на етапі проектування, були відкинуті. Зараз йде реконструкція вулиці, до якої у всіх є багато запитань.

Що зроблено?

У відповідь на зауваження громади міста, представники Львівської міської ради опублікували на своєму сайті новину із посиланням на в.о. директора ЛКП «Львівавтодор» Романа Познанського, в якій гучно було заявлено, що в проекті «враховані інтереси і потреби усіх категорій мешканців Львова: пішоходів, пасажирів електротранспорту і водіїв авто.» 
Чи правда це? Однозначно – ні.
Спроба пояснити на сайті ЛМР, що незручна вулиця є зручною – це явно не те, що слід було зробити.

Чиї інтереси не врахували?

Пішоходів. «Багаторівневі тротуари» на перехресті Личаківською і Мечникова вже не лише встигли стати народним посміховиськом, але й вже встигли відправити деяких пішоходів до лікарні.

Пасажирів громадського транспорту. Вздовж трамвайної колії на Личаківській немає жодної підвищеної платформи для посадки-висадки пасажирів.

Мешканців та відвідувачів району. Вздовж вулиці не облаштували місць для паркування та розвантаження товарів. Навіть ті паркомісця, які були біля «Нової пошти» - ліквідовано.

Водіїв авто. Можливі ускладнення в русі на аварійні ситуації на перехресті з вул. Мучною та Котика.

Велосипедистів. На магістральній вулиці з бруківкою не облаштовано жодної велодоріжки, хоча там є достатньо місця на газонах.

Громадська організація «Зручне місто» неодноразово піднімала питання внести змін до проекту реконструкції вулиці. Всі вони були проігноровані. Зокрема, ми допомагали в напрацюванні ймовірного варіанту прокладання велодоріжок. Також ми скаржились на підступні «багаторівневі тротуари». Піднімали ми й питання відсутності паркомісць.

Хто винен?

До проектування залучили київську компанію, яка розробила проект. Замовниками проекту є Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор», а  підрядною організацією  -- компанія «Онур».

Дуже хотілось би почути від тих, хто безпосередньо за це відповідає, чому так нехтують думкою громади і для кого тоді роблять ці вулиці?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
7 Лютого, 2018 18:42
Володимир "Чиї інтереси не врахували?"
Не врахували нічиїх інтересів, крім інтересів тих, хто отримав гроші за ці острівки безпеки.
4 Лютого, 2018 19:51
Сергій Кожен водій буде тікати від зіткнення і буде збивати знаки на острівці безпеки.А тому більше роботи автодору.ну і відповідно мінус водію за знаки і по ремонту автомобіля
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!