Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Місто розумних та жорстких. Як регулюють світлофори у Львові

8022 0
Навесні на перехресті вулиці Угорської та проспекту Червоної Калини встановили світлофорний об’єкт, який передбачили ще у проекті будівництва трамвайної колії на Сихів. Після цього водії почали скаржитися, що через новий світлофор мусять стояти в заторах, яких раніше не було. Tvoemisto.tv пояснює, для чого містам світлофори взагалі та хто визначає, де їх встановлюють у Львові.

Рухаються всі

У Львові нараховують 159 світлофорних об’єктів. Перш за все, їх встановлюють у місцях із дуже інтенсивним рухом автомобілів. За словами керівника відділу організації дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігоря Могили, без регулювання автівки або довго стоятимуть на другорядній дорозі, або порушуватимуть правила на головній. Світлофор дозволяє по черзі рухатись автомобілям та пішоходам, що робить рух безпечнішим.

Найпростіший вид регулювання – жорстке. Спершу вираховують середньостатистичну інтенсивність руху на вулиці і відповідно до неї налаштовують світлофор, який працює у такому режимі цілодобово. Але цю технологію вважають застарілою, оскільки у різний час доби потоки автомобілів можуть відрізнятися. Тож частіше у Львові світлофори налаштовують за принципом багатопрограмного жорсткого керування.

«Світлофори з багатопрограмним жорстким керуванням налаштовують із урахуванням ранкових та вечірніх піків, курсування транспорту на вихідні. Тоді він реагує на ці зміни інтенсивності руху впродовж доби», – пояснює Ігор Могила.

Як та де працюють «розумні» світлофори

Найсучаснішим видом світлофорного регулювання вважають адаптивне або так звані «розумні» світлофори, які надають пріоритет громадському транспорту. Наприклад, у Львові вони працюють наступним чином: коли до перехрестя наближається трамвай – для нього вмикається зелений сигнал. Такі «розумні» світлофори у Львові працюють уздовж шостого, восьмого та другого трамвайних маршрутів.

У 2011 місто уклало договір на 3,2 млн євро з австрійською компанією Swarco Traffic System, яка за кошти ЄБРР облаштувала на вулиці Коновальця Центр управління дорожнім рухом та має встановити адаптивні світлофори на 28-ми перехрестях уздовж трамвайних маршрутів №2 та №6. 

За цим проектом у місті обладнали деякі пішохідні переходи адаптивними кнопками. Вони налаштовані таким чином: якщо пішохід доторкнеться до сенсорної кнопки, пристрій отримує інформацію і намагається увімкнути зелений сигнал для пішохода. Інколи зелене світло вмикається через 3-5 секунд після натискання, але на великих перехрестях це може зайняти трохи більше часу.  

Кнопки на пішохідному переході на вулиці Підвальній

Під час будівництва трамвайної колії на Сихів уздовж його маршруту також запланували встановити сім «розумних» світлофорів. Керівник відділу з обслуговування світлофорних об’єктів ЛКП «Львівавтодор» Мирослав Туркевич каже, що останні два мають встановити до кінця цього року. У ЛКП «Львівавтодор» вартість будь-яких світлофорів, куплених за гроші ЄБРР, не називають. За їхніми словами, остаточну суму можна буде порахувати після закриття контракту в грудні цього року.

Адаптивні світлофори на сихівській трамвайній лінії (фото 032)

Першими на сихівській лінії встановили нові світлофори на вулицях: Івана Франка – Князя Романа – Костя Левицького, Червоної Калини – ринок «Верхній Шувар», Червоної Калини – Сихівська (біля Центру Довженка) – Червоної Калини (поблизу ТЦ «Вам»). Цього року до них додали світлофори біля парку «Залізна вода», на перехресті Навроцького – Угорська – Червоної Калини, а до кінця року вони з’являться на проспекті Червоної Калини, 46, біля дитячої поліклініки та на проспекті Червоної Калини, 70.

Майже два роки після запуску трамвая на Сихів велике перехрестя Угорська – Червоної Калини – Навроцького працювало без світлофорів. Тож після їх встановлення водії почали скаржитись у соцмережах, що через пріоритет трамваїв автомобілям доводиться довгий час стояти на Сихівському мосту та на перехресті в заторі.

