Візуалізація надана ЛМР

Візуалізація надана ЛМР

Чи потрібен Львову приватний пологовий будинок

8607 1
Питання будівництва першого приватного пологового будинку у Львові спричинила у місті тривалі дискусії. Під час громадських обговорень, що відбулись на вулиці Мазепи, поруч із ділянкою, де планують звести новий Медичний центр із пологовим будинком Medicover, мешканці заявляли, що будівництво може позбавити їх єдиної зеленої зони в кварталі. Аби з’ясувати, що отримають львів’яни завдяки появі у місті приватного пологового будинку – якісне медичне обслуговування найвищого рівня чи незручності – Tvoemisto.tv провело дискусію за участю представників компанії-інвестора, проектувальника, чиновників та мешканців.

Облаштована чиста територія замість засміченого «зеленого куточка»

Майбутній пологовий будинок мають намір збудувати на ділянці площею 0,7 га. Близько 60% її займатиме комфортно облаштована територія загального користування: будуть висаджені дерева та кущі, розбиті газони, обладнані вуличними меблями алеї. Проектна площа медичного центру – понад 6 тис. м2. У ньому буде все необхідне для потреб матері й дитини. У пологовому будинку планують обслуговувати до 1000 породіль на рік. Для них працюватимуть три пологові зали, сучасні операційні, реанімаційне відділення для немовлят, а комфортне перебування забезпечуватимуть 27 палат у сумі на 38 ліжко-місць.

Медичний центр із пологовим будинком Medicover мають збудувати на ділянці по вулиці Гетьмана Мазепи, 23. Проте мешканці сусідніх будинків не в захваті від такого сусідства.

«Якби щось будувати, то тільки для дітей, хай би тут бавились», – каже одна з мешканок вулиці Мазепи про майбутній приватний пологовий будинок.

Погодження містобудівних умов приватного пологового будинку вже кілька разів відкладається саме через зауваження мешканців. Втім, варто нагадати, що у 2007 році, коли цю ділянку місто продало з аукціону, на ній збирались будувати не медичний, а торгівельний центр.

«За детальним планом території, ділянка, на якій має бути розміщений приватний пологовий, раніше була відведена під великий торгівельний центр, із парковкою та господарським двором. Нам вдалось переконати забудовника не зводити тут ані торговий центр, ані житловий квартал – а розмістити сучасний пологовий будинок», – каже Ігор Кузьмак, співавтор проекту та директор архітектурної компанії «Укрдизайнгруп».

Будівництвом центру займається європейський медичний холдинг Medicover у супроводі німецької компанії Delta, що слідкує, аби проект відповідав усім нормам українського та європейського законодавств. За словами Ігоря Кузьмака, цей пологовий будинок спроектовано за найвищими стандартами й нормативами, за чим додатково слідкує містобудівна рада.

Болісне питання для мешканців – зелена зона. Зараз на місці запланованого будівництва є «дикий» сквер, де бавляться діти, що мешкають поруч. Утім, за словами проектанта, цей сквер – і не сквер навіть, а новий проект передбачає створення додаткової зеленої зони.

«Не так легко було «посадити» цей об’єкт на цю територію, аби він там нікому не заважав. Коли у 1960-70-х роках розроблявся Генеральний план Львова, то в північному районі, де розміщена наша земельна ділянка, основним масивом зеленої зони був парк Голосківський, який зараз перейменовують на Замарстинівський. Сквер, про який говорять мешканці, не проходить у жодному плані. Ця вільна зелена зона ніколи не була ані в статусі парку, ані скверу», – каже він.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський теж погоджується, що не потрібно називати дану територію сквером, і від будівництва приватного полового будинку місто тільки виграє. «Інвестор не хоче житлового будинку, він хоче зробити у Львові медичний бізнес, у Львові цього бракує. Українці їдуть у Жешув народжувати, тому я б хотів, щоб Вінниця, Хмельницький, Рівне їздили у Львів народжувати і залишати тут гроші. Щодо проблем, які озвучили мешканці щодо можливої великої кількості машин, то медичний центр не вимагає постійного паркування, у порівнянні з житловим будинком, тобто бенефітів є дуже багато. Єдине проблемне питання, яке я зараз бачу, – що люди звикли бачити тут зелену зону. Але неправда є те, що хтось вкрав сквер чи це було сквером і його якось продали. Щодо будинку, він не є аварійним, будемо відверті. Відвести воду – це районна адміністрація робить за 2 місяці. Це місце, де міцні ґрунти, тому це не буде небезпечно для сусідніх будинків».

