ілюстративне фото: Getty Images/Global Images Ukraine

ілюстративне фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові. Доповнено

19821 4
Tvoemisto.tv починає знайомити читачів із кандидатами в народні депутати в мажоритарних округах Львівщини. Перший на черзі — 115 виборчий округ Львова, що охоплює Сихівський і частину Личаківського району.

У 115-му окрузі ЦВК зареєструвала шість кандидатів-мажоритарників на дострокових парламентських виборах. Четверо з них — самовисуванці, двоє — висунуті політичними партіями «Голос» та «Самопоміч». П’ятеро — досить відомі у Львові і давно займаються політичною або громадською роботою. Tvoemisto.tv пропонує львів’янам познайомитися з усіма кандидатами 115 округу ближче.

Вже після публікації матеріалу ЦВК оновила дані і додала до переліку кандидатів ще чотирьох. Це Богдан Рабешко,  Руслан Секела, Катерина Шубка та Назар Янкович.

Ознайомитись з виборчою програмою кожного з кандидатів можна на сайті ЦВК за посиланням.

Ідеолог

Першим ще 13 червня в цьому окрузі зареєструвався кандидатом Юрій Михальчишин.

Нині, як зазначено на сайті ЦВК, він офіцер окремого загону спецпризначення «Азов» НГУ та безпартійний. Та багато львів’ян пам’ятають Юрія Михальчишина (на прізвисько «Нахтігаль»), як заступника голови партії ВО «Свобода» з ідеологічних питань та депутата ЛМР. Також Юрій Михальчишин був народним депутатом — його обрали у 118-му окрузі у 2012 році.

Випускник філософського факультету ЛНУ імені Івана Франка за спеціальністю політологія. Там же навчався в аспірантурі і захистив кандидатську дисертацію, в якій ішлося про Націонал-соціалістичну робітничу партії Німеччини та про Національну фашистську партію Італії. Молодий політолог був членом ВО «Свобода» до вересня 2014 року, заступником голови фракції партії у ЛМР та кандидатом на посаду міського голови від ВО «Свобода», нардепом. Після розбіжностей із «Свободою» пішов працювати в СБУ — в аналітичний центр у Львові.

Серед найвідоміших цитат Юрія Михальчишина «свободівського періоду» такі:

«Наша бандерівська армія перейде Дніпро, перейде Донецьк, і викине ту синьожопу банду, яка сьогодні узурпувала владу, з України».

Читайте також: Які ризики несуть вибори у Верховну Раду за старою виборчою системою. Приклад Львова

«Ми сповідуємо культ сили на службі ідеї. Ідея української нації передбачає пріоритет українців над іншими ідеями, життя та здоров'я українців над усіма іншими міркуваннями. Якщо на загрозі цим цінностям стоїть дія, яка пов'язана з позбавленням життя вороже налаштованого до українця суб'єкта, звичайно, таку дію потрібно скоювати».

Також Юрій Михальчишин запам’ятався багатьом львів’янам тим, що його завжди супроводжувала група дуже молодих людей в однаковому чорному спортивному одязі. На 9 травня вони майже щороку влаштовували провокації біля радянських пам’ятників у Львові. Найбільше «побоїще» сталось 9 травня 2011 року. Під час Революції Гідності на Євромайдані у Львові Юрій Михальчишин мав конфлікт із студентами та ведучою Софією Фединою. Після того, як він перейшов на роботу в СБУ, львів’яни стали забувати про колишнього ідеолога правої партії.

Додамо, хоч на сайті ЦВК зазначається, що Юрій Михальчишин — самовисуванець, його кандидатуру на партійному з’їзді підтримали націоналістичні сили. Сам він заявляє, що ідеологію не змінює.

Зазначимо, на сайті НАЗК є декларації Юрія Михальчишина лише за 2011-2013 роки. У 2013 році він задекларував 244 тис. грн зарплати, 17 тис. грн на рахунку в банку, що декларував усі попередні роки також, і квартиру площею 85 кв. м. За два роки статки Юрія Михальчишина не змінились, окрім того, що він став краще заробляти у Верховній Раді.

Бургомістр

15 червня кандидатом у 115-му окрузі зареєструвався міський голова Винників Володимир Квурт. На сайті ЦВК зазначено, що він самовисуванець, проте раніше про його підтримку заявили партії «Удар» Віталія Кличка та «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Його довіреною особою в окрузі є львівський політолог, викладач ЛНУ імені Франка Анатолій Романюк.

