Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Із трамваєм чи без. Як планують змінити вулицю Миколайчука

10806 0
Львів запланував прокласти трамвайну колію та розширити вулицю Миколайчука, у бюджеті розвитку на це передбачили 21 мільйон гривень. Журналістка Tvoemisto.tv проаналізувала, чи реальним виглядає цей план та що може стати на заваді.

«Із 2005 року, відколи я тут працюю, чую про реконструкцію дороги, про трамвай. Відтоді ж – про знесення базару. Це все зрозуміло, бо лікарня змінюється, ось яка, а базар страшний, ним ніхто не займався, хоча оренду платимо справно», – нарікає пані Надя.

Ця жінка торгує хлібом і булочками на базарі поблизу Лікарні Святого Пантелеймона, що на вулиці Івана Миколайчука. Каже, не хотіла б втрачати роботу, але вона пенсіонерка, своє вже відпрацювала, має понад 56 років стажу. Тим часом для пані Орисі крамничка з різними продуктами – солодощами та овочами – є сімейною справою. Вона працює тут понад 18 років, керує і торгує, має ще одну працівницю. Жінка боїться позбутися бізнесу, а підприємцям ніхто нічого не пояснює. 

«Знаємо, що наш базар планують знести. Але хтось каже, що лише перший ряд, а хтось, що весь. Приходили торік якісь хлопці, робили заміри. Але ж нам ніхто нічого не розповідає, не пояснює, все довідуємося з інтернету. Люди вже почали переїжджати на інші місця. Якби зробили зупинку, поставили МАФи, то і ми узяли б їх собі за адекватну ціну. Тут добра торгівля: є лікарня, багатоповерхівки. Тут пасує базар, але не в такому стані», – вважає вона. 

Поки розмовляємо, бачу, як вулицею намагаються проїхати дві «швидкі», можливо, не надто поспішають, стоять у заторі разом з усіма. Невеликий відрізок вулиці від лікарні до перехрестя з вулицею Мазепи заповнений транспортом у двох напрямках. За якийсь час затор зникає, але менш ніж за годину знову утворюється.  

Цього року місто планує розпочати масштабну реконструкцію вулиці Івана Миколайчука, зокрема прокладання трамвайної колії та розширення дороги. У бюджеті розвитку на це передбачили 21 мільйон гривень. Цих грошей мало б вистачити на проєктну документацію і, можливо, на початкові роботи.

Утім місто поки що не коментує цей проєкт. З підприємцями, які мають торгові місця на базарі, представники влади також іще не говорили. Спеціальна комісія в ратуші вирішує, у який спосіб, коли, хто та за які гроші здійснюватиме реконструкцію, а також, чи буде тут трамвайна колія.

Цю реконструкцію в місті вважають украй необхідною, бо через стрімкий розвиток мікрорайону на дорогах щораз частіше утворюються «корки». Складним залишається доїзд до медзакладів на Миколайчука, у заторах стоять «швидкі». Також цей район все ще, можна сказати, відірваний від міста через погане сполучення громадським транспортом.   

Проєкт на мільярд

Торік у Львові оприлюднили проєкт, згідно з яким планують реконструювати вулицю Івана Миколайчука. Переможця обрали на архітектурному конкурсі, а не завдяки тендеру. Це вперше у Львові. У міській раді часто наголошують, що такий спосіб ефективніший, бо так можна обрати якісніший проєкт, а не дешевший.

Участь у конкурсі брали команди фахівців із Києва та Львова. Перемогло Львівське комунальне підприємство «Інститут просторового розвитку». Авторами проєкту-переможця є Сергій Фіалковський, Ростислав Білинський, Андрій Чайко, Вікторія Скобилко та Олег Шмід. Саме вони, на думку журі, запропонували найкраще рішення. Призовий фонд конкурсу становив 360 000 гривень. 

У проєкті мовиться про реконструкцію вулиці Миколайчука – від Полтвяної до Щурата. Там планують розширити дорогу з окремою смугою для громадського транспорту і «швидких».  Тож, як пояснив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, у проєкті врахували інтереси всіх – і пішоходів, і водіїв, подбали про розвиток мережі громадського транспорту та безпеку дорожнього руху.

Як уже мовилося, на оновленій вулиці з’явиться окрема смуга для громадського транспорту, яка буде спільною для автобусів та електротранспорту і простягатиметься вздовж усієї вулиці аж до виїзду в напрямку Голосківського цвинтаря. Світлофори регулюватимуть смуги автомобільного транспорту. Спільна смуга для автобусів і трамваїв, з його слів, дасть можливість розглянути максимально широку транспорту мережу і сполучити вулицю Миколайчука як із радіальними, так і з концентричними напрямками руху містом.  

