Космічна магія Великодня. На згадку про писанкарку Ганну Косів

10358 0
Ганна Косів – львівська писанкарка, філологиня та перекладачка. Вона почала займатися писанкарством наприкінці 2014-го року, під час важкої хвороби, яку, на жаль, не змогла подолати. Мисткиня залишила за собою оригінальну колекцію писанок із трипільськими мотивами, про яку Tvoemisto.tv розповідає на згадку про писанкарку.

Зараз Ганні Косів було б 46, але у травні мине вже три роки, відколи вона померла унаслідок раку, з яким боролася значну частину життя. Писанкарка походить із відомої львівської родини Косівих: батько Михайло Косів – мистецтвознавець та політик, мама Марія – журналістка, а брат Василь – доктор мистецтвознавства.

Ганна Косів стала кандидаткою філологічних наук і захистила дисертацію «Віра Річ: творчий портрет перекладача». Також була членкинею товариства «Віра і світло», що опікується людьми з інвалідністю. 

Рідні жінки згадують, що вона була надзвичайно скромною і, водночас, наполегливою у праці, а свою хворобу, що вперше прийшла до Ганни Косів, коли їй було 26 років, переносила стійко. Аби відсторонитись від болю, жінка взялась до писанкарства. Сьогодні з її доробком можна познайомитись у збірці «Писанки Ганни Косів», що вийшла друком у 2016 році.

Срібні візерунки на червоному фоні, дерева життя, золоті лінії, новаторське поєднання кольорів і створення абсолютно нових узорів на основі трипільської культури належать руці незвичної писанкарки.

Українські візерунки на писанках є різноманітними, та найчастіше майстри використовували зображення зірок, сонця та хреста, також рослинні мотиви. На основі стародавніх взорів Ганна Косів творила зовсім нові, з подихом сучасного мислення. 

Про символічне значення писанок, їх створення, авторське бачення та особливості Tvoemisto.tv розповів чоловік писанкарки Юрій Підлісний.

З глечиків на писанки

Перші спроби писання писанок в Ганни були ще в дитинстві, але професійно вона почала займатися писанкарством в часі важкої хвороби, наприкінці 2014-го року, згадує Юрій Підлісний. 

«Щоб якось змінити обстановку, вона вдалася до написання писанок. Ганні на очі потрапила двотомна «Енциклопедія Трипільської цивілізації». І ці орнаменти, які були на трипільських глечиках, надихнули її на стилізацію та інтерпретацію на своїх писанках», – розповідає він. 

Читайте також: У Львові презентують книгу писанкарки Ганни Косів

Писанки Ганни Косів є абсолютно авторською інтерпретацією давнього українського мистецтва. З одного боку, можна побачити на них традиційне мистецтво, а з іншого – підхід, що більше ніде не зустрінеш. 

«Спершу можна побачити на цих писанках трипільські орнаменти. Однак, вони також схожі на малюнки Якова Гніздовського, який раніше представляв дерева. Попри це, в Ганнусі вийшло щось дуже оригінальне», – розповідає чоловік писанкарки. 

На інших писанках Ганни Косів можна також віднайти і зовсім інші мотиви, як-от дерево життя. Також можна побачити дерева життя у вигляді багатьох крапочок, а є такі, що Ганна з чоловіком жартома називали «паркетною кладкою», каже Юрій Підлісний. І це все – власна інтерпретація авторки.

Юрій Підлісний розповідає, що дружині настільки подобалися дерева життя, що вона вирішила перенести їх на футболки та еко-торби. 

Також авторка зробила серію писанок з сірою колористикою. Це дуже авторський підхід, оскільки це були спроби з чорного кольору зробити срібний.

Читайте також: У Львові для потребуючих готують святковий обід. Як долучитися

Є деякі малюнки у вигляді спіралей на червоному фоні, що символізують нескінченність. Основним у створенні писанок майстринею були спроби поєднання різних кольорів. Жінка експериментувала. 

За словами Юрія Підлісного, робота Ганни над писанками нагадувала написання ікон.

«Перед тим була молитва, вона налаштовувалася на малювання. Іноді дуже довго виношувала ідею малюнку. Спочатку малювала олівчиком на папері, а тоді переносила на яйце, коли бачила, що вдалося», – розповідає Юрій Підлісний. 

В кожну писанку авторка вкладала різні значення та символи, збірки цих писанок допомагають збережегти українські традиції і водночас переносять у неповторний світ авторки.

Софія Шавранська

Фото зі збірки "Писанки Ганни Косів: трипільські мотиви" та з інернет-газети "Збруч"

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!