Фото: Вечерний Николаев

Фото: Вечерний Николаев

Евакуація українців із Китаю: Чи варто мешканцям Львівщини панікувати через коронавірус

19982 0
Пасажирів літака, які потенційно можуть бути уражені небезпечним вірусом, не допустять на борт ще у Китаї.

На Львівщині ширяться панічні настрої через інформацію про те, що українців із провінції Ухань у Китаї привезуть у  Львівський аеропорт та, можливо, розмістять на карантин на території Львівщини.

Tvoemisto.tv розбиралось, чи можуть українці, які були в Китаї, становити загрозу для львів’ян.

Читайте також: Які країни не рекомендують відвідувати через коронавірус. Перелік

Сьогодні, 18 лютого, з’явилась інформація, що евакуацію проведе авіакомпанія SkyUp. Її літак мав би вирушити за українцями у Китай, звідти прилетіти в Алмати, а 20 лютого – приземлитися у Львові. Утім, згодом Skyup кінцевий пункт прибуття рейсу з Китаю змінили на київський «Бориспіль».

Голова Львівської ОДА Максим Козицький на своїй фейсбук-сторінці пише, що в Україні є лише кілька аеропортів, які можуть прийняти літаки такого класу, яким мають провести евакуацію. Серед них – львівський аеропорт.

Однак він наголошує, що питання розміщення українців, які прибудуть з Китаю, у Львові чи області не розглядається.

Козицький також закликав відповідально ставитися до евакуації українців з охопленого коронавірусом Уханю, оскільки «на борту літака – наші з вами співгромадяни, тому ми не маємо морального права покинути їх у біді».

В. о. керівника департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько у коментарі Tvoemisto.tv зазначив, що також не має інформації про те, що евакуйованих розмістять на території Львівщині.

«Про санаторій у Шклі інформація наразі не підтверджена», – говорить він.

Немає офіційних документів або розпоряджень, які свідчили б про те, що евакуйованих розмістять на Львівщині і головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.  Tvoemisto.tv вона також сказала, що їй не відомо, чи прилетить літак у Львівський аеропорт.

До слова, під час оперативного брифінгу, який сьогодні провели у Кабміні щодо евакуації українців з Китаю, генеральний директор SkyUp Євгеній Хайнацький повідомив, що літак приземлиться 20 лютого о восьмій ранку у Києві. Правда, на брифінгу так і не було названо, у якому медичному закладі будуть розміщені українці. Зазначалося, що остаточне місце буде визначене лише після прильоту літака. 

Читайте також: МОЗ видало рекомендації щодо поширення нового коронавірусу

Чи є загроза для львів’ян

Андрій Васько пояснює, що потенційно зараженими можуть бути люди, у яких збігаються дві ознаки: вони контактували з джерелом інфекції (людиною, у якої підтвердився коронавірус або були у китайській провінції Ухань) та мають виражені дихальні розлади.

Зазвичай медики діють за певним алгоритмом.

«Лікарні мають свій протокол реагування на особливо небезпечні інфекції. Тоді вдягаються відповідні захисні костюми, у яких медики ізолюють контактних людей. Кількома комплектами – від трьох до двадцяти – забезпечені практично всі лікарні, це для бригад першого контакту. Також забезпечені визначені бригади екстреної допомоги – це дві бригади, які виїжджають у таких випадках. Вони транспортують пацієнтів в інфекційну лікарню на Пекарській в боксовані палати для проведення обстежень та спостереження», – розповідає Андрій Васько.

Посадовець уточнює, що обласна інфекційна лікарня є визначеним стаціонаром для госпіталізації пацієнтів, які перебувають у Львові та в області і можуть звернутись у заклади охорони здоров’я самостійно або через «швидку». Проте відмовився відповісти на уточнююче запитання про те, чи можуть евакуйованих з Китаю розмістити у Львівській обласній інфекційній лікарні. Він лише зазначив, що є визначена лікарня першого контакту і резервні лікарні.

В. о. керівника департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько наголосив, що у Києві є тест-системи для виявлення коронавірусу, тож у разі потреби зібрані аналізи відправляють туди.

«Найгірше, що може бути в будь-якій ситуації, пов’язаній з надзвичайними подіями, це панікувати. У будь-якій ситуації треба зберігати спокій і виконувати прості інструкції особистої санітарної безпеки –використовувати засоби захисту, наприклад, маски, не контактувати з хворими», – пояснив Васько.

Як відбуватиметься евакуація

Насамперед, як повідомляє пресслужба Кабміну, перед евакуацією в усіх пасажирів перевірять температуру тіла і не допустять на борт тих, у кого вона становитиме 37,2 і більше градусів.

Читайте також: Чи безпечно отримувати посилки з Китаю. МОЗ відповідає на поширені питання про коронавірус

Кожен пасажир, який буде евакуйований українським літаком, до посадки підписуватиме інформовану добровільну згоду на проведення ізоляції та спостереження за станом здоров'я, діагностику й лікування. У разі відмови - людина не евакуюватиметься.

Усі члени екіпажу та супроводжуючі перебуватимуть у костюмах біозахисту. Літак буде розділений на зони. Пасажири забезпечуватимуться їжею, засобами особистої гігієни та санітарними засобами, в тому числі - медичними масками, які будуть змінюватися під час польоту.

На місці прильоту літака в Україні працюватиме Нацгвардія та інші силові структури. Пасажирів, їхній супровід та членів екіпажу пересадять в автобуси та скерують у спеціальне місце на карантин на 14 днів.

Літак пройде складну процедуру дезінфекції, що включає навіть заміну повітряних фільтрів. Усі відходи будуть спалені.

Загалом в Україну повернеться до 50 наших співгромадян і близько 36 іноземців.

Читайте також: В Україні – дефіцит медичних масок через коронавірус

Додамо, інкубаційний період у випадку можливого зараження коронавірусом становить 7-10 днів. Українців же мали евакуювати ще на початку лютого. Зараз вони перебувають на закритій території. Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька раніше посилалась на бюрократичні затримки в евакуації. Водночас українка Ірина Чуйко, яка вчиться в Уханському університеті, спростовує, що українські громадяни не виконали необхідних для евакуації умов. На своїй фейсбук-сторінці вона розповідає, що зволікання відбувалося зі сторони українського уряду.

Маємо типове «галицьке християнство»

Голова Комісії справедливість і мир, референт Бюро Екології УГКЦ у Стрийській єпархії священник Олег Кобель вважає, що українці не мають відвертатися від співгромадян у складній ситуації.

Він бачить цю проблему у контексті євангельського вчення про любов до ближнього і саме так розказує робити Церква.

Отець переконаний, що зараз відбувається інформаційна атака з боку так званих ботів, які провокують суспільний протест у соцмережах, а також хтось дуже вміло організовує, запускає провокації серед людей та розбурхує громадську думку.

«А ще маємо типове «галицьке християнство». Це коли усі дуже віруючі, ходять до церкви, хрестяться біля храмів, а якщо треба допомогти ближньому – то перекривають дороги і відмовляють у притулку», – каже отець Олег Кобель.

Голова Комісії справедливість і мир, референт Бюро Екології УГКЦ у Стрийській єпархії здивований не стільки людьми, які піддаються впливу, а отцями Церкви, які не пояснюють пастві згубність їхніх кроків, їхньої поведінки

«Адже, йдеться про наших співгромадян, наших братів, які повертаються додому і потребують не блокпостів і відторгнення, а нашого розуміння і любові», - наголошує отець Олег Кобель.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!