Володимиру Квурту 51 рік. Він народився на Київщині, з дитинства живе у Львові. Має три вищі освіти, безпартійний. На початку 2000-х років працював на Львівській тютюновій фабриці, протягом 2003-2006 років був її генеральним директором. Загалом у тютюновому бізнесі — із 1997 року. З 2006 до 2010 року був депутатом ЛМР від ГП «Пора» і обіймав посаду секретаря міськради. До 2012 року очолював обласну організацію ГП «Пора».

Читайте також: Чому у Винниках спустили озеро та що на нього чекає. Візуалізація

У 2015 році мешканці Винників, що поблизу Львова, обрали його міським головою. Балотувався Володимир Квурт від Блоку Петра Порошенка. Також Володимир Квурт вже 20 років є членом ГО «Вірменська 35».

У 2018 році Анжела Квурт — дружина кандидата — задекларувала дві земельні ділянки у Львові та у Винниках, два будинки, квартиру у Львові. Сам Володимир Квурт задекларував земельну ділянку і квартиру у Львові. Права власності на всі ці об’єкти нерухомості вони отримали в період з 2003 до 2008 року, а на квартиру — у 1999-му. Сім’я має Toyota Highlander 2013 року випуску.

І якщо сам Володимир Квурт має невеликі заощадження у доларах і євро, то його дружина тримає на рахунку 300 тисяч доларів. Статки сім’ї практично не змінювались із 2015 року. Лише у 2016 Володимир Квурт продав нерухомості на понад 3,5 млн грн. А його зарплата за цей час зросла з менше 200 до понад 300 тисяч на рік.

Послідовний

Політичне об’єднання «Самопоміч» висунуло в окрузі №115 заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка. Його зареєстрували 18 червня.

Андрієві Москаленку 32 роки, 11 з них він працює у Львівській міськраді. У 2009 році він закінчив економічний факультет ЛНУ імені Івана Франка, потому заочно вчився там в аспірантурі, а в ЛМР працював вже з 2008-го року. Спершу був спеціалістом відділу промоції, потім керівником львівського медіа-центру до Євро-2012. У 2012-му очолив департамент «Адміністрація міського голови», а з липня 2013-го став в. о. директора департаменту Євро-2012, що у 2014-му трансформувався в департамент з питань розвитку. З 21 грудня 2015 року — заступник міського голови з питань розвитку.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

На своїй посаді Андрій Москаленко відповідає за блоки культури, туризму, зокрема діловий туризм, охорону історичного середовища та інформаційні технології. Серед іншого, він очолює адміністративну комісію при виконкомі ЛМР, що контролює охорону історичної спадщини і штрафує львів’ян та львівські підприємства за порушення у пам’ятках архітектури. Комісія оштрафувала, зокрема, депутата ЛМР, львівсько-винниківського бізнесмена Григорія Козловського за надбудову над «Гранд готелем». Але той оскаржив рішення у суді і виграв його.

Протягом останніх двох років, відколи Андрій Садовий із «Самопоміччю» подався у велику політику, Андрій Москаленко часто приходить на різні урочистості, відкриття, форуми та покладання квітів замість нього, також дає коментарі та зустрічається з гостями з-за кордону.

У декларації Андрія Москаленка за 2018 рік вказано, що він є співвласником двох квартир у Львові: однієї — разом з братом, іншої — з батьком і братом. Його зарплата становила 645 тис. грн на рік, а дружини, яка також працює в міськраді Львова, — трохи більше 240 тис. грн. У порівнянні з попереднім періодом декларування, зарплата Андрія Москаленка зросла майже на 200 тис. грн, а його дружини — майже на 100 тисяч. Інших активів у них немає.

Сихівчанка

19 червня зареєструвалась ще одна кандидатка від політичної сили — Наталія Піпа. Її висунула партія Святослава Вакарчука «Голос», до якої своїх членів делегувала Українська Галицька партія.

Наталія Піпа пластунка, має диплом зі спеціальності «Економічна кібернетика» ЛНУ імені Івана Франка. Також є випускницею магістерської програми з управління неприбутковими організаціями УКУ. Працювала страховою брокеркою в компанії «Дністер», фандрейзеркою у навчально-реабілітаційному центрі «Джерело».

Читайте також: Як «Голос» Вакарчука забирає електорат Зеленського на Львівщині

Була членкинею УГП від часу заснування партії у 2014 році. Того ж року вона створила разом з однодумцями ГО «Кращий Сихів», що виникла як результат тривалої боротьби за сквер в мікрорайоні «Санта-Барбара», де вона живе. Тепер це Сквер Гідності.

