Це вже не про сміття! Це про нас – громадян!

3892 1
Дебати – це наш шанс на розмову, наслідком якої будуть не дописи в соцмережах, а реальні дії для вирішення львівської сміттєвої проблеми.
Фото: verbovska.blogspot.com

Фото: verbovska.blogspot.com

Після трагедії, що сталася минулої весни на Грибовицькому сміттєзвалищі, ми всі зрозуміли, наскільки глибокою є проблема. Тема сміття не зникає з публічного дискурсу, хоча обговорюється з різною інтенсивністю в залежності від політичної ситуації в цілому та кількості сміття, яке не можуть вивезти з міських смітників. Ця тема вже стала ключовою для V Форуму місцевого самоврядування та зустрічей народних депутатів із групи «Львівщина» з міським головою Андрієм Садовим. Про неї щодня говорять у всеукраїнських новинах.

Здавалося б, усі – львів’яни, мешканці Львівської області та інших регіонів, куди вивозять наше сміття – зацікавлені у вирішенні цієї проблеми та очікують на нього. Однак кожна чергова зустріч закінчується одним: деклараціями й дописами в соціальних мережах. Тим часом у громаді назріває новий розкол за ознакою ставлення до сміттєвої проблеми та її винуватців, оцінки ефективності місцевого самоврядування або центральної влади.

А сміття накопичується. І коли температура надворі сягає 21 градуса, це вже не просто сміття.

І ми потребуємо не лише вивезення відходів із наших сміттєвих баків на звалища. Ця історія ще раз засвідчила, що наша політика – це теж свого роду сміття. Вона не має формул та інструментів для прийняття рішень на користь громадян. У ній панує політична доцільність, яка найчастіше розглядається у площині кількості голосів на майбутніх виборів.

Тому ми потребуємо нових публічних інструментів та альтернатив. А ще – розмови за одним столом, наслідком якої будуть не лише обіцянки й взаємні звинувачення в соціальних мережах, а реальні рішення. І яка покаже, які інтереси стоять за ким із учасників конфлікту.

Тому ініціатива дебатів у Львові – це не піар. Виклик приймуть лише гідні: ті, хто має альтернативу, готовий говорити раціонально і брати на себе відповідальність. Адже праця політика – це комунікація (а не балаканина) і дії в інтересах тих, хто його обрав.

Тож я закликаю керівників міських та обласних органів влади й місцевого самоврядування: прийдіть на дебати! Це не про пошуки крайнього, це про нас – громадян.

Оксана Дащаківська,
керівниця Західноукраїнського представництва
Міжнародного фонду «Відродження»


Читайте також:
18 Квітня, 2017 09:18
axab Що ж саме відбулося в Україні з 2014 по 2017 роки в рамках реформи з децентралізації:
[***]://despro.org.ua/news/detail.php?bitrix_include_areas=N&ID=1797
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!