Фото: Громадське

Фото: Громадське

Буду думати, у мене є чим... Головне з пресконференції Зеленського у форматі «на галявині»

4010 0
Нині президент України Володимир Зеленський провів у форматі «на галявині» пресконференцію, яка була присявячена першій річниці його інаугурації. Цього разу він не бив рекордів по тривалості, а обмежився більш традиційним способом її проведення. Tvoemisto.tv зібрало найбільш ключові та яскраві тези з цього заходу.

Про підсумки на посаді, ще один президентський строк, Мінськ та кадровий голод

Прокоментував успіхи Зеленського на посту президента за рік.

«Якщо ви сьогодні берете платіжку, вона в цілому зменшена – це факт, хто б вам що не казав про зниження цін на нафту і газ».

Він подумає, чи балотуватися на ще один президентський строк.

«Я бачу, що робота складна, ніхто «спасибі» не скаже, але якщо буде велика підтримка народу України, я зможу про це думати... Буду думати, у мене є чим».

Пообіцяв «боротися за «Мінськ» до кінця», підкреслюючи, що до мінських угод прив’язані міжнародні санкції.

«Ви знаєте прекрасно, що їх (санкції - Ред.) всі хочуть зняти. І не тільки Росія, а й багато європейських країн. Я розумію, що і вони економічно страждають через ці санкції. Але, як я вам і казав, ми будемо боротися»

Поскаржився на великих кадровий голод щодо призначень на посади, зокрема в уряді.

«Яку б людину ми не взяли в галузі енергетики, наступного дня ЗМІ пишуть «це точно людина Ахметова» чи «людина Коломойського» чи «пана Пінчука». То скажіть мені, де ж незалежні енергетики країні? Вони є? Дайте мені!».

Про відпочинок в Омані і критику сім’ї

Розповів, що в Омані у нього були приватні зустрічі і він не брав державних коштів на поїзд.

«Я летів туди офіційно із квитком, де було написано «Володимир Зеленський», а не «Петро Інкогніто».

Закликав ЗМІ не критикувати його дружину Олену та дітей, тому що вони не мають відношення до політики.

«Вони, крім добра для мене, і якщо є якісь соціальні проєкти моєї дружини, вони, крім добра, нічого не несуть».

Про Петра Порошенка, голову СБУ, «плівки Єрмака» і мера Черкас

Каже, що покарання для його попередників, зокрема, Петра Порошенка, ще попереду.

«Що стосується вироку пану Порошенку… Я впевнений, що все це ще попереду. Ви ж бачили і вчорашній скандал. Я думаю, вони так керували державою, що їх чекає дуже багато різних пригод і різних вироків».

Вважає Івана Баканова найкращим головою СБУ в історії України.

«Іван Баканов нічого не боїться. Все, що в нього є було придбано до політичної кар’єри, ще багато років тому. Навіть ще до того, як він став працювати в студії «Квартал 95»».

Заявив, що в справі так званих «плівок Єрмака» немає складу злочину, і він знає, хто стоїть за цими записами.

«Не порожнім є те, для чого це зробили, ми розуміємо, хто має таку техніку (для прослуховування - Ред.). Держава має техніку. Все це не порожнє. Це серйозні речі, прийде час і суспільство про це обов’язково дізнається».

Назвав «бандитом» мера Черкас Анатолія Бондаренка, який вирішив знімати карантин у місті раніше за всю країну.

«Не знаю навіть, як говорити, коли міський голова має 19 кримінальних проваджень. Хто це? Я за один стіл з такими бандитами не сяду. Його обрали – це народ, це право народу України. Будь ласка, обирайте бандитів, якщо хочете».

На що Бондаренко відповів, що кримінальні справи проти нього відкривали через політичну діяльність.

Про «антиколомойський» закон та олігархів

Може підписати «антиколомойський» закон або у середу, або протягом 1-2 днів.

«Банківський закон до мене прийде завтра чи післязавтра, або навіть сьогодні. І двері до допомоги від МВФ, за яку ми дуже сильно боролися, будуть відкриті».

Хоче мати конструктивні й нелобістські взаємини з олігархами, а доказом своєї незалежності вважає критику його дій у засобах масової інформації.

«Хто я такий? Я стратегія чи випадковість? Я такий, як я є. І я будую відносини з людьми так, як я можу, і так, як я хочу. І поки я будую свої відносини, як я хочу, я буду незалежним… від фінансових груп і олігархів».

Про уряд Шмигаля, міністра Авакова та голів ОДА

За два перші місяці роботи нового уряду, зауважень до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля він не має.

«Ми боремося разом з Covid-19, і я бачу, що ми, як мінімум, майстри спорту по боротьбі з Covid-19».

