Фото: Ірина Роговик

Фото: Ірина Роговик

Право на смак. Які вивіски приберуть з фасадів Львова. Фото

10574 0
Нові правила оформлення вивісок поширюються на все місто. Але боротися з порушеннями не поспішають; до того ж, негарні вивіски – не єдина хвороба львівських фасадів, кажуть фахівці.

Нещодавно у Львові почали демонтувати вивіски, що містять слово «алкоголь». Проте непокоїтись слід не лише власникам алкогольних крамниць. Адже ще у листопаді 2016 року Львівська міська рада ухвалила «Порядок розміщення вивісок», що встановлює доволі суворі вимоги до зовнішньої реклами та торгових знаків на фасадах будинків. Раніше такі правила діяли лише для історичного ареалу міста, тож крамниця на Сихові чи Левандівці могла прикрасити свій фасад якою завгодно вивіскою. Новий порядок поширюється на все місто, а його порушникам загрожує примусовий демонтаж.

Головна мета боротьби з невдалими вивісками – повернення естетичного вигляду фасадам будинків, які кожен мешканець або орендар оформлює на власний розсуд. Про цю проблему «Твоє місто» писало вже не раз. Прогулянка практично будь-якою вулицею Львова, в історичному ареалі чи поза ним, засвідчує, що роботи в комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління», яке разом із муніципальною дружиною займається демонтуванням вивісок, попереду ще багато. До того ж, проблема не обмежується вивісками. Ось кілька прикладів.

Хмельницького, 31. «Дашок на цьому будинку абсолютно не в тему. Ні за кольорами, ні за формою вивіска ніяк не перегукується з фасадом, – коментує дизайнер-урбаніст Олександр Шутюк, який працює в ЛКП “Інститут просторового розвитку”. – Усе це нашаровується – вивіска, клаптикове фарбування, пластикові вікна, які в кожній квартирі свої – та цілком псують вигляд фасаду». З фото Google Street View бачимо, що за два роки цей фасад не змінився.

Тоді, два роки тому, в міськраді нарікали, що чітких правил оформлення вивісок бракує, а навіть демонтовані з будинків в історичному ареалі вивіски після сплати штрафу повертаються на місце.

Звична ситуація для львівських кам’яниць поза сповненим туристів середмістям, де про вигляд будинків усе-таки трохи дбали: «реставрація» лише частини фасаду. «Зрозуміло, що магазин пофарбував лише свою часину фасаду. Але чому рожевою фарбою? Вона не гармоніює з жовтою вивіскою, яка, до того ж, налазить на лінії та вікно, – коментує Олександр Шутюк. – В ідеалі слід було використовувати натуральні матеріали й кольори: на старих будинках пластик виглядає не дуже добре».

Будинок на розі Хмельницького й Жовківської має кілька проблем із фасадом, окрім забороненого віднедавна слова «алкоголь». «Це яскравий приклад того, що ніхто не може домовитись із сусідами, щоб бодай погодити кольори. Знизу на цоколі дали одну фасадну плитку, далі – іншу, дешеву»,  – каже Олександр Шутюк. А ось який вигляд мав цей будинок два роки тому:

Як бачимо, одна вивіска й рекламні банери зі стін таки зникли.

Будинок №4 по Замарстинівській прикрасили гранітом, але він руйнується просто на очах – якщо порівняти з фото Google Street View дворічної давнини.

Декоративні гранітні плити до кам’яних фасадів слід прикріплювати в особливий спосіб, аби камінь «дихав», інакше руйнування неминуче. «Будь-який декор дають на цементному розчині, який зберігає в собі вологу й не дозволяє дихати. Тому й відбувається руйнування самої основи. Цемент – одна з головних проблем сьогодні», – коментує реставратор Остап Попович.

А ось позитивний приклад: фасад будинку на розі проспекту Свободи та Городоцької, навпроти Опери, за два роки змінився на краще. Ось яким він був:

 

«Це вже набагато краще! – хвалить Олександр Шутюк. – Раніше перший поверх заліплювали громіздкими пластиковими конструкціями, й нічого не було видно. Щоправда, не дотримані пропорції: відстань між вікном і карнизом замала, й виникає враження, що замало місця». Проте, якщо пройтися Городоцькою далі, вже біля церкви Анни можна побачити катастрофу.

Різнокольорові кричущі вивіски, різнобій шрифтів… Утішає лише те, що два роки тому було ще гірше.

Неподалік (вулиця Шевченка, 12) ще один будинок, чий фасад передає дух поближнього Краківського ринку.

Цей будинок також не змінився на краще за два роки. Зауважмо, що кожна квартира тут має свою форму вікон.

Мешканцям будинків слід уміти домовлятися між собою про те, аби вікна були хоча б одного кольору. Хоча це не рятує будинок із наступного фото (Городоцька, 82): нижня частина фасаду тут оформлена варварсько. «Поєднання диких кольорів, страшних шрифтів, туалетна плитка на цоколі, дешеві пластикові двері», – ставить діагноз Олександр Шутюк.

Реставратор Остап Попович нарікає на те, що під час заміни вивісок підприємці часто свердлять у фасаді багато дірок, а також, не розуміючи історичної цінності будинків, не консультуються з фахівцями. Дуже прискіпливо слід ставитись і до вибору фарби: та, що на вапняній основі, дає каменю дихати, а силікатні – ні. Нещодавно один з історичних балконів на вулиці Братів Рогатинців фактично зіпсували, пофарбувавши акриловою фарбою.

Та чи слід власникам крамниць і закладів, зображених на цих фото, а також сотень інших, що порушують затверджені в листопаді минулого року правила, готуватись до примусового демонтажу? Начальник ЛКП «Адміністративно-технічне управління» Тарас Вітик каже, що цей процес іде не так швидко, як хотілося б.

«На все свій час. Є певний обсяг робіт, які люди можуть зробити», – сказав він у коментарі Tvoemisto.tv. Система діє так: інженер відділу зовнішньої реклами проводить обстеження на закріпленій за ним території. І, якщо бачить порушення, мусить сфотографувати й обміряти вивіску, встановити власника і підготувати проект вимог щодо зміни рекламної конструкції. Далі власник має змогу замінити вивіску добровільно, а якщо не робить цього, «Адміністративно-технічне управління» береться до примусового демонтажу.

Проте, за словами Тараса Вітика, конфлікти виникають і після цього: деякі підприємці повертають примусово демонтовані вивіски, є випадки, коли нові вивіски також порушують правила. «Ми йдемо до того, аби впорядкувати ситуацію з вивісками, а не демонтувати все й забути», – коментує керівник «Адміністративно-технічного управління».

У наступних матеріалах Tvoemisto.tv дослідить правила оформлення фасадів, що діють у Львові, порівняє їх із тими, що діють в інших місцях, та перевірить, чи справді процес упорядкування ситуації з вивісками відбувається прозоро. Далі буде.

Підготувала Ірина Роговик.

Фото та візуалізація авторки.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!