Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Медичний канабіс в Україні. «За» і «проти» та що каже Церква

4683 0
У Верховній Раді вже понад рік лежить законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, що розробили після того, як відповідна петиція набрала понад 25 тисяч голосів українців. Про нього згадали напередодні місцевих виборів у так званому опитуванні президента. Tvoemisto.tv дізналось, кому ще, окрім політиків, може допомогти ухвалення цього законопроєкту.

33-річний Сергій недавно втратив батька. Він помер від раку легенів. Сергій розповідає, що в останні кілька тижнів було особливо складно: у тата були сильні болі в грудях, задишка, він кашляв кров'ю – із цим стикається половина хворих з таким діагнозом.

Аби вгамувати біль та полегшити страждання батька, хлопець «діставав» для нього косяк – самокрутку з марихуаною, оскільки в Україні не дозволяють використовувати медичний канабіс у лікарських препаратах для обезболення. Це полегшувало стан хворого чоловіка в його останні дні.

У яких країнах легалізували

Медичний канабіс у препаратах легалізували вже в багатьох країнах Європи – в Англії, Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Нідерландах. У деяких штатах США і в Канаді – теж. Його вирощують за спеціальними умовами на окремих плантаціях.

«У цивілізованому світі медичний канабіс для покращення якості життя хворих з різними патологіями застосують досить давно. Як лікар, я підтримую дозвіл на медичну коноплю у лікуванні хворих», – розповідає Tvoemisto.tv сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

Вона також зазначає, що законопроєкт за ініціативи ексочільниці МОЗ Уляни Супрун був дуже детально виписаний, у його створенні брали участь і медики, і юристи. Однак нині це питання стало приводом для політичних маніпуляцій, шантажу та підкупу виборців, хоча його мають вирішувати медики і пацієнти. А ще більше згущує фарби стереотип про те, що медичний канабіс – це наркотик.

Кому допомагає медичний канабіс

Медичний канабіс має доволі широкий спектр застосування. По-перше, він допомагає онкохворим під час курсу хіміотерапії, адже послаблює найгірші неприємні відчуття (нудоту і блювоту), які переживають онкопацієнти, а також біль, що супроводжує весь період їхньої боротьби з раком.

Окрім цього, медичний канабіс застосовують із паліативною метою в госпісах для знеболення тих, хто майже програв боротьбу з раком. Для них – це один з основних знеболюючих засобів до призначення наркотичних ін’єкційних препаратів.

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

По-друге, застосування канабісу допомагає пацієнтам із захворюваннями нервової системи, наприклад, з епілепсією (у дітей і дорослих), що не піддається стандартному лікуванню. У такому випадку канабіс можна приймати у вигляді таблеток, спреїв тощо.

«А минулого року, до речі, Канада отримала ліцензію на сироп для лікування важких форм епілепсії в маленьких дітей, що не піддаються звичайній терапії», – додає Людмила Звір-Мацко.

На другому місці: хвороба Паркінсона і розсіяний склероз. Препарати на основі медичного канабісу зменшують спазми м’язів, які супроводжують таких хворих до кінця життя, а у тих, хто має Паркінсона, зменшують специфічний тремор, кількість ускладнень, які виникають через спазм, знімають скутість м’язів (ригідність), що не дає рухатися.

«Мій батько має важку форму Паркінсона, фактично ригідну, тому я маю приклад і розумію: якби в Україні був доступний цей препарат, то він би значно покращив його життя», – ділиться лікарка.

Читайте також: Приватні чи державні. Які лабораторії роблять більше тестів на Сovid-19  Львові

Ще однією галуззю застосування препаратів з медичного канабісу є гастроентерологія. Йдеться про хвороби шлунково-кишкового тракту (неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона), для яких характерні інтенсивні гострі болі в животі.

30-річній Катерині, яка страждає від виразкового коліту і має безліч обмежень через це, спробувати канабіс порадили лікарі у Львові. Оскільки медичний тут – недоступний, то лікар пошепки сказав, що можна покурити звичайний раз на два тижні.

39-річний Мартін переїхав до дружини в Україну з Канади. Він страждає на сильні болі в спині. Удома йому лікар виписував рецепт і він купував ліки з канабісом в аптеці. Також їх можна було придбати через спеціальний апарат в супермаркеті. В Україні, за його словами, доводиться час від часу вживати звичайний канабіс. Це краще, каже він, ніж купа таблеток з побічним ефектом.

Яка різниця?

Керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська каже, що у головах людей досі живуть стереотипи: канабіс – виключно косяк, який курить десь за рогом наркоман. Вони категорично проти, бо не розуміють, що це медичний препарат.