Відповідно до проектної документації, на ділянці майбутнього медичного центру зелені насадження займатимуть 60% площі. Крім цього, проект передбачає створення додаткового транзитного променаду від вулиці Миколайчука до вулиці Пилипа Орлика, який в декілька разів перевищує площу нинішнього скверу (який би статус він не мав).

Читайте також: Як може виглядати перший приватний пологовий будинок у Львові. Візуалізація

Із цим не згодна Оксана Бучак, що мешкає у будинку на вул. Мазепи, 23:

«Наш квартал густо заселений, густо забудований. Нас хвилює, що діти в майбутньому не матимуть де гуляти. Пан Ігор говорить про Голосківський парк – я, наприклад, свою дитину гуляти в Голосківський парк не пущу, коли в межі будинків є зелений куточок. Це не їхати 20 хв до парку і не мати часу на прогулянку. Променад на Миколайчука: вибачте, але там праворуч гаражі, а ліворуч – морг та заїзд «швидких». Який променад?»

Утім, автор проекту заспокоює, що майбутня територія буде облаштованою та відкритою для всіх – натомість там буде встановлене сучасне освітлення та відеонагляд з метою безпеки.

Меморандум про порятунок будинку

Інше вагоме зауваження – аварійність будинку №23. За словами мешканців, на ньому є помітні тріщини на фасаді та фундаменті.

«Ще після першої зустрічі ми почули про аварійність будинку. Хоча всі офіційні запити не дали нам жодного підтвердження щодо аварійного стану будинку. Враховуючи стурбованість мешканців, замовник організував виїзд представника спеціалізованого інституту, який займається такими будівлями. Експерти не знайшли жодних підстав стверджувати, що цей будинок є в аварійному стані. Є певні проблеми, які тягнуться ще з 70-х років, але головна проблема – з північної сторони погано організовано водовідведення поверхневих вод, тож зливнева каналізація частково підмочує фундамент. Можливо, є якісь незначні просідання, але їх навіть візуально важко спостерігати. При загальному благоустрої ця проблема вирішиться», – вважає Ігор Кузьмак.

Вирішити проблеми з будинком під час будівництва та за допомогою інвестора пропонує і депутат Львівської міськради Любомир Босаневич. За словами депутата, проблеми з ділянкою справді існують, оскільки у 2007 році її продали без обговорення – втім, зараз мешканці могли би скористатись з тієї ситуації, що склалась.

«Чи потрібен Львову перший приватний пологовий будинок? Звісно, потрібен. Чи потрібен він саме на Мазепи, 23 – тут можна вести дискусії. Ніхто не проти того центру, питання в тому, що у 2007 році вона була продана без жодного обговорення з громадою. Я бачу два виходи: або заміна земельної ділянки (хоча було зроблено вже дуже багато роботи), або сісти і нормально поговорити з мешканцями і представниками медичного центру, підписати якийсь меморандум. Скористатись від того, що є забудовник, який може укріпити фундамент будинку, може, поміняти каналізацію», – каже депутат.

Інший депутат Львіської міськради та сімейний лікар Володимир Роп’як, говорить, що проблеми він не бачить. «Якщо хтось хоче відкривати приватний пологовий – це прекрасно для міста. Завжди знайдеться хтось, кому щось не подобається. Але це не є проблема, як на мене. Потрібно йти і говорити з мешканцями, пояснювати, адже жителі Львова – це не тільки ті, що живуть поруч із будівлею, є й інші, які хочуть народжувати в якісних умовах. Ділянку продали давно, і тоді ніхто не цікавився, на що її продали і кому. А приватний пологовий будинок – це краще, ніж якась інша будівля. Приватний пологовий Львову потрібен.. Це добре для місцевого бюджету, адже заходить потужний інвестор, і для конкуренції з місцевими пологовими будинками Львова».

