Історія ремонту вулиці Личаківської у датах і цифрах. Візуалізація

5712 0
Після реконструкції, що тривала майже 17 місяців, Личаківську знову відкрили для транспорту. Tvoemisto.tv пригадує, з чого починався ремонт та з якими труднощами місто зіштовхнулося в процесі.

Вулиця Личаківська з’єднує центр Львова з Винниками та є однією з найдовших у місті. Її частину від площі Митної до вулиці Крушельницької відремонтували у 2011 році за 3 млн євро, які надав у кредит ЄБРР.

Того ж року міська рада замовила проект реконструкції Личаківської на ділянці від вулиці Мечникова до розворотного кільця на Пасічній разом із проектами ремонтів вулиць Коперника, Бандери, Чернівецької, Городоцької, Богдана Хмельницького та Промислової. Проектну документацію розробили ДП «Львівдіпрокомунбуд» та ТзОВ «ЕаРенг Проект». Та до самої реконструкції приступили лише у березні 2017-го. Згодом саме застарілий проект називатимуть однією з причин недосконалості ремонту.

Сьогодні, 15 серпня, вулицю повністю відкривають для проїзду автотранспорту, а трамвай обіцяють запустити вже у вересні. Однак підрядники й досі переробляють деякі частини вулиці.

Ремонт у три етапи

У тендері на підрядника з ремонтних робіт перемогла турецька компанія «Онур Конструкціон», яка перед цим займалося реконструкцією львівських вулиць до Євро-2012.

Роботи стартували 25 березня на перехресті Личаківської та Мечникова. Останню за місяць до цього також відкрили після тривалого ремонту. Цю ділянку планували завершити за 8 місяців, однак відкриття перехрестя та запуск трамвая №7, який курсував від вулиці Шевченка до Погулянки, відкладали декілька разів. Об’їзд транспорту організували вулицею Некрасова, де на час ремонту заборонили паркуватися.

Найскладнішими частинами ремонту, якими пояснювали затягування робіт, були тверді ґрунти та заміна 30-метрового колектора на глибині 7 м. Спершу перехрестя Мечникова – Личаківська планували відкрити наприкінці липня 2017 року. Пізніше запуск трамвая на Погулянку відклали, втім всі комунікаційні роботи обіцяли завершити до кінця місяця.

«На вулиці Мечникова зливи вимили частину ґрунту біля колектора, унаслідок чого просіла плита. Відповідно, транспорт запускати вулицею поки що неможливо», – коментував затримку речник ЛКП «Львівавтодор» Олексій Хміль.

Тоді заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак назвав два варіанти відкриття перехрестя: перший, оптимістичний – на початку вересня, другий – вже на початку жовтня. Тоді ж оголосили нову дату закінчення ремонту на всій вулиці – лютий 2018-го. Додамо, що світлофори на цьому перехресті змонтують у жовтні, повідомив «Львівавтодор».

За словами Сергія Бабака, перехрестя мали відкрити 1 жовтня 2017 року. Водночас на апаратній нараді у міського голови керівник ЛКП «Львівавтодор» повідомив, що трамвай №7 поїде на Погулянку вже 18 вересня. І таки поїхав.

«Гальмує процес відсутність досконалих проектних рішень. Це перше. Друге – це те, що ми зіштовхнулися з обвалами старих колекторів. У ході робіт побачили, що проект не відповідає ні сучасним вимогам, ні технологіям. Тому ми змушені паралельно змінювати і доробляти його. У старому проекті були передбачено дерев’яні шпали та старі технології в роботі. Зараз ми залучаємо нові технології, які дозволяють забезпечити якісний ремонт вулиці», – коментував затримку реконструкції вулиці колишній очільник ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза.

Із 15 листопада закрили для проїзду другий відрізок Личаківської – від Крупꞌярської до Черемшини. Тоді ж змінили маршрут руху 9-ти міських автобусів та студентських шатл-басів, які їздили до гуртожитків ЛНУ імені Івана Франка на вулицях Пасічній та Медової Печери. Через таку реорганізацію транспорту «відрізаними» від Львова залишилися мешканці Винник.

Відкриття цієї частини запланували на 21 січня, втім ремонт вдалось завершити 17-го. Ще за кілька тижнів доступним для транспорту стало перехрестя Мучна-Котика. Тоді ж датою остаточного відкриття вулиці назвали липень.

Третю і останню ділянку Личаківської до Пасічної закрили 26 березня, тобто через рік після початку робіт на вулиці загалом. Тягар об’їзду маршруток, що раніше курсували Личаківською, взяли на себе вулиці Зелена, Богданівська та Транкт Глинянський. На прохання мешканців, робітники залишили частково прохідними тротуари вздовж ремонтованої ділянки.

Каскадні тротуари та багатостраждальний острівець

За зиму встигли облаштувати острівець безпеки на перехресті Котика – Мучна, кілька зупинок та «багаторівневі хідники». Місцеві мешканці звернули увагу на очевидні недоліки ремонту та почали писати звернення до міської ради, аби деякі частини вже відремонтованої вулиці ще раз переробили, зокрема прибрали острівець безпеки, облаштували кишені для громадського транспорту та пандуси на підйомах.

