Скільки мільярдів Львів втрачає у заторах

16373 1
В Нью-Йорку затори великі, але рухаються швидко, а у Львові треба півгодини, щоби проїхати центр в робочий день.
фото: lviv.vgorode.ua

фото: lviv.vgorode.ua

Співзасновик та керівник медіа-хабу «Твоє місто», випускник програм управлінського розвитку Львівської бізнес-школи та ініціатор соціальної кампанії «Безпечні дороги» Тарас Яценко вважає, що Львову слід терміново розробити і впровадити ефективну транспортну систему, бо від теперішніх заторів лише економічні збитки наближаються до  трьох мільярдів гривень на рік.

На початку цього місяця міський голова Львова побував у Нью Йорку «обмінятись досвідом у сфері господарювання».  По поверненні Андрій Садовий поділився своїми враженнями в інтерв’ю для газети «Високий замок». У розмові з журналістом мер Львова згадав про транспортний колапс, довжелезні корки у Нью Йорку та менші затори у Львові. З цим, насправді, важко погодитись.

Майже за два тижні після візиту в США очільника Львова, команда «Твого міста» також побувала в Сполучених Штатах в рамках професійного стажування, організованого міжнародною неурядовою організацією IREX.

Ми працювали у кількох великих містах – Новому Орлеані,  Вашингтоні і Нью Йорку. І, власне, у «Великому Яблуці» провели найбільше часу, отож побачили, як місто функціонує в різний час. Навіть потрапили на St. Patrick`s Day, коли місто було переповнене людьми.

І, знаєте, у перші години візиту у Нью Йорк у мене теж склалось враження (особливо на контрасті з діловим Вашингтоном), що тут неможливо жити – надмір людей та автівок, сміття на вулицях (навіть подумав, що це вже львівське туди експортують :) ), вночі ніхто не спить. Вкотре переконався, що народився та живу у найкращому місті на Землі.

Але в наступні три дні я зрозумів, що все не зовсім так. Усе сміття у Нью Йорку вночі забирають ось такі, з гордими назвами, вантажівки:

Громадський транспорт їздить чітко. До натовпів людей можна звикнути, адже вони доволі організовані. Таксі можна зловити практично будь-де за лічені секунди і за 10-15 доларів проїхати весь Мангеттен, а то й доїхати до Брукліна. То чому в Нью Йорку все рухається, а у Львові можна надовго завмерти у корку?

Проаналізуємо цифри. Отже, в Нью Йорку справді дуже багато автомобілів, що не дивно. В місті офіційно проживають майже 9 млн мешканців і ще, мабуть, стільки ж приїжджають щодня на роботу з околиць. Станом на 2016 рік лише в самому місті було понад 2 млн офіційно зареєстрованих автомобілів і понад 11 млн – у штаті. Це майже вдвічі більше, ніж усього зареєстрованих автомобілів в Україні! При цьому площа Нью Йорка, найбільшого міста США, навіть дещо менша від Києва – 789 кв км.

Тепер давайте порівняємо зі Львовом: тут зареєстровано понад 150 тисяч автомобілів при населенні майже 1 млн та площі міста 182 кв км.  Тобто при різниці у площі міської території вчетверо, різниця в кількості авто становить 13 разів. Тому навіть із «бляхами» Львову дуже-дуже далеко до критичної кількості авто, що є в Нью Йорку.

А далі – диво – у Нью Йорку зовсім інші затори, ніж у нас. Проїхати півміста за 20 хв – не проблема, за винятком особливих оказій (як-от перекриті вулиці з нагоди якогось параду чи марафону). Зловити таксі будь-де – легко. Система громадського транспорту працює злагоджено. І при тому шаленому потоці автомобілів усе справді рухається.

Натомість в Україні – по-іншому. Добратись із Борисполя до вокзалу у Києві – майже півтори години, проїхати на авто через центр Львова у робочий день – понад півгодини, лише сам центр, буквально кілька вулиць. Звісно, у Нью Йорку теж можна потрапити у затор, бо тут дуже велика кількість автомобілів, але навіть повільно ці авто рухаються. Відповідно, свій час можна продуктивно спланувати. Натомість у Львові, якщо потрапиш у затор, то мусиш фактично стояти. У нас може бути небагато авто у корках, але стояти доводиться довго. Зараз для Львова це справді серйозний виклик. Нам не вдасться пересадити усіх у неякісний громадський транспорт чи на велосипеди.  Маємо подумати наперед, чи не переросте це у транспортний колапс, бо кількість авто лише зростатиме, а львівські водії мають свою думку з приводу планованих новацій в організації руху у центрі міста.

А тепер найцікавіше – порахуємо втрати Львова, пов’язані зі стоянням у корках. Уявімо, що приблизно кожен працюючий мешканець міста втрачає сумарно щодня зайвих 1,5 годин на затори. Вважатимемо, що таких активних днів у нього/неї є лише 19 в місяць і уявімо, що таких працюючих мешканців є 40% від усього населення (320 000 осіб), і з них лише четверта частина потерпає від заторів (80 000). І візьмемо за розрахунок середню вартість години роботи львів’янина - 100 грн. Що ми отримаємо? 1,5 год х 19 днів х 12 міс. х  80 000 осіб х 100 грн = 2,736 мільярда гривень за рік (!!!). Зрозуміло, що підрахунки приблизні, але все одно це майже половина річного бюджету міста! А ще додайте стрес, шкоду здоров’ю, пропущені авіарейси чи поїзди, «спалене» пальне, шкоду для екології,  втрачені можливості і незадоволеність мешканців (та й частини туристів, теж) – і ми здивуємось, які це має наслідки для міської економіки.     

Нам не варто зволікати і вірити в те, що в інших містах ще гірше. На мій погляд, Львову потрібно терміново вирішити транспортне питання комплексно і професійно. Насамперед – залучити фахівців відповідного рівня і розробити та впровадити максимально ефективну транспортну систему. Не копіювати, не придумати з неба, а серйозно попрацювати і видати якісний інфраструктурний продукт. Без корупції, без кумівства. Бо ж нам усім тут жити. Ходити і їздити – теж. І розбудовувати ефективне креативне місто, в якому прориви будуть лише економічні, а не в інженерних мережах.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
31 Березня, 2018 10:02
Гонама Цікаво чим андюшка там хваливсі? Мертвим громадським транспортом? А яким досвідом він ділився? Запропонував, мабуть, знести централ парк і забодувати все сраними новобудовами за відкати?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!