Після продовження колії, як повідомляв  міський голова Львова Андрій Садовий, трамвай мають пустити від вулиці Мазепи до Сихова. Також у міськраді озвучили приблизну вартість проєкту – мільярд гривень. Але варто уточнити, що проєктна пропозиція – це лише ідея, візія. За нею виготовлятимуть проєктно-кошторисну документацію, після чого буде відома більш точна вартість реконструкції. До суми витрат увійдуть і гроші на викуп землі, необхідної для розширення дороги. Скільки це коштувати та про які саме ділянки мовиться, у міськраді поки що не можуть сказати, ще не мають конкретних цифр. Також не коментують своїх планів щодо базару поблизу лікарні. 

Для прикладу, прокладання колії на Сихів вартувало понад 27 мільйонів євро. За роки реалізації цього проєкту ціна зростала і в 2014 році сягала 17,8 мільйона євро. Однак ідея будівництва колії до Лікарні Святого Пантелеймона не така вже й нова. Її ретельно опрацьовували під час складання детального плану цього мікрорайону ще в 2013 році. Там, зокрема, мовиться про те, що до 2033-го у ньому доцільно оновити вуличні мережі, аби покращити роботу громадського транспорту, і прокласти трамвайну колію.

План реконструкції поки що без колії

Нині ж мовиться про реконструкцію лише частини вулиці Миколайчука, від перехрестя з вулицею Мазепи до Щурата, про трамвайну колію поки що не йдеться, запевняє голова бюджетної комісії Львівської міськради Наталія Шелестак.

«Не варто наголошувати на прокладанні колії – це амбітна мрія міського голови, яка, можливо, колись і втілиться. Зараз можна говорити про ремонт дороги на Миколайчука, від Щурата до Мазепи. Це капітальна реконструкція із розширенням та смугою для громадського транспорту і «швидких». А трамвай, якщо й буде, то невідомо коли, бо на це знадобляться як мінімум два мільярди гривень. Треба викупити ділянки, розширити дорогу в нижній частині вулиці, та що від Липинського, а це дуже дорогий і тривалий процес», – запевняє вона.

І веде далі: район Миколайчука активно забудовують (тільки під час одного засідання виконкому наприкінці 2021 року була видана містобудівна документація на зведення десяти багатоповерхівок), а розвиток інфраструктури потребує інвестицій: 

«Цей район може стати новим Голосківським гето без належного комфорту, доїзду, інфраструктури. Але це дуже небезпечно, бо там є лікарня, до неї має бути зручний доїзд і вільний шлях для «швидких». Район потребує капітальних вкладень у інфраструктуру».

До фінансування реконструкції вулиці Миколайчука місто планує залучати кредитні та грантові кошти. Джерела фінансування ще шукають. 

«Ми шукаємо можливість залучити і гранти, і кредити. На фінансову підтримку забудовників сподіватися годі – вони тільки обіцяють. Ще два роки тому, коли мовилося про масштабні містобуди в цьому районі, забудовники казали, що зроблять додаткову смугу для повороту, щоб не блокувати відрізок дороги біля лікарні, але ніхто нічого не зробив. Це робота міського голови і чиновників – переконувати інвесторів. Певна, що забудовники могли б долучитися до розвитку інфраструктури, яка великою мірою необхідна саме їм, щоби збільшити привабливість їхнього житла», – пояснює Наталія Шелестак.

Голова комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич має схожі погляди на реконструкцію. Із його слів, ремонт вулиці матиме щонайменше три етапи, один із них уже погоджений. Це реконструкція ділянки від виїзду з лікарні до перехрестя з вулицею Мазепи. Роботи справді початися цього року. 

«Спершу ми погодили, що будемо робити розв’язку на перетині з вулицею Мазепи. Проєктну документацію та підготовчі роботи можемо почати ще цього року. А щодо трамвая тривають дискусії, бо це дуже дорого. Дешевше пустити тролейбус, однак трамвай може перевозити більше пасажирів», – каже він. 

І додає, що в процесі реконструкції необхідно вирішити питання з базаром поблизу лікарні. Його звідти приберуть. Також потрібно буде викупити приватні ділянки, які можуть знадобитися для влаштування розв’язки на перетині з вулицею Мазепи. 

Про вулицю Миколайчука 

Вулиця Івана Миколайчука у Львові з’явилася в 1993 році. Тоді іменем українського актора і режисера назвали частину вулиці Промислова, від перехрестя вулиці Липинського на північ – до Голосківського кладовища. Її проклали в 1960-их роках. Сама ж вулиця Миколайчука пролягає передмістями Збоїща і Замарстинів та забудована здебільшого стандартними для радянського часу п’яти- й дев’ятиповерховими житловими будинками. Подекуди ще збереглися невеликі приватні будинки із садами. У кварталах поблизу Лікарні Святого Пантелеймона переважає забудова 1990 – 2000-их років. Верхню частину вулиці Миколайчука вважають перспективною для розбудови Львова.

На території, де колись були цегляні та глиняні кар’єри, в 1970-их роках почали зводити один із найбільших медзакладів України – лікарню швидкої медичної допомоги (тепер Лікарня Святого Пантелеймона) як великий комплекс лікарняних приміщень, поліклініки та гуртожитку. Згодом неподалік, з боку вулиці Пилипа Орлика, побудували міську дитячу клінічну лікарню. Колись львів’яни остерігалися лягати в лікарню швидкої допомоги, вважаючи її чи не найгіршим медзакладом у місті. Тепер вона належить до Першого медичного об’єднання і є однією з найбільш фінансованих містом та донорами. Ба більше, у ній відкрили Центр трансплантології, де щороку проводять десятки операцій із пересадки органів (печінки, нирок, серця). 

