Ревіталізовані заводи у Львові. Чому краще реставрувати, ніж зносити

4849 0
Трамвайне депо трансформують у хаб креативності, а у районі Підзамче з'явиться експозиційний зал, художня майстерня, театр та музична сцена.
Фото: Jam Factory / Фейсбук

Фото: Jam Factory / Фейсбук

Ще у 80-х роках у Європі та США виник тренд на ревіталізацію – повернення до життя промислових об’єктів, подекуди навіть цілих кварталів. В Україну цей тренд прийшов нещодавно, але вже встиг про себе заявити. Які заводи у Львові успішно вдається ревіталізувати, розповідає львівський девелопер, громадський діяч, депутат Львівської міської ради Назарій Бербека.

Читайте також: У Львові поблизу Центру зайнятості збудують Льодову арену

Ревіталізація є складовою стратегії розвитку міста і це тривалий процес. Для архітектури та урбаністики – це можливість переоцінити занедбані об’єкти чи цілі райони, відновити їх з старим або новим призначенням. Промислові території можуть стати комфортним житлом, комерційними приміщеннями, розважальними комплексами, індустріальними парками тощо. Також ці об’єкти мають покращити якість життя в певних районах та стають справді корисними для львів’ян.

Хоч процес ревіталізації у нашому місті почався на 30 років пізніше, ніж у Європі, ми маємо кілька успішних проєктів – !Fest Republic, KIVSH, Lem Station, Jam Factory. Важливо, що Львів і надалі йде у цьому напрямку, щоб зберегти та інтегрувати промислові будівлі у життя мешканців. Відновлені об’єкти роблять район привабливим і дають змогу створити нові робочі місця та отримувати прибуток.

Читайте також: Житло на заводі. Як у Львові на місці фабрик виросли «семицвіти»

Кожен з ревіталізованих заводів у Львові має свою концепцію, звісно. Але усі вони мають спільну мету – покращити життя мешканців. До прикладу, активно розвивається львівський індустріальний район Підзамче. Це гарний приклад, адже тут враховано багато аспектів – потреби міста, потенціал локації та запити мешканців. Підзамче інвестиційно привабливий район, тут бракує рекреаційних зон, івент-просторів і закладів, дитячих садків і коворкінгів для роботи й навчання.

На занедбаній території колишнього заводу «Галичскло» розмістили офіс холдингу «!FEST» та креативний простір !Fest Republic. Тут зібрано багато функцій: від навчальних студій і садків до відпочинкових зон та приміщень для масових заходів. Головною метою відновлення заводу було розширити центр міста, а також стати місцем для роботи та відпочинку водночас. 

Ще один об’єкт, який ревіталізують у районі Підзамче – Арт-центр Jam Factory в будівлі «Фабрики повидла». Він стане гарним місцем для відпочинку усього району. Поєднує у собі великий експозиційний зал, художню майстерню, театр, музичну сцену в дворику, ресторан та місця для відпочинку і прогулянок. Окрім виставок, тут відбуватимуться концерти та кінопокази, а також семінари та форуми.

Один з найбільших креативних просторів Львова, на основі колишнього заводу автонавантажувачів – KIVSH, його територія має 20 тис м2. Він об’єднує навколо себе людей зі схожими цілями – екологічність, співтворення продукту, комфорт та розвиток. У KIVSH є місце для роботи та партнерства, для освітнього вектору. Це нова локація для мистецтва та спорту, краси та здоров’я, а також смаку. На мою думку, KIVSH є гарним прикладом колаборації резидентів та простору, а також вдалим використанням такої великої території.

Старе трамвайне депо трансформоване у хаб креативності та інновацій Lem Station. Що цікаво, хаб ревіталізовують у співпраці з міською владою, яка надала його у оренду на 50 років приватній компанії. Концепція LЕМ Station була створена за прикладом ревіталізації старих депо в Європі, найяскравіші приклади – De Hallen в Амстердамі, Reithalle у Мюнхені. На базі депо створять коворкінг, мистецьку галерею, івент-хол, центр розвитку дітей, фуд-корт та інші простори для відпочинку, роботи та навчання.

Ще один об’єкт, який ревіталізують у Львові – це колишній завод «Львівприлад». Після повного відновлення, будинок стане багатофункціональним. На нижніх поверхах розмістять комерційні приміщення та офіси, на верхніх – квартири з терасами та типове житло. На останньому поверсі будуть пентхауси з власними дворами на даху. Також у проєкті запланований дворівневий паркінг для авто, завдяки якому вулиця стане зручнішою і привабливішою. Основна мета проекту – зберегти будівлю колишнього заводу та інтегрувати її у вже існуюче середовище.

Ревіталізація промислових будівель дає можливість ефективно використати наявну нерухомість, провести невелику кількість капітальних робіт і доволі швидко ввести будівлю в експлуатацію.

На мою думку, ревіталізація – це правильне рішення для Львова. Часто території чи споруди колишніх заводів стають сірими плямами для міста. Їх не зносять, але вони стоять без жодної функціональності. За допомогою ревіталізації будівлі отримують повне відновлення, збереження вигляду та друге життя. Місто – нові громадські простори. Впевнений, дати старим будівлям друге життя краще і екологічніше, ніж зносити їх.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!