фото: www.123rf.com

фото: www.123rf.com

Лікар про public health у Львові, епідемії та дитячі хвороби, яких не помічають батьки

5831 0
Здоров’я – це не лише відсутність захворювань, але й повне фізичне, психічне та соціальне благополуччя людини. Відтак, фахівці з громадського здоров’я («public health») у всьому світі працюють над тим, щоб не долати наслідки захворювань в майбутньому, а діють на випередження – прищеплюють елементарну медичну грамотність та мотивують обирати здоровий спосіб життя. Хто дбає про громадське здоров’я львів’ян, які хвороби у нашому місті стають популярними та чому деяких захворювань у дітей не помічають батьки Tvoemisto.tv розповів д-р Антін Кушнір, керівник проекту створення Дитячого центру здоров’я Анни Мазуренко у Львові.

- Чим займаються фахівці з громадського здоров'я?

- Якщо у медичній практиці проблемою здоров’я конкретної людини займається один лікар і його робота впливає на стан здоров'я одного пацієнта, то в сфері громадського здоров’я пріоритетом стає збереження та покращення здоров’я багатьох людей одночасно. Лікар, епідеміолог, психолог, соціолог чи медсестра, які володіють відповідними знаннями та інструментами у сфері громадського здоров’я, часто працюють одною командою безпосередньо, або через громадські ініціативи, професійні об’єднання, державні інституції та приватні організації. Вони реалізують програми дій зі збереження найбільшого суспільного блага – здоров’я громади. Програми в цій сфері часто стають різногалузевою системою заходів на тривалі роки..

Такі програми доволі давно та успішно існують в країнах Європейського Союзу, Канаді, США, на що перелічені країни витрачають щороку значну частку коштів, передбачених у своїх бюджетах на охорону здоров’я та соціальний захист. Нам дуже важливо спиратися на вже існуючий позитивний досвід, щоб мати змогу адаптувати найкращі світові практики до наших потреб.

- Що досліджує на Заході наука “громадське здоров'я”?

- Ця наука має перевірену методологію та показники, за якими можна вимірювати, аналізувати та прогнозувати стан здоров’я суспільства. Чи не найвагомішу роль у цьому відіграють якісні дослідження причин та факторів виникнення та поширення певних недуг. Такі дослідження переважно вимагають дуже значних часових та фінансових витрат, але вони вкрай необхідні, бо, лише опираючись на результати досліджень з міцною доказовою базою, можна говорити про створення в майбутньому ефективних програм з покращення громадського здоров’я. Якщо проаналізувати набагато більші витрати держави на лікування, подальшу реабілітацію та соціальний захист нездорових громадян, можна буде виправдати навіть витрачання значних ресурсів на такі дослідження. Отже, раціональність створення програм зі збереження здоров'я громадян полягає, зокрема, і в економічній вигоді для держави. За цією формулою працюють фахівці з громадського здоров’я на Заході.

Читайте також: Що варто знати про здоров'я дітей. Важливі правила від невролога

Незабаром дослідження у цій сфері в Україні на рівні зі світовими стандартами зможуть проводити і українські вчені, що стане можливим завдяки створенню протягом наступних двох років в Українському католицькому університеті якісно нової для України освітньої програми - Львівської школи громадського здоров’я.

 - Чи важливо дбати про громадське здоров’я? Що Ви вже зробили з цією метою у Львові?

- Безумовно це дуже важливо. І це дуже легко. Адже, дбаючи про своє здоров’я, як-от, відмовляючись від шкідливих звичок, дотримуючись особистої гігієна та ведучи здоровий спосіб життя, ми породжуємо нову цінність, – суспільне здоров’я. Важливо намагатися зробити так, щоб прагнення до здоров’я в львів’ян стало своєрідною візитівкою міста, – тим, чим Львів готовий поділитися зі світом. Досягати цього треба усім разом: громаді міста, медикам та освітянам, активістам та управлінцям. Багато доброго вже зроблено та попереду ще довгий шлях та багато роботи. Прикладом успішної кампанії у Львові, спрямованої на покращення громадського здоров’я, є запровадження заборони на продаж алкоголю у Львові у пізній вечірній час. Це той випадок партнерства, коли ініціатива, зароджена в громаді, спонукала управлінців прийняти рішення, що безпосередньо має вплив на збереження фізичного, психічного та соціального благополуччя своїх мешканців..

Іншим прикладом є проведення у Львові різноманітних професійних ініціатив з просвітницькою метою: Днів здоров’я, марафонів, семінарів та міжнародних конференцій. Наприклад, нещодавно у партнерстві з Українським католицьким університетом та Українською федерації Америки заснований нами благодійний фонд “Інститут розвитку сім’ї та дитини” проводив «Конференцію громадського здоров’я, Львів 2015». Зібралось чимало практичних медиків, науковців з різних сфер, управлінців міста та області, що прийшли туди абсолютно добровільно, без примусу та з цікавості. Те, що до нас прийшла така кількість зацікавлених учасників, може свідчити про актуальність для нашого регіону цієї проблематики. З іншого боку – відчувається відсутність фахового середовища, котре б могло на належному рівні координувати проекти у сфері громадського здоров’я міста”.

- З точки зору громадського здоров'я, як науки,  що загрожує здоров'ю дітей у Львові? З якими викликами мають справу лікарі?