На думку голови ГО «Зручне місто» Юрія Тер-Арутюняна, острівець звужував проїжджу частину з трьох смуг до двох, водночас зменшуючи шанси наїзду на пішоходів. За збереження острівця виступав і керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід, який називав його «найкращим, що зробили для безпеки людей у цьому проекті».

Крім цього, Олег Шмід вважає, що на магістральній вулиці з бруківкою можна було б прокласти велодоріжку. У свою чергу в. о. директора ЛПК «Львіватодор» Роман Познанський казав, що на Личаківській «проектом не передбачено велодоріжок, оскільки ширина вулиці не дозволяла б зробити це належним чином».

Довгий час не вирішеною була доля багаторівневих тротуарів на перехресті Мечникова з Личаківською. Мешканці почали скаржитись, що це незручно для пересування маломобільних людей, а також, що люди тут часто перечіплюються та травмуються. Крім цього, висота підвищених зупинок для транспорту становить 36 см, що порушує чинні Державні будівельні норми. Їх пропонували знизити щонайменше на 10 см.

Читайте також: Чому за берлінські трамваї взялась прокуратура та що з ними буде далі

На сходах поблизу вулиці Черемшини не було пандусу, натомість його облаштували впритул до трамвайної колії, а від Черемшини до стадіону «Скіф» з’явився крутий підйом. Із протилежного боку вулиці, біля школи №63, пандус облаштували «зигзагом», що, за словами міських чиновників, погодили з головою Львівської обласної організації «Реабілітація осіб з інвалідністю» Ярославом Грибальським.

«Фіналізуємо роботи»

Верхня частина Личаківської виглядала майже готовою ще у травні, втім роботи тривали на розворотному трамвайному кільці.

«Кільце зробили дуже якісно. Спочатку планували робити кільце іншого радіусу. Але для цього треба було би забрати 30 дерев. Ми тим проектом не пішли, ми відновили кільце по тому маршруту, який був раніше. Зараз кладуть бетонні плити, будемо брукувати. Фіналізуємо роботи», – зазначив на одному із виїздів до Личаківської міський голова Львова Андрій Садовий.

Водночас мешканці вулиці неодноразово збирали громаду та депутатів для власних оглядів недоліків, а в ЛКП «Львівавтодор» заявляли, що дослухаються до зауважень мешканців. Врешті влітку до таких оглядів долучилися чиновники комунального господарства. Вони погодились підкоригувати проект, забрати острівець безпеки, вирівняти деякі багаторівневі хідники, облаштувати пандус на Черемшини та перила вздовж них. На решту зауважень у міськраді не погодились, посилаючись на відсутність грошей і невідповідність проекту.

Ще одну частину вулиці – від Котика до Долішньої – відкрили 15 липня, а на маршрут повернули автобус №39. Тоді ж Сергій Бабак повідомив, що для автотранспорту вулицю відкриють вже 15 серпня, а для трамваїв – на початку вересня.

Під час літніх злив з’явилася ще одна проблема: дощоприймачі не справлялися з великою кількістю води, тому вулиця часто «плавала» разом із матеріалами з будівельного майданчика.

«Там відбувається комплекс будівельних робіт, що тягне за собою нагромадження ґрунту чи піску, через що там є навантаження на дренажну систему, на дощоприймальні сітки. На них помістили захист від мулу, який може потрапляти у дренажну систему. Через наявність цього захисту в деяких точках, зокрема на перехресті з вулицею Мучною, дренажна система не спрацювала належним чином. Проте це не пов’язано з дефектами», – запевняв керівник управління інженерного господарства ЛМР Олександр Одинець.

Повернути весь транспорт на Личаківську, який їздитиме за старими схемами, мають від 16 серпня, а трамвай – у вересні. Загалом на вулиці облаштували три смуги для руху, втім одна смуга біля колії від вулиці Долішньої до Пасічної буде закрита, допоки не відновлять рух трамваїв. Приватний транспорт зможе поїхати на Личаківську вже від сьогодні, 15 серпня, з 18:00. Наразі не відомо, скільки «двійок» (Коновальця – Погулянка) їздитиме відремонтованим маршрутом та чи повернуть трамвай №10 (Залізничний вокзал – Пасічна).

Скільки це коштувало

Загалом реконструкція вулиці коштувала приблизно 6 млн євро. 4,5 млн гривень на ремонт виділили з міського бюджету розвитку. Решту коштів взяли із кредиту ЄБРР на 26 млн євро, який у 2009 році ЛКП «Львівавтодор» отримав на оновлення доріг та трамвайних ліній на маршрутах №2 та №6. За угодою ці кошти місто має повернути до 2024 року.

У ЛМР кажуть, що вартість ремонту вулиці залишилася незмінною – навіть після коригування проекту та додаткових робіт. 60% вартості реконструкції витратили на заміну мереж, новий колектор та комунікації. Решту – на дорожнє та трамвайне покриття. За роботами стежили фахівці французької компанії Egis.

Вікторія Ейсмунт

Візуалізація Марії Стахів

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!