фото Богдана Ємця

фото Богдана Ємця

Не парк культури, а місце тихого відпочинку. Як зміниться Стрийський парк

16040 0
У планах міста – відремонтувати доріжки, встановити туалети та почистити водойми, проте комунальники просять збільшити фінансування парку у два-три рази.

Знищений жоржинарій, занедбане озеро та струмки, відсутність громадських вбиралень, руїни – це ще не повний перелік реалій Стрийського парку, єдиної у Львові пам’ятки садово-паркового мистецтва національного значення. Парк перебуває на балансі  ЛКП «Зелений Львів», проте на початку квітня Львівська міська рада ухвалила рішення про створення окремої юридичної особи «Стрийський парк», яка буде підпорядковуватися департаменту містобудування ЛМР. Тепер парк планують відновлювати, спираючись на побажання самих львів’ян.

За словами Ореста Олеськіва з Інституту просторового розвитку, який працював у робочій групі з визначення стратегії розвитку Стрийського парку, львів’яни найбільше хочуть бачити в парку громадські туалети, відновлену оранжерею, фонтани та станцію прибирання за собаками. Натомість, не хочуть, аби в парку був готель, нові ресторани і конференц-зал.

«Коли ми опитували людей, то найчастіше чули, що вони не хочуть, аби Стрийський парк перетворили на парк культури. Це має бути місце для тихого відпочинку. Для гучних масових заходів є парк імені Хмельницького», – розповів Орест Олеськів на презентації стратегії. Детальніший звіт за результатами дослідження можна переглянути тут.

Опитані львів’яни вважають, що перш за все треба привести до нормального стану водойми, захистити цінні природні об’єкти, зберегти й відновити біорізноманіття, почати належним чином доглядати за деревами, кущами і квітами, створити громадські вбиральні.

У бюджеті розвитку на капітальний ремонт та реконструкцію Стрийського парку заклали 3,7 млн грн.

Проект громадських вбиралень передбачає розкладні наземні конструкції, які можна щороку збирати в новому місті. Без підземних туалетів планують обійтися.

Підготовлений Інститутом міста проект в рамках програми співпраці Польщі, Білорусі та України за підтримки ЄС має забезпечити оновлення інфраструктури та туристичного потенціалу парку. «У межах цього проекту заплановане відновлення жоржинарію, очистка озера, яке найбільше приваблює мешканців Львова й туристів у парк, та відновлення трав’яного покрову», – розповів менеджер Інституту міста Максим Терлецький.

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

Також на всіх входах у парк будуть встановлені камери спостереження, розроблена навігаційна система для туристів, реконструйований спортивний майданчик на верхній терасі. Планується облаштування доріжок парку для людей з інвалідністю та створення майданчиків для вигулу собак. Адміністрація парку буде облаштована в будинку садівника, який зараз занедбаний.

Директор Львівської дитячої залізниці  Дмитро Венгер пропонує залучати туристів до парку, продовживши маршрут дитячої залізниці до Монумента слави та облаштувати місця для сімейного відпочинку.

Представники ЛКП «Зелений Львів», на балансі якого зараз перебуває Стрийський парк, торік відремонтували сходи біля арки центрального входу та встановили 50 смітників, а нещодавно разом із студентами Українського католицького університету почистили жоржинарій. Проте комунальники нарікають на кадрові й фінансові проблеми.

«Щоб найняти більше людей, потрібні більші зарплати. Якщо людина отримує зарплатню 3900 гривень, їй потрібно давати премію. Це проблема не лише нашого, а й інших комунальних підприємств», – каже директор ЛКП «Зелений Львів» Богдан Москвяк.

За його оцінками, для утримання Стрийського парку в доброму стані його фінансування потрібно збільшити вдвічі або втричі. Окрім зарплатні, головні статті витрат – ремонт, техніка, електроенергія та утримання об’єктів, що належатимуть новоствореній юридичній особі.

Вікторія Ейсмунт

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!