Спираючись на результати деяких досліджень, проведених протягом останніх кількох років у нашому місті, можна виокремити такі виклики, як збереження та забезпечення здорового розвитку дітей та подолання дитячого травматизму: фізичних та психологічних травм. Згідно з даними досліджень, проведених Гарвардською медичною школою спільно з Департаментом охорони здоров’я Львівської ОДА, щороку в нашій області понад 150 дітей отримують опікові травми різного виду та ступеню. Серед дітей віком до 5 років приблизно у 90% випадків опікова травма спричинена окропом. А це травми, яких не повинно було бути взагалі, адже їм можна запобігти у 100% випадків. Потрібна просвітницька робота серед мешканців щодо методів запобігання опікам у дітей, розуміння природи травматизму, а також знання заходів невідкладної допомоги.

Проблеми психічного здоров’я, особливо в контексті загострення військових дій і великого числа вимушених переселенців, набувають дедалі більшого значення для того, аби вже сьогодні готувати дієві програми психологічної реабілітації цілих сімей. І тут ця проблема стосується не лише Львова. Питання збереження психічного здоров’я є доволі універсальними для всієї України.

- Чи пов'язане громадське здоров'я, як наука, з епідеміологією? Фахівці з громадського здоров'я займаються також запобіганням поширенню інфекційних хвороб?

Так. Йдеться, наприклад, про таке таке вірусне інфекційне захворювання, як грип, епідемію котрого ми зараз переживаємо. Власне  спалахи епідемії грипу свідчать про відсутність або ж неефективність системи заходів громадського здоров'я  у регіоні. Але чому у розвинених країнах епідемії грипу немає? Кажуть, зазвичай, що за кордоном на грип не хворіють багаті, бо вони не користуються громадським транспортом. Це неправда. Лише вакцинація, гігієна - миття рук - та індивідуальна маска можуть вберегти від інфікування вірусом грипу. Захворювання може мати різний перебіг, але те, чи захворіють люди, залежить від рівня обізнаності і профілактики. У західних країнах вакцинуються 95% людей, у нас менше 40%. Тому ця проблема масштабна і не зводиться лише до медичного обслуговування, а великою мірою залежить від плекання культури здоров’я.

- Але як розвиненим країнам вдалося виплекати таку культуру і що залишається робити українцям, зокрема тим, в кого є діти?

- Якщо ми зможемо дати батькам відповідні знання та підготувати їх до можливих проблем з дитиною, то з допомогою системи заходів профілактики можна уникнути багатьох проблем та захворювань. Якщо ж батьки не володіють потрібною інформацією, то не можуть приймати правильні рішення. Важливо розуміти елементарні речі у вихованні дитини. Наприклад, слід знати, що дитині не можна давати жувальні гумки, шоколадки, бо 99% таких дітей матимуть проблеми із карієсом зубів. У Швеції дітям в ранньому віці заборонено давати солодощі. Через цю заборону проблеми з відвідуванням  стоматолога скоротилися у рази. І це все працює як система заходів збереження громадського здоров’я.

- Які хвороби є зараз основними причинами смертності у Львові? Які тенденції у поширеності захворювань серед дітей у Львові Ви помітили за останній час?

- Якщо на початку минулого століття основними чинниками захворюваності та смертності були інфекційні захворювання, то нині їх частка не перевищує 3 %.і Натомість, поширеність серцево-судинних захворювань та частота появи онкологічних хвороб стали причинами більше 70% від усіх смертей, а частота психічних захворювань має тенденцію до стрімкого зростання та стає для нас новим викликом. Так, дослідження, проведене в 2014 р. Інститутом психічного здоров’я УКУ у Львові, показало, що 51% батьків часом бачать проблеми психічного здоров'я у своїх дітей та понад 80% батьків (80% від 51% батьків? Чи просто понад 80%?) не знають, як вирішити ці проблеми.

- Чи не загрожує громадському здоров'ю українців неправильне харчування, а також розлади та хвороби, пов`язані з ним? Анорексія, ожиріння?

- Українці - досить здорова нація, з огляду на те, що ми їмо. Фахівці за кордоном, що працюють у сфері громадського здоров’я підтвердять це, адже ми все ще споживаємо велику кількість харчових продуктів із села і не маємо достатньо потужного промислового виробництва з харчовими добавками. Проте, сьогодні дедалі більше продуктів мають замінники: масло — тепер зовсім не таке, як колись, а цукор — вже не такий цукор, як раніше. Тому ми можемо говорити про проблеми з державною політикою у регулюванні виробників харчових продуктів.

Людей, що страждають від надлишкової маси тіла у Львові ще не так багато, але спостерігається певна тенденція до збільшення їхньої кількості. На противагу цій хворобі, іншою проблемою є анорексія – швидка втрата маси тіла у дівчат, жінок, рідко –  чоловіків. У Львові створена програма допомоги хворим у разі порушення харчової поведінки. Для запобігання цим порушенням та розладам важливо активно поширювати інформацію про загрози цих проблем для здоров’я, щоб якомога більше людей володіли потрібною інформацією і розуміли можливі наслідки.

- Яким буде Дитячий центр здоров’я Анни Мазуренко у Львові, над створенням якого Ви зараз працюєте?

- Це буде перший в Україні центр, що одночасно функціонуватиме, як медичний заклад для лікування та профілактики, як дошкільний навчальний заклад для дітей з програмами відповідального батьківства, а також практичною навчальною базою для підготовки фахівців із громадського здоров’я.  Раціональне харчування, виховання в дітей культури здоров’я та розуміння ними заходів профілактики – все це повинно створити передумови для безпечного гармонійного фізичного та психологічного розвитку дітей на перших етапах життя, і це те найменше, що батьки могли б зробити для своїх дітей вже сьогодні.

Спілкувалася Оксана Лісна,
фото Петра Ткачишина

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!