(Не)пересічні львів'яни: арт-керівник у Львівській майстерні пряників

5952 0
Дарина Фурманюк – арт-керівник у Львівській майстерні пряників «Юрашки». Тут готують солодощі та розмальовують їх різноманітними кольорами. Дарина розповіла, як почала малювати, чому опинилась у Львові та як солодкі пряники впливають на настрій людей.

Казкове місце, переповнене солодкими і смачними ароматами. Тут кожен може побачити, як випікають імбирні пряники, а вправні художниці акуратно їх розмальовують. На полицях розкладені найрізноманітніші смаколики – герої мультфільмів, будиночки з пряників і навіть репродукції світового мистецтва. 

Ще два роки тому Дарина навчалася у Чернівцях і не уявляла, що житиме у Львові. А тим більше, буде займатися кондитерською справою. За освітою бухгалтер, дівчина буквально за кілька днів навчилася розмальовувати пряники.

Дарина була однією з перших художниць у майстерні, а тепер відповідає за творчу частину магазину – оформлення та декорації.

 

«Ніколи раніше не пробувала малювати, у школі навіть просила батька намалювати мені коника. А після пряників зрозуміла, що у  мене таки виходить і почала займатися графікою», – розповідає дівчина.

Із перших днів Дарині важко було звикнути до нового міста та вражаючої кількості туристів. Однак тепер вважає, що Львів дуже комфортний для життя.

 

У вітринах майстерні львів’яни щодень можуть спостерігати пряникові макети Ратуші та Оперного театру. А минулої зими у «Юрашках» зробили величезну пряникову ялинку вагою у 140 кілограмів.

 

«У нас часто купують пряники на замовлення. А в майстерні, особливо у вихідні, солодощі жваво розбирають туристи. Іноді заходить якийсь серйозний мужчина, а побачивши наші пряникові будиночки – розчулюється, усміхається», - каже Дарина.

Праця у майстерні приносить Дарині справжнє задоволення. Розповідає, що їй приємно щодня приходити на роботу, спілкуватися із людьми, вигадувати нові оформлення вітрин та дизайн печива.

 

«За два роки тут я навчилася набагато більше, ніж до того в університетах. Це виявилось дуже цікаво. Ніколи не могла уявити, що буду працювати зі сферою харчування. Для мене це був переломний крок. Малювала пряники і думала – яким же несподіваним буває життя. Потім – страшно закохалась у свою роботу», – додає дівчина.

У майстерні працює майже десять дівчат-художниць, які розмальовують пряники. На кожен потрібно від 20 до 40 хвилин роботи. Дизайн вигадують разом – малюють відомих героїв, або ж кожен може придумати авторський малюнок.  У художниць різні професії, але кожна із них знайшла себе у кондитерській справі. Дарина також працювала у різних сферах, та дівчина зізнається, що вже б не змінила теперішнє заняття.

Фото - Аліна Смутко, текст - Наталія Патрікєєва

(Не)пересічні львів'яни

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!