ілюстративне фото: Факти ICTV

ілюстративне фото: Факти ICTV

Львів у смартфоні. Які послуги доступні мешканцям міста онлайн. Перелік

7879 0
Нещодавно віцепрем’єр-міністр України Михайло Федоров презентував додаток «Дія». Він має стати єдиним електронним сервісом усіх послуг, що надає держава громадянам. Tvoemisto.tv в межах проєкту «Реформи без ілюзій» перевіряло, які послуги онлайн вже можуть отримувати львів’яни та наскільки реально оцифрувати країну за 5 років.

Цифровий Львів

Із 2015 року на сайті міської ради Львова працює особистий кабінет мешканця. Зареєструвавшись у системі, можна онлайн замовити послуги в ЛМР, зареєструвати електронне звернення, записатися на прийом до посадовця, замовити довідку про несудимість та довідку про доходи, отримати дозвіл на встановлення автономного опалення тощо.

Цього року його планують модернізувати: онлайн-портал дозволить львів’янам вирішувати адміністративні, комунальні, медичні та освітні питання он-лайн, а завдяки інтеграції на сайті Masterpass — сплачувати послуги в один клік.

«Ми оновлюємо Кабінет мешканця. Це буде складніший великий проєкт — головний інтегратор. Але якщо подивитись в простішому форматі, то він працює через кабінети ЦНАПу, що ми запустили цього року», — говорить у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

У ЛМР обіцяють, що «Портал мешканця Львова» об’єднає більше 250 послуг і сервісів, наприклад: реєстрація місця проживання, реєстрація фізичної особи підприємця, приватизація, присвоєння поштових адрес, видача довідок, надання дозволів, реєстрація декларацій тощо. Буде значно спрощена реєстрація особистого кабінету, у тому числі через соціальні мережі.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

Подати показники за газ, світло, воду та оплатити відповідні рахунки львів’яни можуть через сайт ІнфоЛьвів. На порталі можна створити особистий кабінет та додати до нього потрібні рахунки. Оскільки він не має прив'язки до прописки, переглядати історію подачі показників та оплат можна за кількома адресами.

Крім того, у березні цього року Львівська міська рада підписала Меморандум про співпрацю з Українським католицьким університетом, з яким першочергово запроваджуватимуть єдиний електронний читацький квиток. Після цього співпрацю налагоджуватимуть з ЛНУ імені Івана Франка та бібліотекою Стефаника.

Як розповідає Андрій Москаленко, у Львові планують вдосконалювати і розширювати мережу електронних бібліотек. За його словами, бібліотеки мають забезпечити електронними примірниками книг та запровадити електронний документообіг. Об’єднання всіх бібліотек Львова, включно з університетськими, дозволить зменшити робочий час та автоматизувати роботу бібліотекарів.

Також на сайті ЛМР є багатошарова інтерактивна карта всіх робіт, що проводять у місті. Геопортал відкритих даних створили два роки тому, і тепер містяни можуть отримати інформацію про гроші, які виділили на ремонт, реконструкцію, будівництво тощо, скільки з них уже використали, а також слідкувати за дотриманням термінів тих чи інших робіт.

«Ми плануємо створити окремий шар пам’яток архітектури з усіма документами, вказавши, чи це пам’ятка місцевого, чи національного значення, додати фотофіксації тощо. Однак питання не стільки в сервісі, скільки у великій кількості інформації, яку треба опрацювати», — каже Андрій Москаленко.

Що вже пропонує держава онлайн

Ідея діджиталізації країни не є новою — частина державних послуг вже є доступна для українців онлайн. Минулого року запрацював електронний кабінет водія. Там можна дізнатися актуальну інформацію про власні авто та посвідчення водія, перевірити й оплатити штрафи за адмінправопорушення, переглянути історію будь-якого автомобіля за VIN-кодом та записатися в електронну чергу до сервісних центрів МВС.

Читайте також: Інвестувати в майбутній «Океан Ельзи». Що може заробити бізнес, крім грошей

Також львів’яни можуть записатися онлайн на прийом майже у всі медзаклади. У тестовому режимі вже запрацювали електронні медичні картки. Доступ до них мають заклади первинної медичної допомоги, що підключені до системи e-health і мають контракти з НСЗУ.

Електронний кабінет платника податків працює вже понад 5 років і дозволяє в режимі реального часу подавати електронні декларації про доходи, контролювати стан розрахунків з бюджетом. Частину інформації в електронній декларації система заповнює автоматично, використовуючи свої бази даних.