У 2015 році Наталія Піпа балотувалась у мажоритарному окрузі на Сихові до Львівської обласної та міської рад, але безуспішно. Далі активно займалась громадською і партійною роботою, зокрема була заступницею Львівського міського осередку УГП. Цього року ГО «Кращий Сихів» відкрила першу екостежку у Сихівському лісі та провела на Сихові екофестиваль.

Невідомий

Наступним кандидатом у 115-му окрузі став 35-річний самовисуванець Андрій Зібран.

За даними ресурсу Youcontrol, Андрій Зібран є головою Львівської парторганізації партії «Народні герої». Голова ВО «Народні герої» — колишня керівниця обласної організації партії «Батьківщина» та народна депутатка 7-го скликання Лідія Котеляк. Партія заснована у червні 2016 року.

Окрім того, Андрій Зібран є директором ТзОВ «Львівська вода», «Карпатська вода» та «Смак життя компані», що займаються оптовою торгівлею напоями, зокрема мінеральною водою та лимонадом. На сайті з пошуку фрілансерів у травні Андрій Зібран замовляв також дизайн етикетки для горілки.

На своїй сторінці у Facebook Андрій Зібран пише про свої цінності: міцну родину, вірну любов, віддане батьківство, духовний розвиток, гуманізм, віру тощо. Також він декларує свою мету в політиці — соціальну державу із безкоштовною вищою освітою, медичним страхуванням, високими пенсіями тощо.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

Нардеп

І останнім ЦВК зареєструвала у 115-му окрузі Михайла Хміля — нардепа від «Народного фронту» Арсенія Яценюка.

Михайло Хміль народився у Брюховичах, вивчав соціологію на економічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка, потім вчився в аспірантурі ЛНУ і докторантурі Українського вільного університету в Мюнхені.

Був завідувачем соціологічної лабораторії в ЛНУ, а в 1999-2000 — помічником народного депутата Віктора Пинзеника. Також був головою секретаріату Комітету підприємців Львівщини, а з 2005 до 2012 року очолював Львівський обласний центр зайнятості. Також він був депутатом ЛМР від «Народного фронту», а в 2012 році став нардепом від ВО «Батьківщина» в мажоритарному окрузі. У 2014 році Михайло Хміль вже став нардепом від «Народного фронту» — пройшов за списком партії.

Додамо, що Михайла Хміля двічі ловили на «кнопкодавстві». Також він голосував проти зняття недоторканості з нардепів Андрія Лозового і Євгена Дейдея та проти арешту НАБУ нардепів Максима Полякова і Борислава Розенблата.

За 2018 рік Михайло Хміль задекларував земельну ділянку площею 900 кв. м у курортному селі Тухля Сколівського району Львівщини, яку отримав у власність у 2011 році, а його дружина Наталія Вовчко-Хміль — земельну ділянку у Зубрі площею 1900 кв. м, набуту в 2015 році. Також Наталія Вовчко задекларувала будинок в Зубрі, а дочка подружжя Марта — два офісні приміщення у Львові. Сім’я має дві автівки Volkswagen 2012 і 2013 року випуску.

Михайло Хміль має корпоративні права у двох компаніях — ТзОВ «Сихівська управляюча компанія» і ТзОВ НВП «Еко-Енергія України». Він же є і їхнім бенефіціаром.

Задекларував трохи більше 420 тис. грн зарплати, 305 тис. грн готівки. Також він позичив Львівському прес-клубу, де працює його дружина, майже 2 млн грн.

Тимошенківець

Богдана Рабешка висунула партія ВО «Батьківщина». 39-річний Богдан Рабешко народився на Рівненщині, живе у Львові, займається бізнесом. Зокрема, він є засновником і директором ТзОВ «Західна Україна», що має два основні види діяльності – видання газети і торгівлю продуктами харчування, напоями і тютюном. До квітня 2018 року керівником ТзОВ був Віталій Цимбалюк – син Михайла Цимбалюка, який колись очолював ЛОДА і поліцію Львівської області.

Також Богдан Рабешко працює на малому підприємстві «Руслан», що у 1992 році заснував його батько. Підприємство виготовляє канцелярію і надає поліграфічні послуги. Окрім того, він керує ГО «Європейське місто», де також є юристом, та є співзасновником благодійної організації «Фонд скрижалі фортуни».