«Знаю близько 20 людей, які постійно вживають у препаратах медичний канабіс через епілепсію, онкохвороби. Деяким його призначили за кордоном, а якщо хтось привозив сюди, то не зізнається. Хоча це звичайний препарат (як фентаніловий знеболювальний пластир, морфін, трамадол, налбуфін, що є в апечках військових), потрібний при конкретних захворюваннях. Його виписує лікар пацієнту, бо є біль і його треба вгамувати, а не терпіти.», – розповідає вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Утім пацієнти, які все ж використовують медичний канабіс, не хочуть про це говорити, адже, виходить, перебувають поза законом. Окрім того, їх можуть стигматизувати.

Відмінність медичного і немедичного (або рекреаційного) канабісу, пояснює лікарка Людмила Звір-Мацко, у вмісті канабіноїдів, зокрема тетрагідроканабідіоїдів. Це ті активні речовини, що зв’язуються в мозку зі специфічними опіоїдними рецепторами і викликають стан ейфорії, наркотичного збудження. У рекреаційному канабісі вміст цих речовин сягає 30-40%, у медичному ж – усього 1% або навіть менше.

«Із цим якраз і пов’язана дія медичного канабісу: він не дає наркотичного сп’яніння. Його дія лише зв’язує опіоїдні рецептори і зменшує підвищену активність головного мозку, больові відчуття і больові сигнали, на які ми реагуємо», – каже вона.

Не давати потрібні ліки – це катування

Наталія Ліпська наводить приклад знайомої, яка проходила хіміотерапію і мала сильний рвотний рефлекс унаслідок. Звичайні протиблювотні препарати не діяли. Лікарі спочатку не знали, як допомогти, але порадились і виписали їй медичний канабіс, що вгамував нудоту.

Читайте також: Коли і як правильно пити воду. Уляна Супрун спростувала міф про 8 склянок на день

«Інший приклад – коли жінка лікувала епілепсію у своєї дитини, і їй виписували медичний канабіс у вигляді олійки. Вона тоді й не уявляла, що він буває таким», – додає волонтерка.

На канадських та американських сайтах медичний канабіс можна придбати і в сушеному вигляді, і у вигляді олійок, і навіть – у бомбочках для ванни. Є кілька категорій товарів: від безсоння, для зменшенню болю тощо. Ціни – від 10 до 35 доларів. В Україні за грам звичайного канабісу доведеться віддати приблизно ті ж 10 доларів, але це заборонено законом. 

Керівниця благодійного фонду вважає, що коли хворому не дають потрібні ліки і дозволяють терпіти біль – це катування.

«Давайте, якщо ви проти канабісу, то не буде пакувати в аптечки військовим на Схід той же налбуфін, адже це – синтетичний морфін. Насправді у нас є те, що може допомогти хворим», – зазначає вона.

Церква не проти

Референт у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архиєпархії УГКЦ отець Тарас Гадомський каже, що використання медичного канабісу для зменшення болю має право на застосування. Однак такі препарати мають продавати виключно за рецептом, а введення має бути під контролем медиків.

«УГКЦ є проти ідеї легалізації немедичного канабісу, тобто наркотичної речовини, адже це призводить до інтоксикації організму, до стану сп’яніння, в якому людина втрачає здатність розумного мислення та психічну рівновагу. Коли ідеться про терапевтичне використання канабісу, під наглядом лікаря, – це є морально прийнятним, якщо немає іншої альтернативи, іншого препарату і особа застрахована від залежності при тривалому використанні препарату», – говорить отець Тарас у коментарі Tvoemisto.tv.

Також, за його словами, коли наркотичні речовини, зокрема канабіс вживають, щоби полегшити біль важкохворих або зовсім зняти його, то, з погляду людяності та християнського милосердя, це нормально.

Читайте також: Чи будуть стаціонари поліклінік у Львові приймати хворих із Covid-19

Голова Комісії УГКЦ у справах охорони здоров'я сестра Севастіяна Карвацька додає, що медична практика використання таких речовин завжди пов’язана з обмеженням і контролем.

«Як медик, розумію і, думаю, люди теж знають, що всі знеболювальні препарати мають в собі наркотичні складові, але зі своєї практики знаю, що за показаннями чи введенням їх є строгий контроль та відповідальність. Окрім того, рішення про легалізацію медичного канабісу не повинне мати наслідків із поширення самої наркотичної речовини серед тих, хто не є хворим», – зазначає вона.

Сестра Севастіяна говорить, що наше суспільство, коли порушують питання легалізації канабісу в медичних цілях, сприймає його неоднозначно. Люди налякані, стурбовані, особливо ті, у кого в сім'ї є наркозалежні.

«Важливо, щоби турбота про хворих не перетворилася в банальне поширення наркотичних препаратів. І ще раз наголошую, що препарати, які мають в собі наркотичні посередники, можуть бути доступним для пацієнтів, але тільки за призначенням лікаря», – завершує сестра Севастіяна.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!