Після повномасштабного вторгнення росії в лікарні почали протезувати пацієнтів, які втратили кінцівки через вибухи, оперувати тих, які зазнали важких осколкових поранень, і лікувати тих, які мають важкі опіки, контузію, втрату зору.  На базі лікарні створили реабілітаційний центр Unbroken («Незламні»), який обіцяють відкрити в квітні цього року. Новий корпус реабілітаційного центру розбудували на базі старого корпусу поліклініки Першого медобʼєднання, з’єднавши його з лікарнею прозорим тунелем. А ще тут працюватиме майстерня, у якій виготовлятимуть протези.

Центр «Незламні» щороку планує допомагати 50 тисячам поранених українців. Його вартість, за даними Львівської міськради, становить майже 77 мільйонів євро. Будують його за підтримки міжнародних донорів та іноземних партнерів, а також Міністерства охорони здоров’я, Міністерства у справах ветеранів, львівської міської та обласної влади. Тим часом упродовж останніх п’яти років уздовж вулиць Миколайчука, Пилипа Орлика та Івана Мазепи активно будують нове житло. Ціна метра квадратного тут – від тисячі доларів. Є будинки преміум класу, вищої вартості. Докладніше з картами забудов і цінами можна ознайомитися на спеціалізованому сайті нерухомості ЛУН.

Архітектор Юрій Столяров каже, що район цей забудовують здебільшого сучасними будинками від чотирьох до шести поверхів. 

«Така забудова дає надію, що район не буде переобтяжений ні людьми, ні транспортом. Там житло різного класу: є преміум, є котеджі. Також один із забудовників дав гарантійного листа, що фінансово долучиться до реконструкції Замарстинівського парку, який мав би з’єднати лікарню і масив на Орлика. А ще ним можна вийти до ТРЦ «Спартак», – пояснює він.

Однак розбудова згаданих медзакладів і привабливість ще не забудованої території диктує свої вимоги до розвитку інфраструктури. 

«Я виріс у тому районі. Все, що внизу, вздовж вулиці Мазепи, завжди вважали обжитим, кращим, аніж те, що вище, на Миколайчука, завдяки доступності. За часів Радянського Союзу там збудували житло, школу, садок, але через те, що не було громадського транспорту, район ніколи не був комфортним для проживання. Трамвай це змінить», – вважає Юрій Столяров. 

І веде далі: інфраструктура району, а це 1960-1980 роки, доволі нова, але за розрахунками десятилітньої давності вже було видно, що кількість населення стрімко збільшується, тож економічно обґрунтовано буде зробити там трамвайну гілку: 

«Тепер там необхідна додаткова смуга для громадського транспорту і «швидких», а також трамвай. До лікарні йде багато людей, а громадський транспорт зупиняється внизу – на Мазепи. Тільки, здається, два маршрути ведуть догори, до лікарні. Тож реконструкція дороги конче необхідна. Пам’ятаєте, як змінилося життя на Сихові, відколи там почав їздити трамвай?»

У нас інфраструктура завжди намагається «наздоганяти», розвивається переважно після того, як територія вже щільно забудована житлом. Забудовник не завжди докладається фінансово до її розвитку, вважаючи це обов’язком міста. Саме так сталося під час стрімкого розвитку мікрорайону Під Голоском: там не було зручного доїзду громадським транспортом, люди часто мітингували через відсутність школи, дитсадка. 

Утім два роки тому, коли містом прокотилася хвиля збурення через кількість розданих містобудів на вулиці Івана Миколайчука, міська влада запевнила, що впродовж наступних років вкладатиме у розвиток району, зокрема в побудову шкіл і садків. 

«У районі Орлика – Миколайчука потрібна ще одна комунальна школа і ще один комунальний садок. Вони заплановані, ба більше – під них уже зарезервовані місця (там, де місто продає земельні ділянки з аукціону). В наступні роки у бюджет міста закладатимемо фінансування і проєктуватимемо їх будівництво», – запевнив Любомир Зубач

Тим часом Юрій Столяров пояснює, чому у Львові розвиток інфраструктури досі є другорядною справою:

«За кордоном землю в міста купують переважно забудовники. Місто інвестує в інфраструктуру і продає цю землю доволі дорого. А в нас трохи інакше: люди отримали у власність ділянки безкоштовно – садові кооперативи колись були, перевели ті ділянки в житло і згодом продали забудовникам. Місто від того нічого не отримало. Отже, є забудовник, є ділянка, він воліє будувати, але ні копійки не дає на інфраструктуру. Тепер є надія тільки на діалог із соціально відповідальними забудовниками, з тими, які самі розуміють, що це їм потрібно і вигідно».

Вікторія Савіцька

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!