фото: antikor.com.ua

фото: antikor.com.ua

Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

4600 1
Як обирають депутатів, хто може потрапити у Верховну Раду з львів’ян та як перевірити доброчесність кандидатів у парламент.

Через 40 днів українці обиратимуть новий склад Верховної Ради. Оскільки Україна є парламентсько-президентською республікою, народні депутати — це представники народу і уособлення того, як цей народ уявляє собі наступні 5 років життя України, яких змін хоче та в яку сторону прагне рухатись.

У вівторок, 11 червня, Конституційний суд України розглядав справу про конституційність указу Володимира Зеленського про розпуск Ради. Своє рішення судді мають оприлюднити на сайті КСУ до 29 червня. Втім, як зазначив представник президента в КСУ Федір Веніславський, підстав визнавати указ неконституційним немає. Тож виборча кампанія триває.

У понеділок, 10 червня, завершився термін висунення кандидатів від партій. На виборчих з’їздах політсили представили і списки, і окремих кандидатів-мажоритарників. Кандидати-самовисуванці ще можуть заявляти про себе до 20 червня включно.

Читайте також: Куди веде Україну Зеленський та чого від нього очікує Європа

Основні етапи виборчого процесу в датах

Як вибирають депутатів

В Україні депутатів обирають за змішаною системою: 50% (225 нардепів) потрапляють в Раду за списками партій, ще 50% — по мажоритарці. Але цього разу, як і у 2015 році, через окупацію частини території України провести вибори за мажоритаркою планується лише у 199 округах.

Ще з 2010 року ідеться про те, аби закриті списки замінити відкритими, проте досі депутати за це не проголосували. Відкриті списки відрізняються від закритих тим, що виборець може впливати на рейтинг кандидата в ньому. Натомість за закритими списками в парламент потрапляють у визначеному партією порядку. Оскільки кількість прохідних місць обмежена, за них можуть торгуватись. Окрім того, за першою десяткою або двадцяткою достойних кандидатів можуть ховатись недоброчесні люди.

Щоб потрапити у Раду за списком, потрібно, щоб за партію проголосували не менше 5% виборців — саме таким є прохідний бар’єр. У змаганні мажоритарників в кожному окрузі є лише один переможець.

Які партії мають шанси потрапити у ВРУ

Київський міжнародний інститут соціології із 26 травня по 7 червня проводив опитування про електоральні настрої населення. Серед тих, хто визначився з партією-фаворитом, прохідними є партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – «За життя», «Європейська солідарність» Петра Порошенка, ВО «Батьківщина» та «Голос» Святослава Вакарчука. Решта не долають прохідний бар’єр. Втім, варто зазначити, що понад 30% опитаних наразі не визначилися зі своїм вибором.

Читайте також: Які ризики несуть вибори до Верховної Ради за старою виборчою системою. Приклад Львова

Соціологічна група «Рейтинг» провела своє дослідження електоральних настроїв з 29 травня по 3 червня. Цифри практично збігаються з опитуванням КМІС — прохідними є ті ж політсили.

Відповідно до цих опитувуань, місця в Раді попередньо можуть розподілитись так:

Для підрахунку кількості місць, що може отримати кожна політична сила, використовують формулу, в якій враховують «вартість мандату» — відношення кількості виборців до кількості мандатів, кількість мандатів, що виборола кожна політсила, та пропорційний розподіл голосів, що віддали виборці за непрохідні партії, між переможцями. Згідно з останніми рейтингами, між прохідними партіями поділять 18% голосів решти.

Хто з львівян може отримати депутатську зарплату

Партія «Слуга народу» оприлюднила список лише із 100 прізвищ, хоча може отримати більше місць. У першій сотні є троє мешканців Львова та Львівщини — відповідальний в команді за зовнішню політику та цифровий напрямок Святослав Юраш, колишня очільниця міськради Рава-Руської Ірина Верещук та підприємець Євген Петруняк. З повною версією списку «Слуги народу» можна ознайомитись тут.