Проте цей суперечливий світлофорний об’єкт встановили, аби запобігти аваріям, які раніше траплялись на цій ділянці чи не щодня. І принаймні з цією функцією він справляється.

«Усе залежить від того, що місто ставить собі за ціль – розширити пропускну здатність і надати перевагу приватному транспорту чи створити стійку транспортну систему, в якій буде комфортно пересуватися всім. Також треба вирішити, що важливіше: пропускна здатність чи безпека. Конкретно на цьому перехресті до світлофора щодня було по кілька ДТП, які заважали руху трамваїв. Зараз, принаймні через це ЛКП "Львівелектротранс" проблем не має», – каже Ігор Могила.

За його словами, трамвай до запуску світлофора зупинявся в загальному заторі трохи нижче, ніж зупинка «Стадіон Україна». Тепер через те, що машини затримуються на мосту, а трамвай має можливість їх обігнати, у загальний затор він заходить поблизу консульства Польщі.

Перехрестя Винниченка – Підвальна – Руська

«Ще у 2014 році у Дрездені весь громадський транспорт рухався за адаптивними світлофорами. Тож основна наша ціль, звісно, – встановити у Львові адаптивні світлофори на всіх вулицях, де курсує громадський транспорт, і щоб вони реагували не лише на трамвай, а й на автобус чи тролейбус», – додає Ігор Могила.

Загалом на львівських вулицях нараховують приблизно 35 світлофорних об’єктів із адаптивним регулюванням.

«Львову необхідно переходити на "розумні" світлофори, але не менш важливо реконструювати наявну мережу світлофорів та привести їх до стандарту "розумних"», – вважає керівник управління інженерного господарства Львівської міської ради Олександр Одинець.

Кому належать світлофори у Львові

Замовленням та встановленням світлофорів у Львові займається департамент житлового господарства та інфраструктури. Після цього їх передають на баланс ЛКП «Львівавтодор». Місце, де необхідно встановити світлофорний об’єкт, визначають на засіданні міської комісії з безпеки дорожнього руху за зверненням мешканців, підприємців або установ.

Із 159 світлофорів у Львові більше десяти не перебувають на балансі міста. Їх встановили підприємці. Здебільшого це світлофори поблизу великих торгових центрів та житлових комплексів – на вулицях Сахарова, Патона, Кульпарківській біля «Ашану», Личаківській та поблизу Дріжджового заводу. Нещодавно ТРЦ King Cross Leopolis передав на баланс міста світлофорний об’єкт на Стрийській. 

За словами Олександра Одинця, за рішенням комісії у Львові мали б встановити ще близько двох десятків світлофорних об’єктів. Утім на них не вистачає фінансування. Йдеться радше не про великі перехрестя, а про вулиці після реконструкції.

«Цього року ми вирішили облаштувати світлофори на перехресті вулиць Старознесенської та Богданівської. Така необхідність виникла після реконструкції Богданівської, яку завершили у 2016 році. Дорога стала кращою, тож авто почали їздити швидше й виникла потреба в регулюванні руху», – каже Олександр Одинець.

Світлофорні об’єкти встановлюють на великих перехрестях. У вартість одного входить кілька десятків світлофорів (для автомобілів, пішоходів, велосипедистів тощо), освітлення, озвучення, дорожні знаки, розмітка та опори під окремі світлофори.

Цього року департамент придбав шість світлофорних об’єктів, а на ще п’ять – оголосив тендер. Для порівняння, торік для Львова закупили чотири світлофорні об’єкти. Здебільшого їх встановлюватимуть на вулицях, які реконструювали за кошти ЄБРР. Загалом за рік фінансування дозволяє придбати 8-10 світлофорних об’єктів, а вартість одного коливається від 500 тисяч до мільйона гривень.

Крім цього, за два останніх роки ЛКП «Львівавтодор» придбало світлофорів на загальну суму 1,4 млн гривень – 676,5 тис. грн у 2017 (60 шт.) та 762,1 тис. – у 2018 році (65 шт.). За монтаж цих світлофорів підприємство, згідно з сайтом публічних закупівель Prozorro, заплатило 104,7 тис. грн.

Вікторія Ейсмунт

Інфографіка Марії Стахів

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!