Сказав, що декілька разів пропонував стати очільником Міносвіти Сергію Бабаку, який зараз є головою Комітету з питань науки, освіти та інновацій Верховної Ради.

«Він відмовляється. Він каже: «Як без мене в комітеті»».

Заявив, що справа про вбивство журналіста Павла Шеремета не така однозначна, як справа про вбивство активістки Катерини Гандзюк і відповідальність за неї несе міністр Аваков.

«Що стосується справи Шеремета – вона більш складна. Однозначна вона чи ні? Я теж не знаю… Зараз цю справу веде і відповідає за неї Арсен Аваков. Він це знає. Це його справа – і він відповідальний за результат цієї справи. Якщо доведе слідство і суд, що ті люди (підозрювані) – вбивці, вони сядуть. Якщо ні, то будуть відповідати ті люди, які довели цю справу до суду, звинуватили невинних людей».

Анонсував кадрові рішення для голів ОДА після завершення боротьби з Covid-19.

«Навіть не думав, що у нас такий сильний чернівецький губернатор. Там найскладніша ситуація через хворих. Він – один із найкращих».

Про бідність та ЮНІСЕФ

Заявив, що завершить епоху бідності в країні не дозволяє світова криза.

«Кінець епохи бідності в Україні стовідсотково не настав. Він не може настати, коли криза у світі. Коли ви отримали бідну країну, ви повинні робити кроки, повинні її змінювати, і це буде, ми боремося за це. У нас немає просто так грошей, вони не падають з неба».

Критично відреагував на заяву ЮНІСЕФ, стосовно 6 мільйонів українців, що можуть опинитися за межею бідності.

«Здається оцінюються всі люди, які отримуватимуть 5-6 тисяч гривень. І вони вважають, що вони бідні. Так – це дуже маленька зарплата у порівнянні з європейськими чи американськими стандартами. У них 250 доларів – це мізерні зарплати. У нас - це теж маленька зарплата, але не є бідністю».

Про мовне питання,  окупований Крим

Мовне питання в Україні – штучне, а у мовних квотах для телеканалів потрібно «навести порядок».

«Логіка (у мовних квотах. – Ред) є, але якісь деталі, дуже важливі, втрачені. А за ці деталі ми потім бачимо, що у нас є якась навіть несправедливість до людей, які не україномовні в Україні», – сказав він.

Визнав, що питання Криму нині обговорюється на міжнародних майданчиках недостатньо.

«Чесно кажучи, я сказав (на нормандській зустрічі  Ред.) це Путіну: я відчуваю, що РФ не хоче обговорювати це питання. Але ми пам’ятаємо, що це наша земля, це наш народ. І, можливо, ви праві: прийшов момент, коли цих майданчиків недостатньо для того, щоб говорити про Крим».

Хоче підписати меморандум з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном для вирішення конфлікту з Угорщиною, який виник через закон про освіту.

«Пан Орбан впродовж року шукає зі мною зустріч. Я сказав, що готовий до цієї фундаментальної зустрічі, на якій я хотів би, щоб ми підписали меморандум всього: і безпекової ситуації, поваги, меморандум поваги до історії».

Про реформи медичну та «Укрзалізниці» і дороги

Заявив, що перший етап медичної реформи непоганий, а другий потрібно переглянути.

«Але дуже багато всього, на що не звертали увагу, і ми опинилися просто голі медично перед таким викликом. Ось чому я кажу, що треба переглядати реформу».

Сказав, що реформа «Укрзалізниці» – поки тільки на папері, до питання трансформації компанії повернуться через місяць – коли карантин закінчиться.

«Реформа УЗ на папері дуже складна, їм треба дуже багато грошей. У найскладніші для українців часи ми не можемо підвищити ціни на пасажирські перевезення».

Хоче лишитися в історії президентом, який зробить в Україні дороги.

«Я дуже цього хочу, бо я збираюсь жити в Україні і після своєї каденції і хочу їздити по дорогах і щоб люди бачили, і мені не було соромно».

Про банківську систему, амністію капіталів

Сказав, що влада намагається «дотиснути» банківську систему, щоб запустити кредитування бізнесу під низькі проценти.

«Ми дотиснемо банківську систему України, незважаючи на те, що вона дуже-дуже-дуже незалежна. Ми їх дотиснемо, щоб банки не боялися кредитувати. Ми рік працюємо, щоб у нас були нормальні, людські, живі, європейські кредити».

Заявив, що законопроєкт про амністію капіталів готовий та буде внесений до Верховної Ради, закон приймуть до кінця року.

«Амністію дамо в цьому році – повинні це зробити, ми домовлялися і обіцяли людям».

Фото: Апостроф, Патріоти України, Громадське та УНІАН

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!