Фото: static.riafan

Фото: static.riafan

Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми

13211 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проєкту «Прозорі вибори», присвячених аналізу передвиборчих програм політичних партій, що претендують на місце у парламенті. Нині аналізуємо програму партії «Слуга Народу».

Передвиборча програма «Слуги народу» опублікована на сайті партії та на сайті ЦВК. Вона складається з 16 розділів, у яких тезово описані основні партійні пріоритети в різних сферах політичного життя. Загалом документ нараховує 969 слів, 7 804 знаки, займає 4 сторінки А4.

Пріоритети програми

У внутрішній політиці партія обіцяє скасувати недоторканність народних депутатів, запровадити механізми відкликання депутатів, які втратили довіру виборців, створити механізм народного вето на закони. «Слуга народу» планує повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення і скоротити список державних органів.

Згідно з програмою, видатки на оборону мають становити не менше 5% ВВП, а реформування Збройних сил повинне відбуватися за стандартами НАТО. За корупцію та розкрадання у Збройних силах і Міноборони обіцяють запровадити найжорсткіші покарання. У сфері правосуддя партія має намір «перезавантажити» прокуратуру, Вищу раду правосуддя, Вищу кваліфікаційну комісію суддів, неефективні антикорупційні органи. Також обіцяють конфісковувати майно корупціонерів, а за виявлення корупції — систему грошової винагороди.

«Слуга народу» хоче децентралізувати владу відповідно до європейських норм, тобто передати максимум повноважень виконкомам місцевих рад. Пріоритетом у зовнішній політиці є курс на розширення співпраці з Євросоюзом і НАТО. Крім того, у програмі йдеться про «перезавантаження відносин із найближчими сусідами України на заході», проте не уточнено, що саме мається на увазі.

В економічній сфері партія прагне демонополізувати ключові галузі, сприяти іноземним інвесторам українського походження, запустити програму «комерційної дипломатії» для просування українських товарів на глобальні ринки. У податковій сфері «Слуга народу» планує дозволити одноразову легалізацію капіталів некримінального походження за пільговою ставкою, запровадити податок на виведений капітал, проте зазначає, що це відбудеться, щойно для цього виникнуть необхідні економічні умови. Партія планує перевести в цифровий формат податкові та митні процедури, а також процеси електронного відкриття і закриття бізнесу.

Читайте також: Які обіцянки дає «Європейська солідарність». Експертний аналіз програми партії

У соціальній сфері обіцяють запровадити «економічний паспорт українця», за яким усі діти отримають частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки, а також «другий рівень державного пенсійного забезпечення», організувати систему обов’язкового медичного страхування, перевести всю медичну документацію в електронну форму, підвищити рівень забезпечення лікарень.

У культурній сфері програма «Слуги народу» передбачає сприяння «об’єднанню громадян України», створення системи підтримки української мови та культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування. Партія обіцяє «запровадити стратегію оптимізації житлово-комунальних тарифів» — за рахунок демонополізації енергетичних ринків, збільшення власного видобутку енергоресурсів та усунення корупційної складової в тарифоутворенні. У сфері освіти «Слуга народу» планує запровадити матеріальне забезпечення педагогів на рівні трьох мінімальних зарплат, оптимізувати мережу закладів вищої освіти, запровадити рівноправність державних і приватних закладів освіти.

Які обіцянки дає партія

Програма написана з використанням дієслів дійсного способу в майбутньому часі — «втілимо», «запровадимо», «скоротимо» тощо. Це означає, що партія бере на себе відповідальність за виконання всіх пунктів програми.

У документі 20 разів використане слово «запровадимо», 11 разів — «створимо» (здебільшого йдеться про законодавчі умови, стратегії тощо), 6 разів — «впровадимо», зокрема:

  • «запровадимо програму забезпечення покриття 100% території країни широкосмуговим інтернетом»;
  • «створимо законодавчі умови для будівництва бетонних доріг».
     

Тричі говорять про «перезавантаження» органів правосуддя.

Читайте також: Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Окремо виділимо обіцянки, що пов’язані з безпосередньою зміною реальності, а не прийняттям юридичних норм:

  • «запровадимо "економічний паспорт українця", за яким всі діти отримають частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки»;
  • «запровадимо базове матеріальне забезпечення педагогів на рівні трьох мінімальних зарплат»;
  • «зменшимо розміри судового збору».

Яку аргументацію використовує партія «Слуга Народу»

У програмі нечасто використовують емоційно забарвлену лексику. За винятком вступу, де зазначено: «сформуємо професійний уряд, якому довірятиме народ України, і разом впровадимо кардинальні зміни, що допоможуть нам зробити Україну вільною, незалежною, успішною Країною Мрії».

Однак у програмі практично не пояснюють, як планують досягати поставлених цілей, через що раціональна аргументація не може вважатися максимально реалізованою. Зокрема це стосується таких завдань:

  • «запровадимо доброчесність і професіоналізм як головні критерії відбору суддів»;
  • «впровадимо невідворотність покарання для працівників поліції, прокуратури та СБУ за перевищення службових повноважень»;
  • «проведемо демонополізацію ключових галузей».

 

Основні цінності та ідеологія партії

У програмі використані такі ціннісно насичені слова: «територіальна цілісність», «державний суверенітет України», «народ», що свідчить про те, що, формуючи свої політичні пріоритети, партія орієнтується на конституційні норми.

П’ять разів використовують слово «соціальний» («соціальний внесок», «соціальне забезпечення» тощо), висловлена ідея «економічних паспортів», що дає підстави виявити певний соціалістичний аспект програми.

Читайте також: Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Але загалом в документі не проглядається ідеологічних вподобань партії. Програма радше прописує механізми, якими можна вдосконалити демократичний режим: як побороти корупцію, вдосконалити механізм народного контролю, розвивати екологічну політику. У ній немає набору ціннісних принципів, які партія вважає основними, тож складно сказати, прихильником якої ідеології вона себе вважає.

Особливі ознаки програми

На відміну від ідеології, у програмі присутня утопія. Вона проявляється в декларуванні наміру перетворити Україну на «Країну Мрії», тобто на «місце, якого немає». Це означає, що партія здобуває підтримку не в симпатиків певної ідеології (ліберальної, консервативної тощо), вона виходить за межі цих груп і звертається до людей, що «мріють про краще майбутнє». А таких значно більше, ніж соціалістів чи націоналістів.

Також зазначимо, що в програмі нічого не сказано про Росію і про конфлікт на Сході України, про ставлення до Криму чи статус кримських татар.

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото opinionua.com

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!