фото: Ольга Гуцол

фото: Ольга Гуцол

Олег Синютка: Шанси зараз стати міським головою Львова є у всіх

16488 6
Олег Синютка першим з голів українських ОДА подав у відставку після виборів президента.

Зараз серед претендентів на його посаду називають заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка, голову партії УКРОП Тараса Батенка та народного депутата Володимира Парасюка. Експерти запевняють, що навряд, чи новий президент пришле когось з іншого регіону чи столиці, оскільки Львівська область  єдина, яка не підтримала Володимира Зеленського. 

Натомість Олег Синютка в експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv запевняє, що команді нового президента наразі не до голів адміністрацій, пояснює, чому Львівщина підтримала на виборах Петра Порошенка та що нас чекає на виборах мера Львова.

Чому ви так швидко пішли з посади? Ви ще мали час до інавгурації нового президента.

Усе одно буде тривати процедура, є формальні речі, поки Кабмін приймає рішення. Це затягнеться, на який період — невідомо, але цей час я буду виконувати обов’язки голови ЛОДА. Але тут є моя принципова позиція, щоб не було ніякого двозначного трактування, як буде далі.

Можете підвести підсумки своєї діяльності на посаді голови ЛОДА? Що вдалося, а що не встиглося? Які п’ять основних перемог Олега Синютки?

Думаю, журналісти напишуть багато і плюсів, і мінусів моєї роботи, оскільки діяльність голови ЛОДА, мені здається, останні чотири роки була максимально публічною. Усі позитиви і негативи висвітлювалися в медіа. Найбільш позитивне те, що Львівщина була таким єдиним, проукраїнським організмом, і я цим пишаюся. І ця єдність людей, різних гілок влади давала можливість робити позитивні кроки. І я вважаю, що це найголовніше, що вдалося. У нас не воювали між собою гілки влади, не з’ясовували стосунки бізнесмени, не було корупційних скандалів, на які б не реагували правоохоронці. А кілометри, метри, школи, садочки… Немає межі досконалості.

А що б ви хотіли зробити, але не встигли?

Я думаю, що в мене ще буде такий шанс.

Читайте також: Народовладдя та добрі дороги. Що насправді обіцяє у своїй програмі Зеленський

Тоді про шанси. Ви казали, що не плануєте балотуватися на мера Львова. Чи все ж плануєте? Чи будете йти в парламент?

Не знаю, звідки журналісти це взяли, але так виглядає, що вони знають набагато більше, ніж я. Насправді ще серйозно не обдумував свої подальші кроки. Так само я не готував собі запасного майданчика під час перебування на посаді голови ЛОДА. Якщо ти хочеш добре робити роботу, то повинен віддаватися їй «від» і «до». А коли починаєш думати, готувати запасні варіанти, тоді не вистачає часу на роботу.

Я знаю стовідсотково, що після офіційного звільнення точно хочу відіспатися, побути трішки довше з сім’єю, дітьми, оскільки цього бракувало останні чотири роки. Потім подумаємо і про інші плани. Щодо балотування в народні депутати чи на мера Львова, то мені здається, що про це ще не час говорити, оскільки парламентська кампанія починається восени, а мерська — ще пізніше.

Хто може претендувати на вашу посаду?

Я так само, як і ви, читаю в пресі багато прізвищ. Серед них є достойні люди, а є ті, до чиїх можливостей я ставлюся скептично. Мені б дуже хотілося, щоб це була людина, яка продовжить розпочаті добрі справи і поправить те, що було негаразд. Але я думаю, що наразі в команді нового президента ще не думають про голів ОДА — вони обдумують найвищі ешелони влади.

Маєте здогадки, хто з місцевих політиків може перейти до команди нового президента?

Я знаю тих людей, які працювали в команді чи на імідж нового президента, там є різні люди. Чи будуть перебіжчики? Напевно, що будуть. Але до таких людей у всі часи й у всіх командах ставилися зневажливо.

Читайте також: Хто такий Володимир Зеленський. Біографія, статки

Якщо говорити про вищі ешелони влади, які перспективи у львів’ян зайняти місця в Кабміні?

Львів’яни — дуже амбітні, і це дуже добре. Але говорити про новий склад Кабінету міністрів можна буде всерйоз тільки після парламентських виборів. Україна все ж парламентсько-президентська республіка. Думаю, що зараз багато людей чекають, як же новий президент буде виконувати свої передвиборчі гасла.

Чому Петру Порошенку не вдалося перемогти Володимира Зеленського по Україні і чому вдалося на Львівщині? Можливо, його програма мала одні і ті ж меседжі, команда не дослухалася до електорату?

Думаю, фахівці проаналізують кінцево, чому так багато людей віддали перевагу новому кандидату. А я можу аналізувати лише, чому Порошенка підтримала Львівщина. Мені здається, що його успіх складається з трьох частин. По-перше, це ментальність, світогляд самих львів’ян. Вони завжди були провідниками українських перетворень, здобутків. Відродження незалежності розпочиналося на Львівщині, перші паростки зрушень під час Помаранчевої революції теж були на Львівщині. На жаль, ми втратили найбільше людей під час Революції гідності — Героїв Небесної сотні. Під час українсько-російської війни дуже багато мешканців області пішли на фронт, і ми вже втратили 303 героїв. І я переконаний, що львів’яни побачили, що наше майбутнє — у Європейському Союзі, НАТО. І ця ідея дала кредит довіри і підтримку для Петра Порошенка.