Щодо політичної діяльності, то Богдан Рабешко є помічником на громадських засадах нардепа з Рівненщини від ВО «Батьківщина» Сергія Євтушка та секретарем контрольно-ревізійної комісії ЛОО ВО «Батьківщина». У 2015 році кандидат балотувався від «Батьківщини» у депутати ЛМР, але безуспішно.

Кар'єрист

Ще одним кандидатом у 115-му окрузі став 43-річний безпартійний самовисуванець Руслан Секела. Він є засновником та керівником багатьох фірм у Львові та в Києві, що, зокрема, займаються будівництвом житлових і нежитлових приміщень, наданням в оренду нерухомого майна та управлінням нерухомим майном, роздрібною торгівлею поза магазинами тощо. Часом це бізнеси із родичами нинішніх та колишніх депутатів ЛМР та ЛОР.

Також Руслана Секела є співзасновником БО «Фонд Наступ», ГО «Правовий захист споживачів», керує ГО «Львівський центр регіонального розвитку» та Всеукраїнським рухом «Наступ», що декларує своєю метою «боротьбу з корупцією у всіх її проявах».

Руслан Секела намагався потрапити у Верховну Раду ще з 2000-го року. Тоді його по мажоритарці висунула Українська народна партія. У 2002 році він ішов із блоком партій «Народний рух України за єдність», тоді місцеві ЗМІ звинувачували його у численних порушеннях у веденні виборчої кампанії. У 2011 році він був активним учасником «Податкового майдану», також – прихильником Наталі Королевської. А у 2012 Руслан Секела вже був самовисуванцем на мажоритарці. Наступного – 2013 року – він критикував акції опозиції «Україно, вставай!» та вже у 2014 році він ішов до Київської міськради, як єдиний погоджений кандидат від УДАРу Віталія Кличка та «Солідарності» Петра Порошенка. Варто додати, що Руслан Секела став одним із засновників «Солідарності», що пізніше стала Блоком Петра Порошенка, а виникла на основі «Народного альянсу «Наступ». Окрім того, Руслан Секела був членом СПУ, секретарем партії.

Хранителька секретів забудовника

На сайті партії «Слуга народу», що висунула 33-річну Катерину Шубку кандидатом в депутати у 115-му мажоритарному окрузі, зазначається, що вона – адвокатка і працює за сумісництвом у ПАТ «Львівський завод штучних алмазів». Вона народилась в Бурятії, вчилась на правознавстві в ЛНУ імені Франка.

Катерина Шубка працює юристкою у БК «Ріел». Цікаво, що територію алмазного заводу продали під забудову саме БК «Ріел». Додамо, кінцевим бенефіціарним власником заводу є ПП «Львівінтерсервіс», засновницею якого є Ольга Мельник – дружина Ростислава Мельника, власника БК «Ріел».

Окрім того, ця фірма фігурувала у скандалі про знесення історичної вілли композитора Ярославенка. Катерина Шубка тоді активно коментувала цей інцидент, зазначаючи, що місто отримає натомість музичну школу на першому поверсі ЖК «Ярославенка», що будує компанія. Спочатку ішлося про відновлення вілли, проте в компанії сказали, що місто не надало проектно-кошторисну документацію, тож зробити це неможливо.

Наймолодший

29-річного Назара Янковича, спортсмена та активіста, висунула політична партія «Патріот», засновником якої є виходець із Тухлі, що на Львівщині, прокурор Микола Голомша, який колись був прокурором Львівщини та заступником Генпрокурора. Микола Голомша брав участь у розслідуваннях смертей Володимира Івасюка, В’ячеслава Чорновола та Георгія Гонгадзе. Був також військовим прокурором. У 2014 році його люстрували і він подався в політику.

І хоча Назара Янковича виснула партія «Патріот», на своїй сторінці у Facebook він часто перепощує фото та дописи, пов’язані з Надією Савченко та її платформою. Також Назар Янкович згадується на сайті платформи Надії Савченко, як активіст. У Facebook Назар Янкович підтримував на президентських виборах Петра Порошенка. Звідти ж можна дізнатись, що він працює в сервісному центрі «АкваСервіс», що надає послуги з ремонту та обслуговування душових кабін гідромасажних ванн та боксів.

В активній політиці раніше помічений не був.

Додамо, депутати, які змагаються у мажоритарних округах, мають сплатити заставу у розмірі 41 730 грн. Гроші повертаються лише до переможця.

Олександра Бодняк

Інфографіка Марії Стахів, головне фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!