фото надані організаторами

фото надані організаторами

Лідери – не гриби, самі не ростуть. 4 поради, як досягнути успіху

5675 0
У Львові під час бізнес-сніданку, організованого юридичною компанією Ейч.Ді.Партнерз, успішні підприємці дискутували про якості лідерів, мистецтво підготовлених ризиків та те, як використати егоїм на користь спільної справи.

Митці та архітектори

На думку виконавчого директора Центру лідерства УКУ Андрія Рождественського, лідером може бути будь-який член суспільства, який змінює правила гри.

«Завдання лідера створювати напрямок, об’єднувати людей навколо цілі, мотивувати і надихати. Менеджер ж займається плануванням бюджетування, стафінг та контролінг з вирішення проблем. Якщо говорити мовою аналогії, то лідер – це митець, а менеджер – це архітектор. Нам потрібні обидва. Якщо можете поєднати в собі, то це дуже класно, але не завжди виходить, бо це різні типи мислення та різні відділення мозку за це відповідають», – каже він.

Андрій Рождественський виділяє наступні тренди лідерства у США:

  • Лідерство в умовах невизначеності: «Американці дуже послідовні та бюрократичні. Ми їм презентували кілька навчальних програм, зокрема, жіноче лідерство. Американці готують своїх військових так, як ми своїх лідерів та підприємців»;
  • Етичне лідерство – про нього задумалися у США в 2009 році;
  • Лідерство служіння – концепція, яка добре приживається в розвинутих країнах. Важко сприймається в Азії;
  • Лідерство характеру та чеснот – пересікається з попередніми. Мова йде про лідерство добрих моральних якостей, які роблять людей навколо щасливими і унеможливлюють корупцію;
  • Інституалізація лідерства: «Подумали, прописали і тоді працюють за статутом».

Сучасний лідер повинен:

  1. Мати критичне мислення – можливість опанувати ситуацію і зрозуміти, що відбувається. Дедалі частіше будуть відбуватися незрозумілі речі
  2. Вміти комунікувати та колабораціонувати.

Лідерів треба вчити

«Лідери не гриби, самі не ростуть», переконаний Андрій Рождественський. Важливо вчити лідерів на прикладі компанії та акцентувати на отриманні досвіду в процесі освіти. Навчання майбутні лідерів має бути максимально прив’язаним до практики та враховувати деталі. Але при цьому не варто нехтувати й академічною складовою.

«Надто тривіально сказати, що кожен може стати лідером. Щоб стати лідером, треба чогось досягнути. Лідером стають повільно. Бізнес складається з поразок і успіхів. Найважливішою річчю є пошук нових лідерів. Є три важливі речі для керівника: темперамент, амбіції, чесність. Лише така людина буде успішна», - каже голова правління ПАТ «Кредобанк» Ґжеґож Шатковскі.

Хто не зміг піднятись на Еверест, просто не пробували це зробити

Підприємець Роман Городечний, який став першим львів’янином, що першим піднявся на Еверест, розповідає, що в альпінізм він потрапив цілком випадково.

«Все почалося банально. Одного ранку прокинувся і зрозумів, що за 37 років сліду не залишив. Гори – це найкращий формат відключення від зовнішнього світу. Нині ми всі такі залежні від гаджетів. Через 3-4 дні в поході розумієш, скільки енергії витрачаємо на телефон. Основні сили витрачають на підйом, а про спуск вже не так думають. Ейфорія минає і люди починають легковажити. Я переміг сам себе, а не підкорив Еверест», - каже Роман Городечний.

На думку підприємця, якщо поставити для себе чітку зрозумілу ціль, то її реально втілити. Мовляв, 90% тих, хто так і не зійшов на Еверест, просто не пробували це зробити.

На важливості планування наголошує і Андрій Рождественський.

«Має бути золота середина. Якщо я не ризикую, то не можу бути лідером. Але ризик має бути добре підготовлений. 80% успіху залежить від планування. Ризик передбачає ризик, що ви пролетите. Але якщо нічого не робити, то точно пролетите. Важливо не розслаблятися на спуску. Toyota розробила свій гібридний двигун відразу після того, як перемогла Детройську трійку. Бізнес – це піднятися, спуститися і знову підкорювати нові вершини. Треба акумулювати в собі сили, особливо, коли ви вже переможець», - вважає директор Інституту лідерства УКУ.

Робота керівника – надихати інших і подавати приклад

«Заради чого я потребую цього досягнення: щоб я був крутий, чи щоб зробити світ кращим? Завдання керівника експедиції не бути на вершині, а приймати правильні рішення. Наше его – як повітряна куля, а світ – як голки. Чим більша кулька, тим більша площа дотику з голкою», вважає Андрій Рождественський.

Але на думку Ґжеґож Шатковскі, навіть егоїзм можна вміти використовувати для корисних цілей:

«З відповідальності і емпатії починається служіння. Можна використати факт егоїзму для чогось доброго. Егоїзм несе з собою негативи, але людина завжди сконцентрована на досягненні чогось важливого і має різну мотивацію».

Соня Сабала

Фото надані організаторами

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!