По-друге, це тверда україноцентрична особиста позиція президента, що стосувалася відродження української нації, мови, незалежної церкви, яка стала таким стовпом, який буде дуже тяжко зрушити ворогам України. Це також чіткий шлях країни в Європейський Союз та НАТО. ЄС — це кращий рівень життя, НАТО — це безпека. Можна порівняти, наприклад, можливості країн Балтії та України: країни Балтії мають більшу безпеку, оскільки є членами НАТО.

По-третє, це системна, планомірна робота команди, яка представляла президента на Львівщині. У команді не було сварок, а була рутинна, послідовна щоденна робота. Оці кілометри доріг, десятки садочків, шкіл, нові стадіони, майданчики, робочі місця стали третім фактором, який дав підтримку чинному президенту. Але я, якщо чесно, думав, що на Львівщині Петра Порошенка підтримає більша кількість мешканців — за 70%.

Чому ці фактори не спрацювали в інших регіонах?

Щоб сказати достеменно, треба мати глибинний аналіз ситуації по кожній області. Думаю, те, що найменше спрацювало, — це україноцентрична позиція президента, оскільки вона була однаковою що в Харкові, що у Львові. Інші два фактори стали тими елементами, які не дали підтримку Петрові Порошенку в інших областях.

Читайте також: Зеленський стане наймолодшим Президентом України з найбільшою підтримкою. Інфографіка

Чи готові ви співпрацювати з новою владою — на місці чи в парламенті?

Почекаймо відповіді на запитання, хто є нова влада. Я не знаю особисто нового президента, тому не можу сказати, що він буде робити і як. Як я зрозумів, від частини програми його команда вже відмовилася. Зокрема щодо зниження тарифів та інших речей, які полегшили б життя людей, вчора прозвучала заява, що це не справа президента. Тому почекаймо все ж, як він себе проявить. Думаю, з командою, коли вона визначиться, мені так чи інакше доведеться познайомитися. А особисто з президентом… Це не є моя мрія.

Андрій Садовий нещодавно сказав, що Львів може зрозуміти та підтримати нового президента, якщо один з перших його візитів буде до Львова і якщо він зустрінеться з місцевим істеблішментом. Як ви думаєте, Львів дійсно підтримає Володимира Зеленського?

По-перше, мені дуже прикро, що Андрій Садовий не відреагував на звернення великої групи львів’ян, інтелігенції, яка просила його визначитися перед виборами зі своєю позицією. І мені прикро, що він, як завжди каже — мер найбільшого україномовного міста світу, не підтримав українські цінності. Чому так сталося — питання до нього, але позиція Андрія Садового пішла в розріз із позицією львів’ян, оскільки в самому Львові є чи не найбільший відсоток підтримки чинного президента. Це говорить про те, що в Андрія Садового не все добре з громадою міста, як мінімум, у тих речах, які стосуються проукраїнської позиції.

Якщо говорити про вибори міського голови Львова, то Андрій Садовий уже не буде балотуватися

Є така приказка: ніколи не говори ніколи.

То ви думаєте, що він повернеться?

Я нічого не думаю. Просто знаю, що дуже часто буває так, що заяви міського голови в один період суттєво відрізняються від тих, які були в інший період.

Читайте також: Андрій Садовий: Львів отримає той, хто матиме потенцію керувати

Але хіба так часто не буває в політиків? Ви самі згадували про Володимира Зеленського і його програму.

Це не політики — це брехуни.

А яким тоді має бути політик? Яким має бути майбутній міський голова Львова?

Міський голова Львова має, у першу чергу, відображати інтереси мешканців, працювати для них. Також я переконаний, що він має володіти тими чеснотами, які відображають статусність львів’ян в українському суспільстві.

І в кого є шанси наразі поборотися за крісло міського голови?

Думаю, що сьогодні шанси є у всіх. Якби хтось сказав півтора року тому, що Володимир Зеленський стане президентом, не думаю, що багато людей з цим би погодилися. Тому говорити про те, хто стане міським головою Львова, занадто передчасно.

Як може вплинути те, що Львівщина підтримала Порошенка, а не Зеленського, на область у майбутньому? Чи не буде вона «недолюбленою» центральною владою?

Львів’яни такі, що все своє візьмуть, не сумнівайтеся. Зараз Львівщина — це 2,5 млн мешканців. Це область, яка входить у п’ятірку найбільших регіонів України. Не можна його залишати поза увагою та обділяти. Львів’яни голосують, у першу чергу, не за хліб і видовища, а за українську самоідентичність, і я переконаний, що серед мешканців нашого краю є багато тих, хто заради української ідеї готовий терпіти, але ніколи не розміняє видовища на проукраїнськість.

Зараз, справді, головне — не втратити країну. Але я переконаний, що все буде Україна.

Довідка

Олег Синютка у 2002-2006 роках працював заступником міського голови Івано-Франківська. У 2006 року став директором департаменту економічної політики ЛМР,  а через рік — першим заступником міського голови (Андрія Садового — ред.). На посаді голови ЛОДА він перебував із 26 грудня 2014 року.

Розмовляла Анна Журба,

фото Ольги Гуцол та Ольги Матейчик

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!