Депутат ЛМР Юлія Гвоздович мешкає недалеко від даної ділянки, і говорить, що у сквері часто гуляють мами з візочками, і більше такої зони немає у великому мікрорайоні вулиці Мазепи. «Там дійсно тихо, є різні доріжки. По ділянці ми з іншими депутатами думали, що можна замінити її на іншу і будувати приватний пологовий між вул. П. Орлика та вул. Мазепи позаду, біля Щурата, там ніби є вільні місця, тому можливо такий варіант буде розглядатися. На мою думку, приватний пологовий будинок нам потрібно, адже в нас є такий попит».

Вища конкуренція – вища якість послуг

Так чи інакше, а місту доведеться виступати медіатором у перемовинах між інвестором та мешканцями вулиці Мазепи. Втім, гра вартує зусиль: будівництво нового Медичного центру із пологовим будинком може створити у Львові близько 400 нових робочих місць.

«Ми за мирне вирішення проблем, які тут з’явились. Ми хочемо, щоби мешканці цього району були нам не ворогами, а дуже добрими сусідами. Побудова цього центру створює мінімум 400 робочих місць з «білою» зарплатою, а це виплата податків у бюджети міста та держави. Думаю, що за нами прийде багато інших інвесторів, і ми зможемо зробити багато нових парків чи скверів. Ми хочемо надавати якісну медичну допомогу. Така європейська клініка буде першою не лише у західному регіоні, але й у всій Україні», – вважає головний лікар Медичного центру Medicover Мирослава Децик.

Підтримує відкриття приватного пологового будинку у Львові і директорка департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак. До того ж, на думку чиновниці, заохотити інвестора вкласти гроші у будівництво такого центру дуже не просто. Варто додати, що мова йде про 20  млн євро інвестицій.

«Настав час, щоби ми відкривали конкурентні клініки – і це дуже круто, що такі інвестори заходять у Львів. Бо чим вища конкуренція, тим ціна буде нижчою, а якість медичних послуг – вищою. Я вважаю, що ми всі у місті маємо бути зацікавлені у тому, щоб з’являлись такі лікарні. Я не бачу жодної проблеми в тому, що пологовий стаціонар розташований поруч із житловими будинками», – каже Ірина Микичак.

«Ми так само не є проти забудовника чи пологового будинку. Він потрібен місту. Але просимо замінити ділянку. Тому що місто має можливість. Думаю, місто зробило велику помилку, коли продало цю ділянку. Кажуть, були якісь слухання і хтось на них був, але не знаю, хто. Як на мене, це має робитись прозоро – біля прилеглої території вивісити оголошення та вислухати мешканців», – каже Оксана Бучак.

Ігор Кузьмак підтверджує, що представники Медичного центру Medicover готові вирішувати проблеми з мешканцями шляхом перемовин.

«Мешканці і авторитетні люди кажуть взаємозаперечливі речі: «Ви не можете будувати тут будинки, бо це близько до дороги» і «Ця відпочинкова територія має бути для наших дітей», хоча вона загазована. Тут стільки нонсенсів. Виявилось, що багато людей на зустрічі вперше почули про речі, які ми пропонуємо і погодились, що можливо, це є добре».

Останні громадські слухання, що відбулись, невдовзі матимуть продовження – адже тоді мешканці скаржились, що їх невчасно попередили про зустріч, тож усі охочі не змогли бути присутніми. Проектантам та інвесторам, можливо, доведеться ще раз повторити те, що вони вже казали: для будівельної техніки облаштують заїзди не під вікнами житлових будинків, що місце для прогулянок з дітьми не зникне, що сусідні будинки не ризикують впасти через будівельні роботи. Однак, якщо переконати сусідів не вдасться, міській раді доведеться замислитись, яку альтернативну ділянку можна буде запропонувати Medicover (про що згадував і депутат Любомир Босаневич, і депутат Юлія Гвоздович, і мешканці). Адже втратити 20 млн євро інвестицій та можливість збудувати перший в Україні надсучасний приватний пологовий будинок саме у Львові було би прикро.

Нагадаємо, Міжнародний медичний холдинг Medicover працює в Україні з 2014 року. До його локальної мережі сьогодні вже входять:

 

У 2018 році заплановане відкриття ще двох медичних центрів: у Львові в Рясному (де будівництво вже добігає кінця) та у Києві.

Партнерська публікація

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!