Також рік тому Пенсійний фонд України презентував сайт, що пропонує перевірку робочого стажу та усієї необхідної інформації про нарахування. В особистому кабінеті, який може створити кожен охочий, можна дізнатися, чи робить його роботодавець відповідні внески, в якому розмірі, отримати інформацію про спеціальний або пільговий стаж. Також на порталі є контакти управлінь, графіки прийому, інформація про умови, порядок призначення, перерахунку пенсій, зразки бланків.

У лютому ще попередній склад Кабінету міністрів схвалив проєкт внесення змін до законодавства, що передбачає запровадження сервісу «Е-малятко». До переліку послуг сервісу «Е-малятко» має увійти реєстрація місця проживання, призначення допомоги при народженні, реєстрація в системі охорони здоров’я тощо.

Читайте також: Єдиний інструмент — ти сам(а). Олена Козлова про саморозвиток, ІТ-бізнес та успіх

Додаток «Дія», який презентував Михайло Федоров, має зібрати ці всі сервіси в одному місці. За словами віцепрем’єр-міністра, він має бути доступний вже найближчим часом і поступово наповнюватися новими функціями. Завершити оцифрування планують до 2024 року, хоча, як сказав Михайло Федоров, у середньому за світовими показниками такий процес займає 15-20 років. Якщо послуги не буде в онлайні, каже він, то її не існує.

Але є одне «але»

За словами співзасновника та директора з розвитку бізнесу компанії JetBeep Олексія Даціва, проєкт про державу у смартфоні є доволі амбітним та водночас актуальним.

«Оскільки ми живемо в епоху смартфонів і цифр, то нас уже привчили, що все можна дізнатися в один клік. Кожна людина хоче поверхнево, не заглиблюючись, за декілька зрозумілих для неї кроків мати результат. Ми не витрачаємо час на операційну рутину. Тому історія про додаток «Дія» для мешканців повинен давати саме цю цінність», — каже він.

Як ідеться на сайті «Дії», оцифрування послуг на рівні країни має відбуватися у чотири етапи. Для початку — дослідження: вивчення нормативно-законодавчої бази й спілкування з посадовцями, щоб зрозуміти, як саме можна спростити послугу. Потім реконструкція — зрозумівши всі деталі, послугу реструктуруватимуть так, щоб механізм її надання був простим і зрозумілим. Третій етап — створення прототипу і його тестування з громадянами, які потенційно користуватимуться послугою. І останній — дизайн та запуск.

«Президент хоче зробити всі послуги в одному місці на рівні держави вже за п’ять років, і це цілком можливо. Питання тільки в готовності держструктур до цього — наскільки всі вони будуть технічно забезпечені. Презентація, яку робив віцепрем’єр-міністр, з одного боку, виглядає реалістично, але з іншого, у ній немає чіткого плану, як за ці п’ять років вийти на повноцінний рівень держави у смартфоні», — зауважує Олексій Даців.

Читайте також: Big Data. Як інтернет змінив світ і хто на цьому заробляє

На його думку, при розробці такого додатку варто враховувати поведінкові моделі людей — у різних вікових категорій є різні потреби у сервісах. Наприклад, студентам у Львові важливий проїзд у громадському транспорті. Якщо вони мають студентський квиток, то можуть їздити вдвічі дешевше, тому їм потрібен електронний студентський, а крім нього — читацький та медична картка.

«Чимось вони користуються щодня, наприклад, студентськими, чимось рідше, а медичну картку беруть з собою всього кілька разів на рік. Щоби не забивати гаманець і не продукувати ще більше пластику, це дійсно варто оцифрувати», — говорить Олексій Даців.

Водночас, якщо йдеться про молоду сім’ю з дитиною, то їм важлива прописка, довідки з військкомату тощо, якщо є машина — права, техпаспорт. За словами експерта, потрібно, щоб ці всі послуги були в одному додатку, у якому кожен міг би собі створити особистий профайл із тими сервісами й документами, які йому необхідні.

«До того, що все можна знайти за допомогою гаджета та інтернету, звикли навіть бабусі та дідусі, які навчилися виходити на зв’язок зі своїми родичами з-за кордону. Тому вже через п’ять років всі сприйматимуть країну в смартфоні як належне», — каже Олексій Даців.

Серед перших напрацювань уряду вже є створення електронних водійських прав та студентських квитків, які будуть доступними у додатку гаджета. Трудові книжки хочуть скасувати, натомість залишити лише електронний реєстр держави, куди можна буде вносити стаж роботи. Водночас днями Кабмін підписав Меморандум з найбільшими мобільними операторами про забезпечення всієї території України 4G та 5G інтернетом.

Ольга Коваль

Головне фото — Факти ICTV

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!