Фото: Володимир В

Фото: Володимир В'ятрович

«Київ узяти неможливо». Історія депутата, який патрулює нашу столицю

3686 0
«Твоє Місто» збирає історії про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, волонтерських групах, медичних батальйонах. Сьогодні розповідаємо про депутата Верховної Ради, який родом зі Львова, а зараз патрулює Київ.

Киян об’єднує лють, і вони готові захищати столицю, яка є символом всієї держави. Війна стає відплатою за незалежність і викриттям злочинця, який погрожує світу ядерною кнопкою, а його країна насправді є не геополітичним гравцем, а лиш «роздутою бензоколонкою».

Читайте також: «Я не геройка, просто хочу жити заради України». Історія киянки, яка не їде з міста

Учора, 3 березня, нам вдалося поговорити з істориком, депутатом Верховної Ради України Володимиром В’ятровичем, який працює в теробороні столиці. Каже, війна застала його вдома, в одному із затишних та мальовничих куточків поблизу столиці, який тепер став ареною бойових дій.

«Я прокинувся близько четвертої ранку. Живу в містечку біля Києва. Це тихе місце – Буча, Ірпінь, Гостомель, оточене лісами, зараз є ареною бойових дій. Я ще не знав, що Путін оголосив війну і збирався знову заснути, а за годину почув звук, якого ніколи не чув. Це пролітала крилата ракета над нашим містечком. Враження було таке, що обірвалася величезна струна забриніло з віддачею у животі. Після цього пролунав вибух. Я розбудив дружину з дитиною. Вона вивезла малюка і маму, поїхала на Львів. Я вирушив у протилежному напрямку на Київ, у Верховну Раду, де ми проголосували за оголошення воєнного стану», – каже він.

Володимир В’ятрович розповідає, що під час засідання комітету Верховної Ради розглянули закон про колабораціонізм. Мовиться про максимальну кримінальну відповідальність людей, які здають міста. «Я переконаний, що гратися в якусь толерантність з ними не варто», – стверджує він.

Володимир В’ятрович повертається в тероборону, патрулює з побратимами місто, яке стало геть іншим. Каже, людьми керує лють, не паніка чи страх, а ненависть через те, що Росія робить в Україні.

«Знаєте, у Києві є черги біля аптек, супермаркетів, але немає якогось роздратування. Єдине, що справді всіх об’єднує, це лють. У повітрі відчувається ненависть до Росії через те, що вона робить із Україною. Люди бадьорі, готові боротися, старі діди дивляться з образою на мій автомат в руках, мовляв, чого мені такого не дали, я теж хочу воювати, я теж умію. Нині генерал, якому поза вісімдесят, просився у військо. Настрій – готовність боротися», – розповідає Володимир В’ятрович.

З його слів, охочих захищати столицю тисячі, їх забезпечують необхідним обмундируванням і зброєю.

«Казати, що відбулась якась масова втеча здатного до ведення війни населення,не варто. Це неправда. Навпаки, тероборона переповнена охочими долучитися. Зараз стоїть завдання забезпечити їх зброєю та обмундируванням. Це корінні кияни, люди, які колись приїхали до столиці, як-от я. Вони розуміють важливість Києва як символу України. Я переконаний, що Київ узяти неможливо. За найгірших обставин, якщо відбудеться спроба знищити столицю, з-за кожної руїни стрілятимуть. Тут ніхто не здаватиметься!» – наголошує Володимир В’ятрович.

Фото з Фейсбуку Володимира В'ятровича

У Києві поселився дух Майдану, який спонукує робити неможливе. Депутат каже, що це такий творчий хаос, коли люди займаються і харчуванням, і бронежилетами, коли волонтерам вдається, здавалось би, нереальне. «Ми жартуємо, що скоро українці зможуть відновити ядерний потенціал, бо волонтери дістануть ядерну бомбу», – жартує він.

 

На думку Володимира В’ятровича, це відбувається тому, що українці відчули смертельну загрозу для себе, для нації. І ми, ті, що зазвичай сварилися, протистояли одне одному, мали різні погляди і важко досягали компромісу в різних справах і сферах, раптом стали одним цілим.

«Коли я стояв у черзі за автоматом і бачив там людей, з якими гризся у парламенті, то був радий. Радий, що вони залишилися тут і готові боронити країну», – признається він.

Депутат називає війну відплатою за незалежність і каже, що, вивчаючи історію, набуває щораз більшої упевненості в тому, що Росія просто так нас не відпустить.

«Війна 2014 року не стала для мене шоком. Не став шоком і початок цих бойових дій 24 лютого. Тим паче що ми постійно отримували інформацію із Заходу, якою, на жаль, недостатньо серйозно розпорядилася влада. Але про це ми вже потім будемо говорити», – веде далі Володимир В’ятрович.

Уже ніколи не буде так, як було, війна змінила нас і світ. Українці розлючені, і від цього появився великий потенціал. Наша рішучість об’єднала людей у світі і викрила зло, вважає Володимир В’ятрович.

«Дотепер багато років Росія претендувала на те, що вона глобальна і сильна держава. Спиралася на тезу про свою сильну армію, яка в разі чого може виконати всі потрібні для Росії завдання і поставити будь-яку країну на коліна. І тут ми бачимо, що ця дуже потужна армія ламає зуби об Україну. Це означає зовсім інше, аніж Росія транслювала на весь світ. Це означає, що всі амбіції Росії щодо ролі світової держави необґрунтовані. Росія всьому світові показала, що вона просто «роздута бензоколонка», яка має ядерну кнопку і може погрожувати. Світ змінився за ці сім днів. Він відкрив іншу Україну, якою захоплюється. Ніхто не очікував, що таке станеться. Багато політиків побоювалися, що в Україні буде, як у Афганістані, коли підступили таліби, а влада і армія почали втікати. У нас таке не відбулося, тому й отримуємо нові ешелони зброї», – каже він.

Володимир В’ятрович разом із побратимами з тероборони перебуває під час сигналу тривоги у сховищі. Однак їхній дух незламний.

Медіа-хаб «Твоє Місто» запускає телеграм-канал і Фейсбук-сторінку – «Київ – Твоє Місто», де розповідатиме про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, у волонтерських групах, у медичних батальйонах. Київ – зараз не лише столиця незалежної України, а й героїчне місто, на яке дивиться із захопленням увесь світ.

Приєднатися до Телеграм-каналу «Київ – Твоє Місто» можна за посиланням, а підписатися на Фейсбук-сторінку – тут.

Розмовляла Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!