Польські і литовські «бляхи»: у чому проблема і як її вирішити

27926 1
Багато туристів та людей, що відвідують чарівне місто Львів, відзначають основні три факти: неймовірну архітектуру, смачну каву і... кількість автомобілів іноземної реєстрації, переважно Республіки Польщі та Литви. Ні, це не громадяни наших країн-сусідок. Це звичайні українці, що змушені купувати авто в ЄС через колосальну різницю в ціні. Коли за однакову суму стоїть вибір між BMW на іноземних номерах і «Ланосом» на українських – вибір очевидний. І він не на користь українського недоавтовиробника.
фото: mukachevo.today

фото: mukachevo.today

Противники ж нерозмитнених авто часто говорять, що їх власники — скупердяї та халявщики. Але, будьмо відверті, бажання купити 10-річне BMW замість нового «ланоса» свідчить скорше не про бажання схалявити, а якраз про повну психічну адекватність та виваженість людини.

У сучасних економічних реаліях українцям складно дорікнути в бажанні витратити тяжко і чесно зароблені кошти на пристойний комфортний автомобіль. Особливо, коли в очах простих громадян картинка проста – держава захищає податками та митами інтереси фактично бездіяльного вітчизняного виробника. І це в країні, де середня зарплата в рази менша за європейську, а вживані автомобілі парадоксальним чином коштують значно дорожче. Загалом, українці готові ризикувати, навіть якщо це буде придбання зі сумнівною легальністю і туманними перспективами.

Окрім явного позитиву від насичення ринку автомобілями, ця ситуація обросла цілою низкою негативних наслідків, а саме величезними чергами на кордонах, збільшенням корупції на пунктах пропуску, а головне – мільйон українців стали заручниками недолугої політики в сфері регулювання авторинку.

Так, саме мільйон. Лише за офіційними даними, таких автомобілів в Україні є майже 800 тисяч. А скільки таких, що проїхали кордон за хабар і ніде не зареєстровані? Активісти підрахували, що зараз дорогами України пересуваються щонайменше 1,5 мільйона таких авто.

Жодної офіційної статистики розподілу по областях України немає і не може бути, тому будемо опиратися на дані активістів – Львівщина є місцем дислокації приблизно 15% всіх «автоіноземців», гордо посідаючи третю сходинку в рейтингу, поступаючись лише Чернівцям та Волині.

Способів потрапляння таких авто в Україну є кілька:

Транзит

Чинний митний кодекс дозволяє ввозити автомобілі іноземної реєстрації терміном на 5-10 днів без сплати жодних податків чи мит. Схема абсолютно законна і проста. Але короткий термін перебування змушує таких автовласників постійно тримати в голові календар перетинів, адже штрафи за протермінування є відчутними, особливо на фоні загального зубожіння та економічної ситуації.

Стамбульська конвенція

Ратифікований Україною договір, що дозволяє безкоштовно ввозити автомобілі і користуватися ними в Україні терміном до одного року. Єдина вимога – цей автомобіль використовується в комерційних чи бізнес-цілях, а не в особистих. На жаль, даний договір, який має вищу юридичну силу за українські закони, не працює. Не працює, адже штучно заблокований вказівками зі столиці.

Ввезення на нерезидента

Відсотків 90% всіх автомобілів потрапляють до нас саме по цій схемі. Як би парадоксально це не звучало, але іноземці в Україні мають більше прав, аніж її громадяни – їм дозволено ввозити авто на 1 рік для будь-яких цілей. Відповідно, поляк перетинає кордон на авто, в митній базі проставляється дозвіл перебування на 1 рік, а вже за кордоном поляк передає ключі українцю, який ним і користується. Через рік все повторюється. Схема «сіра», адже однозначного юридичного висновку немає. Офіційна влада стверджує, що це протизаконно, активісти та громадяни ж заперечують, обґрунтовуючи це рішеннями судів.

Як виправити ситуацію з доступністю авто в Україні?

Просто – піти перевіреним шляхом реформ, що, наприклад, і зробила Польща 10 років тому! Законодавчо зрівняти правила гри, зняти всі обмеження та зробити розмитнення доступним. Іншими словами – максимально відкрити ринок. Ніхто не буде вишукувати сірі схеми та ризикувати, якщо за адекватну суму можна буде автомобіль поставити на українську реєстрацію. (Хоча навіть це рішення не знайшло однозначного схвалення суспільства та автоспільноти з одної причини – навіть кількаразово зменшена сума розмитнення більшості вже не по кишені).

Адекватність розмитнення загалом досить просто сформулювати мовою цифр. Для цього порівняємо ставки розмитнення на три категорії автомобілів: нові, вживані від 2010-го року, вживані до 2010-го року.

Для тесту візьмемо автомобіль вартістю за кордоном 5000 доларів та економним двигуном 1.6 літрів бензину.

Вартість розмитнення:

Новий – 2 178 доларів США.

Після 2010-го року – 2 178 доларів США.

До 2010-го року – 6 888 доларів США.

Всі вимагають рівності правил гри, але ось ці цифри яскраво демонструють суттєву дискримінацію. То що ж в цьому випадку вкладено в слово «адекватність»? Такі ж цифри і для інших категорій.

Також вагомою проблемою є те, що ні поліція, ні держава не мають жодного уявлення, хто користується автомобілем, адже по всіх базах там числиться іноземець. Виходить так, що у випадку ДТП чи іншого правопорушення, водію достатньо покинути місце пригоди і сховатися. Без фото чи відео притягнути до відповідальності його буде неможливо.

Збільшення кількості автомобілів закономірно призвело до утворення спільнот та громадських організацій, які стали на захист прав автомобілістів: як на дорогах, так і під час перетині кордону. Однією з перших є ГО «ЗАВТРА» («Західноукраїнська Асоціація Власників Транзитних Авто»), утворена в Ужгороді, з представництвами у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях. Саме ця організація, є співавтором законопроектів 5561 і 5562, які покликані нарешті створити в Україні цивілізований авторинок. Детальніше читайте на нашій Facebook-сторінці «Вимагаємо вільного ввезення авто – ГО «ЗАВТРА».

Звісно, є й інші бачення вирішення проблеми, такі як продовження терміну транзиту, платне ввезення тощо. Але це, скоріше за все, напівміри, які лише погіршать ситуацію з часом. Якщо вже вирішувати проблему, то раз і назавжди.

Михайло Катрук,
громадський діяч, активіст ГО «ЗАВТРА»


Читайте також:
1 Червня, 2017 02:28
Олександр Автор! Поліція у випадку дтп має керуватися притягненням особи яка завезла авто до України. Як що це був іноземець, то тоді слідством доказують, чи вкрали в нього, чи він це скоїв, чи як там. А як що наш громадянин, то він не має права передати руль іншому навіть брату свому. Це не доручення а іноземний документ який не передається. Передача документів зразу розцінюється як крадіжка авто. У поліції зразу адекватно реагують, вони заберають авто, поки не прийде власник, тобто іноземець і ніхто інший.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!