ілюстративне фото: agravery.com

ілюстративне фото: agravery.com

«Українці не мають грошей, щоб купити землю». Відкрите інтерв'ю про земельну реформу

2831 0
Скільки може коштувати земля після відкриття ринку землі і хто зможе її купити.

Тисячі аграріїв неодноразово виходили на протести проти законопроєкту про ринок землі, який мають відкрити у жовтні наступного року. Чого бояться фермери, у чому проблема українських агрохолдингів та як розраховуватимуть вартість землі, у межах проєкту «Реформи без ілюзій» розповів під час відкритого інтерв’ю бізнес-омбудсмен Львівської області Зеновій Бермес.

Які ризики є для аграріїв від законопроєкту №2178?

Законопроєкт тільки зараз пішов у Верховну Раду, усі попередні спроби блокувалися, був мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Ми маємо справу з певними ілюзіями, які свідомо чи несвідомо насаджуються українцям: не тільки про те, що ринок землі зміцнить державу, а й що завдяки йому виросте валовий внутрішній продукт.

На ринку землі завжди є покупець і продавець. Продавати землю будуть і ті, хто мають паї, і держава, яка має приблизно до 20 млн гектарів землі. А хто буде купляти? Логічно, що в Україні землю мали би продавати селянам, напевно, фермерам. За статистикою в Україні є 33 тисячі фермерів, а в той же час у Польщі — 1,4 млн фермерів. Близько мільйона є у Італії, Іспанії, близько 3 мільйонів у Румунії. Наші селяни пережили колгоспи, розпаювання землі, ми їх зробили мало не жебраками, і говорити про те, що вони будуть покупцями землі не доводиться. Багато великих землевласників взяли в оренду землю майже на 50 років. Припускаю, частина людей продасть свої паї, але маю розчарувати тих, хто думає, що заробить на цьому. Вартість землі не буде більшою ніж 1000 доларів. Очевидно, що вона може зрости, але це буде не скоро. Землю спекулятивними способами викуплять у тих, кому просто потрібні гроші.

Держава обіцяє, що створить умови для придбання землі у кредит.

Так, але навіть якщо буде допомога у відшкодуванні відсотків за отриманий кредит, то людей, які наважаться так купити землю, буде мало. На Львівщині ми маємо приблизно 700 фермерів, і державних коштів, які надходять в область для допомоги їм, вистачає на 30-40 людей. А землю ж ще треба чимось обробляти, купити насіння, засоби для захисту рослин. І ми розуміємо, що грошей на це в державі немає, і вони не скоро з’являться, тому твердження, що землю куплять українці, — це перша легенда, яка не реалізується. Проєкт закону каже: «Якщо не куплять українські — куплять юридичні фірми, зареєстровані в Україні». Це будуть багатії, які тримають фірми у офшорах, вони в Україні зараз є найбільшими інвесторами.

Читайте також: Як працюватиме ринок землі в Україні. Топ-6 відповідей на головні запитання

Є великі агрохолдинги, які мають свою землю. Чи збираються вони купляти землю?

Агрохолдинги вже зараз кажуть, що не бояться ринку землі і будуть купляти ділянки. Але відділення землі від простого селянина дуже небезпечне. Агрохолдинги вирощують продукцію, яка дає дуже мало доданої вартості — ми, як правило, вирощуємо сировину. Якби Україна переробляла пшеницю, яку вона вивозить закордон, то мала би у 45 разів більше доходів, ніж зараз. Ми експортуємо пшеницю у Голландію, Іспанію, Італію, Туреччину та інші країни часто як технічну сировину, кормове і фуражне зерно. Нас пробують переконати, що у такому становищі Україні і варто залишатися, а продукцію перероблять десь закордоном.

Але не будучи переробником, Україна матиме колоніальні властивості. Залежність від своєї меншовартості і економіки колоніального взірця — небезпечна. В Україні існує державна програма регіонального розвитку, але в ній немає фермерства. 80% територіальних громад України — це сільські території. Яким може бути розвиток територіальних громад без урахування фермерства? Є прописаний розвиток агротуризму і альтернативного сільськогосподарського виробництва. Ми півтора року намагаємося створити на Львівщині перший Центр підготовки фермерів, але держава нас не підтримала. Не може бути ринок землі без українського селянина — він там має працювати, а ми повинні створити для цього передумови. Потрібно також вдосконалити ринок оренди землі, аби допомогти тим селянам, які вже є.

Ціна на землю буде зростати чи, навпаки, знижуватися, якщо закон ухвалять?

Вартість буде зростати, але поступово. Та більшість земель, яка зараз є в користуванні агрохолдингів, уже не коштує стільки, скільки мав би коштувати чорнозем. Вона знищена технічними культурами, її якість треба відновлювати, на що треба час. У державі має бути окрема політика щодо поведінки з землею.

Читайте також: Державну та комунальну землю в Україні продаватимуть через Prozorro

Ринок землі — це не панацея. Аргентина перебуває в схожій ситуації, має приблизну таку ж кількість населення і площу родючої землі. Але маючи ринок землі, країна вже 4 роки перебуває в дефолті. Земля не належить аргентинцям, і лише зараз вони задумалися, як повернути її собі.

Як визначатимуть вартість землі?

Для цього буде підзаконний акт. Існує модель, за якою базою буде нормативна-правова оцінка і ринкова вартість, що у свою чергу залежатиме від якості землі, а вона зараз, до речі, низька. Є кілька категорій земель, які не є цінними для великих покупців. Це дрібні клаптики паїв, розкидані по населеному пункту, які не можна об’єднати. Також є заболочені, заліснені і пошкоджені ерозією території. Такі землі будуть найдешевшими, бо в них треба вкладати гроші. Ціна на землю буде зростати, коли покращуватимуться технології і її якість.

Є побоювання, що після відкриття ринку земля не належатиме українцям. Наскільки вони виправдані?

В українців просто немає грошей, щоб купити землю. Вона буде належати 200 багатим українцям, які зможуть її викупити, а не 40 мільйонам населення, які мають на це право, або хоча б 35% людей, які проживають на селі. Норвезький економіст Ерік Райнерт приїжджав в Україну і казав, що ринок землі при такій економіці приведе до загибелі держави. Це не тільки наша економічна незалежність, але й політична. Він радив не слухати тих, хто зараз дає нам гроші. Ми мусимо розвивати ринок за участі українців, і цей ринок повинен мати людське обличчя.

Читайте також: ВРУ хоче заборонити продаж землі іноземцям, коли запрацює ринок землі

Чи є загроза, що іноземці, які купуватимуть наші землі, використовуватимуть родючі чорноземи, наприклад, для вирощування ріпаку, який виснажує землі?

Кожен інвестор приходить на базу, яка є в країні. Якщо в Україні немає обмежуючого законодавства, інвестор діятиме гірше, ніж агрохолдинги. Наприклад, з усього села в агрохолдингу працює 10-15 мешканців, бо зараз сільськогосподарські угіддя експлуатуються сучасною технікою, яка не потребує людей.

Як можна покращити ситуацію?

Держава може викупити землі у тих, кому вони не потрібні. Це не такі великі суми. Далі, на мою думку, треба переймати досвід у поляків: встановити чіткі обмеження на її купівлю, де пріоритет має фізична особа, селянин. І треба навчати людей, які живуть у селі. Селяни мають вміти і знати все — від правових моментів і до технологій. Ми пропонуємо навздогін уряду проєкт, який мав би це забезпечити.

Наталія Лазарович

Головне фото: agravery.com

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!