Опозиційна платформа оприлюднила офіційно лише 10 перших кандидатів із свого списку. Серед них лише один львів’янин — підприємець та політик, ексрегіонал Тарас Козак.

Читайте також: Людям дозволили випустити своїх демонів або Як технології вплинули на вибори в Україні

«Європейська солідарність» Петра Порошенка ткож оприлюднила лише першу десятку свого списку. Тут є троє львів’ян – спікер парламенту Андрій Парубій, співачка і громадська діячка Софія Федина та ексголова ЛОДА Олег Синютка.

«Батьківщина» Юлії Тимошенко обмежилась лише 5-ма іменами у списку. Серед них — одна львів’янка, чинна народна депутатка, партійна діячка з багаторічним досвідом Олена Кондратюк.

Разом із «Голосом» Святослава Вакарчука, окрім нього самого, у парламент можуть потрапити ще троє уродженців Львова — громадський активіст, екскерівник Transperency International в Україні Ярослав Юрчишин, юрист Олександр Курдидик та ексголова Української Галицької партії Роман Лозинський. Загалом у списку є багато львів’ян, з повним переліком із 195-ти учасників команди можна ознайомитись тут.

ЦВК зареєструвала наразі майже 100 кандидатів-мажоритарників в Україні. Майже всі вони офіційно є самовисуванцями. Наразі не всі політсили оголосили своїх кандидатів у мажоритарних округах, офіційна інформація на сайті ЦВК має з’явитися після 20 червня.

Як перевірити партію чи кандидата

Обираючи партію, якій плануєте віддати свій голос, передусім ознайомтесь із повним списком її кандидатів, принаймні — з його прохідною частиною. Також на допомогу завжди прийде Google, який покаже, що і як пишуть про партійців ЗМІ (на якість та заангажованість видання також зверніть  увагу). Можна також перевірити сторінки кандидатів у Facebook, погортати до дат, коли відбувались різні важливі для України події чи відзначались певні дати, та подивитись, що писали чи говорили кандидати з різних приводів.

Читайте також: Ні обіцянок, ні відповідальності: про інавгураційну промову Зеленського

Також варто перевірити декларації кандидатів, особливо підозрілих або мажоритарників. Це легко зробити на сайті НАЗК. Якщо кандидат уже був чи ще є нардепом, то на сайті Верховної Ради можна дізнатися, що корисного він вже зробив, які законопроекти ініціював та чи не прогулював засідання сесій.

Біографії кандидатів також будуть на сайті партії чи ЦВК, де також варто перечитати програми політсил — що вони планують змінити та які цінності пропагують. Перевіркою багатьох політиків також займаються VoxUkraine, громадський рух «Чесно», «Слово і діло».

Що далі

Після офіційного оголошення результатів виборів Верховна Рада 9-го скликання має сформувати коаліцію та домовитись з президентом про кандидатуру прем’єр-міністра, якого призначає за його поданням. Також депутати мають «поділити» парламентські комітети та обрати Голову Ради і визначитись із його заступниками. А ще — поторгуватись за портфелі в Уряді. Після цього всього можна починати основну роботу — законотворчу.

Чому вибори — це важливо

У Конституції України написано, що джерело влади — народ. Народовладдя реалізовується через вибори — президента, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування. Якщо ви не хочете знову повторювати, що «всі вони однакові, і я нічого не вирішую», варто докласти трошки зусиль — вивчити списки, перевірити кандидатів, ознайомитись з програмами і чесно проголосувати. А потім — вимагати від свого депутата виконання обіцянок, перевіряти, як він це робить, і не мовчати, якщо він не справляється зі своїми обов’язками.

Олександра Бодняк

Інфографіка Марії Стахів

Підготовлено в межах проекту «Свідомі вибори» за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди автора не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government».

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!